Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για «μέγιστη συναίνεση» στο Προσφυγικό

Υπερασπίστηκε τη σύγκλιση στα μείζονα για το κεφάλαιο και ανέβασε τους τόνους απέναντι στη ΝΔ για τα επουσιώδη

Τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μάρτη, για τη χάραξη «εθνικής γραμμής» στο Προσφυγικό, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Διοίκηση.

«Προφανώς πριν φύγω για την έκτακτη Σύνοδο, θα ζητήσω τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση και σύγκλιση σε ό,τι αφορά τη θέση της χώρας στη Σύνοδο και βεβαίως σ' αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόκειται να ζητήσω να συμφωνήσουμε να απαιτήσει η Ελλάδα απόφαση για υποχρεωτική αναλογική συμμετοχή στη μετεγκατάσταση προσφύγων από όλες τις χώρες της ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το Προσφυγικό κυριάρχησε στην παρέμβαση του πρωθυπουργού, καταλογίζοντας αδυναμία διαχείρισής του απ' την ΕΕ και καταγγέλλοντας κράτη - μέλη της ΕΕ για απροθυμία εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

«Φαίνεται πλέον καθαρά ότι κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται απ' όλους είτε δεν υπάρχουν», ανέφερε, δείχνοντας προς την πλευρά της Αυστρίας και κρατών των Βαλκανίων, κάνοντας λόγο για «παρασυνάξεις» που ακυρώνουν αποφάσεις της ΕΕ.

Οπως είπε, στο εξής η κυβέρνηση θα απαιτεί υπεύθυνη συμπεριφορά απ' τους εταίρους και δεν θα γίνονται αποδεκτά δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Να ξεκαθαρίσω ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στο εξής σε συμφωνίες αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμοιρασμός των βαρών αναλογικά στα κράτη - μέλη», ανέφερε, δηλώνοντας «παρών» στους ανταγωνισμούς που με σφοδρότητα εκδηλώνονται στην ΕΕ με όχημα το Προσφυγικό και με γνώμονα τα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους - μέλους.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός ανέβασε τους τόνους στο βολικό και εύκολο πεδίο αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, που αφορά στη διαφθορά. Με επίκεντρο τη λίστα Μπόργιανς απείλησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή την υπόθεση να κλείσει έτσι απλά», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς της αντιπαράθεσης σε πεδία μακριά απ' το περιεχόμενο της αντιλαϊκής πολιτικής της, όπου καταγράφεται σε μεγάλο βαθμό ταύτιση με τη ΝΔ.

Γι' αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, ο Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι απαντά σε πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου και την προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες του. Ετσι, εστίασε στη γραφειοκρατία, στις δαιδαλώδεις διαδικασίες κ.λπ., υποσχόμενος μια Δημόσια Διοίκηση φιλικότερη στο κεφάλαιο και στην ανάγκη να «τρέχουν» οι δουλειές του. Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη μόνιμων στελεχών που θα διασφαλίζουν τη θεσμική μνήμη, απαίτηση κι αυτή του κεφαλαίου που έβλεπε με κάθε κυβερνητική εναλλαγή να αλλάζουν και στελέχη που διευθετούσαν τις υποθέσεις του έως εκείνη τη στιγμή.

  • Στο μεταξύ, ορκίστηκε χτες υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων η μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, στη θέση του Π. Σγουρίδη, που παραιτήθηκε έπειτα από δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ο Αλ. Τσίπρας εξαπάτησε τους αγρότες όπως και οι προκάτοχοί του.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ