Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Εγκρίθηκε ο αντιλαϊκός σχεδιασμός για τα απορρίμματα

Εγκρίθηκε και από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ), όπως είχε ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Οκτώβρη του 2015 και πιο συγκεκριμένα από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των ΑΝΕΛ.

Το συγκεκριμένο ΠΕΣΔΑ είχαν καταψηφίσει οι κομμουνιστές σύμβουλοι, σημειώνοντας ότι με το σχεδιασμό που προτείνει η διοίκηση εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. Μάλιστα, σε αναλυτικό κείμενο που είχε καταθέσει ο συνδυασμός του ΚΚΕ υπογραμμιζόταν ότι «μόνο το ανασυνταγμένο λαϊκό κίνημα μπορεί και θα βάλει τη σφραγίδα του στη λύση και αυτού του οξυμένου λαϊκού προβλήματος». Ως επείγουσες προτεραιότητες τίθενται το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, μαζί με την απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα μολυσματικών και το τελεσίδικο κλείσιμο της περίπτωσης «Μαύρου Βουνού» στο Γραμματικό. Η εναντίωση στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σημειώνεται, επίσης, πως ο εν λόγω σχεδιασμός παρατείνει επ' αόριστον τη λειτουργία της χωματερής, φορτώνοντας μάλιστα το εργοστάσιο των Ανω Λιοσίων με επιπλέον 200.000 τόνους το χρόνο. Ετσι, οι κάτοικοι του Θριασίου καταδικάζονται σε συνέχιση της υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου, αφού το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής δεν προβλέπεται πριν την έναρξη λειτουργίας των νέων χώρων, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση το 2021. Παράλληλα, με το σχεδιασμό της πλειοψηφίας, ενεργοποιούνται οι διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για την ολοκλήρωση του καταστροφικού ΧΥΤΑ στην περιοχή του Γραμματικού και εγκρίνουν το ανενεργό λατομείο «Μουσαμά», σε επαφή με τη Ζοφριά και μια ανάσα από την Πετρούπολη, ως χώρο κατάλληλο για ΧΥΤΥ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org