Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Βαθιές οι αντιθέσεις ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Την ίδια στιγμή, μένουν ανοιχτά τα κανάλια συνεργασίας, σε τομείς όπως η «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι βαθιές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που θα επιδράσουν σε διάφορα μέτωπα σε Ασία - Ειρηνικό, επιβεβαιώθηκαν στην προχτεσινή συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Γουάνγκ Γι, ο οποίος χτες αναμενόταν να ολοκληρώσει την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Αν και οι δίαυλοι αναζήτησης συμβιβασμών μένουν ανοιχτοί (δεδομένης καταρχήν της μεγάλης αλληλεξάρτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων των δύο πλευρών), έγινε καθαρό ότι ειδικά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), Πεκίνο και Ουάσιγκτον θα επιμείνουν στις θέσεις τους και στην ερμηνεία που καθένας δίνει στην απόρριψη της «στρατιωτικοποίησης» της περιοχής, ξορκίζοντας όμως την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων των άλλων και όχι φυσικά των δικών τους.

Ετσι, ο Γουάνγκ Γι επανέλαβε ότι «τα νησιά της ΝΚΘ είναι τμήμα της κινεζικής επικράτειας από αρχαίων χρόνων και η Κίνα έχει το δικαίωμα να διαφυλάξει την εδαφική της κυριαρχία», αλλά και ότι το ζήτημα δεν είναι και δεν πρέπει να γίνει πρόβλημα ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ. Παράλληλα, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει και ότι οι δύο πλευρές μοιράζονται κοινά συμφέροντα, που περιλαμβάνουν και τη διατήρηση της «σταθερότητας» στην περιοχή. Επιπλέον, σε ερώτηση για τα συστήματα στρατιωτικών ραντάρ που η Κίνα αναπτύσσει εκεί (εδώ και καιρό όπως λέει η ίδια) και πρόσφατα τα ΜΜΕ «σήκωσαν ψηλά», ο Γουάνγκ Γι συμβούλευσε να στραφεί το ενδιαφέρον στα βομβαρδιστικά και τα αντιτορπιλικά που πρόσφατα εμφανίστηκαν εκεί (χωρίς να χρειαστεί να διευκρινίσει ότι αυτά είναι των ΗΠΑ...).

Από τη μεριά του, ο Κέρι δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα βήματα στα οποία προχωρούν Κίνα, Βιετνάμ και άλλες χώρες έχουν δημιουργήσει έναν «κύκλο κλιμάκωσης», ισχυριζόμενος ότι οι ΗΠΑ «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαρρήξουμε αυτόν τον κύκλο». Πρόσθεσε ότι «δυστυχώς υπάρχουν πύραυλοι και μαχητικά αεροσκάφη και οπλισμός και άλλα πράγματα που εγκαταστάθηκαν στη ΝΚΘ και αυτό αποτελεί μεγάλη ανησυχία για όλους που μετακινούνται (...) Περιμένουμε την ανάπτυξη ειρηνικού εμπορίου στην περιοχή».

Οσον αφορά την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν να συμφωνούν ως προς την ανάγκη να ολοκληρωθούν άμεσα οι επαφές για να ληφθεί μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για την οποία ο Κέρι δήλωσε ότι «θα πηγαίνει πέρα από ό,τι έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα». «Δε δεχόμαστε το πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας», ανέφερε ο Γουάνγκ Γι , συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στο διάλογο», αλλά και ότι κάποια στιγμή πρέπει η ανακωχή που υπογράφτηκε στην Κορεατική Χερσόνησο μετά τον πόλεμο να μετατραπεί σε συμφωνία ειρήνης.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις εξελίξεις στη Συρία (ο Κέρι εξέφρασε την ελπίδα να συνεχίσει η καλή διμερής συνεργασία για να «βρεθεί λύση») αλλά και τη σημασία της κοινής δράσης σε θέματα που αφορούν τις «κλιματικές αλλαγές», πεδίο προώθησης μεγάλων επενδυτικών σχεδιασμών στους οποίους βασίζονται ισχυρά μονοπώλια ελπίζοντας να ανακάμψει η κερδοφορία τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ