Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Συγκέντρωση δυνάμεων πλήρως ενταγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή

Για «επέκταση δραστηριότητας» στη συνέχεια, «πέρα από αυτά που ήδη έχουμε την εντολή να κάνουμε», μιλάει χαρακτηριστικά ο γγ της λυκοσυμμαχίας...

Μιλώντας για «νομικά θέματα που θα τα συζητήσουμε εν καιρώ» ο Γ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε τη ΝΑΤΟική κάλυψη στο γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα
Μιλώντας για «νομικά θέματα που θα τα συζητήσουμε εν καιρώ» ο Γ. Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε τη ΝΑΤΟική κάλυψη στο γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα
Το γεγονός ότι η συγκέντρωση στο Αιγαίο πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με αφορμή τη διαχείριση του Προσφυγικού, δένει με ευρύτερα σχέδια της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην ευρύτερη περιοχή, φάνηκε περίτρανα προχτές στις Βρυξέλλες, στη συζήτηση, με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για τις προτεραιότητες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας για το 2016.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ στην εισήγησή του, όπου παρουσίασε όλη τη δομή και ανάπτυξη δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, στο φλεγόμενο από τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις άξονα, από τη Μαύρη Θάλασσα και το Καύκασο έως τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τους στόχους και τις «προκλήσεις» που έχει να αντιμετωπίσει η λυκοσυμμαχία σε κόντρα με άλλα κέντρα, δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στο Αιγαίο, με αποστολή εδώ της μόνιμης ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2.

Είπε συγκεκριμένα: «Πριν από δύο εβδομάδες, οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και της μεταναστευτικής κρίσης. Η SNMG2 αναπτύχθηκε αμέσως στο Αιγαίο. Τα πλοία μας θα παρέχουν πληροφορίες για να βοηθήσουν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και τη Frontex. Υποστηρίζοντάς τους στην προσπάθεια να μειώσουν τις ροές της παράνομης διακίνησης και της παράνομης μετανάστευσης».

Αλλο ένα σημείο που αποδεικνύει τη σημασία που προσδίδουν στο θέμα, είναι και το γεγονός ότι - όπως είπε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ - τις τελευταίες μέρες το συζήτησε με όλους τους αρμόδιους, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ: Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλο.

Τι σχεδιάζουν να κάνουν;

Αναλύοντας παραπέρα το θέμα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο γγ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε: «Οι ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο θα βοηθήσουν την Ακτοφυλακή της Ελλάδας και της Τουρκίας και τη Frontex να περικόψουν την παράνομη μετανάστευση. Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναχαιτίσει και να γυρίσει πίσω τα πλοία. Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την Ακτοφυλακή. Θα βοηθήσουμε τις ελληνικές και τουρκικές αρχές και θα ασχοληθούμε με την αναγνώριση και ενημέρωση. Αν, επίσης, ένα πλοίο βυθίζεται, τότε όλα τα πλοία, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είναι υποχρεωμένες να βοηθήσουν τους ανθρώπους».

«Ο ρόλος του ΝΑΤΟ», είπε σε άλλο σημείο, «είναι η υποβοήθηση των Ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς και της Frontex και όχι η αναχαίτιση πλοίων και η σύλληψη ανθρώπων. Δεν είναι δική μας εντολή να κάνουμε περιπολίες στο Αιγαίο», πρόσθεσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας, επιβεβαιώνοντας έστω και εμμέσως ότι άλλος είναι ο σκοπός της ενεργού στρατιωτικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή...

Αλλωστε, τις πληροφορίες («αναγνώριση και ενημέρωση») για τον απόπλου από τα παράλια της Τουρκίας και την πορεία πλοιαρίων με πρόσφυγες, μπορούν να τις δίνουν και πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με τις θερμικές κάμερες και τα ραντάρ που έχουν, όπως έχει πει, εδώ και καιρό, ο ίδιος ο Ελληνας υπουργός Αμυνας.

Πλοία που έτσι κι αλλιώς είναι αναπτυγμένα σε όλο τον άξονα από την Αλεξανδρούπολη έως το Καστελόριζο και προσμετρώνται μάλιστα στη συνολική ΝΑΤΟική δύναμη που θα αναπτυχθεί με αφορμή τις προσφυγικές ροές.

Να καταγραφεί, μάλιστα, ότι αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Γ. Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την πρόθεση τα ΝΑΤΟικά πλοία να μη συγκεντρώνουν μόνο και διαχέουν πληροφόρηση για τις προσφυγικές ροές: «Θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ασχολούμαστε τώρα, πώς να αναπτύξουμε την τεχνική, την επιχειρησιακή εντολή, τις κατευθυντήριες γραμμές για την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Νομίζω ότι θα είναι λάθος αν πάω σε λεπτομέρειες, πριν έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες, αλλά πήραμε την απόφαση μόλις πριν από δύο εβδομάδες και εργαζόμαστε επικεντρωμένοι στο πώς να λύσουμε όλα τα υπόλοιπα νομικά και πρακτικά θέματα, και στη συνέχεια να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας πέρα από αυτά που ήδη έχουμε την εντολή να κάνουμε».

Μια πρεμούρα των ΝΑΤΟικών να κάνουν «περισσότερα», χωρίς μάλιστα να δίνουν διευκρινίσεις επί των σχεδίων τους, γεγονός που γεννά πρόσθετη ανησυχία...

ΝΑΤΟική επιδιαιτησία

Παραπέρα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ, επαναλαμβάνοντας τα περί «νομικών θεμάτων» που πρέπει να λυθούν, ουσιαστικά επιβεβαίωσε και το ρόλο «επιδιαιτητή» που καλείται να παίξει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, στον ανταγωνισμό τους για το ποια θα αναβαθμιστεί παραπέρα γεωστρατηγικά, αποσπώντας μεγαλύτερη λεία στην ευρύτερη περιοχή:

«Γεφυροποιούμε τις δύο χώρες. Υπάρχουν νομικά θέματα που θα τα συζητήσουμε εν καιρώ. Η Ελλάδα και η Τουρκία συνεργάζονται καιρό στο ΝΑΤΟ. Οι 28 υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ πήραν απόφαση για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και ο Ελληνας και ο Τούρκος δεν πιέστηκαν (...) Ολα όσα κάναμε βασίζονται σε κοινή συναίνεση».

«Κοινή συναίνεση» και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ώστε να αναπτυχθεί η ΝΑΤΟική δύναμη στο Αιγαίο, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε πολύ επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και βάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στον Προκρούστη των μονοπωλιακών συμφερόντων, συζητώντας τη... νομική βάση των αξιώσεων της Αγκυρας, π.χ. περί του εύρους των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, την έκταση του δικαιώματος Ερευνας και Διάσωσης, το πού θα πλέουν τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ