Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επαφές εκπροσώπων του ψευδοκράτους στη Γερμανία

Ενώ χτες ο Μοσέ Γιαλόν έκανε την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού Αμυνας στην Κύπρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται οι επαφές γύρω από το Κυπριακό, όχι φυσικά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά και σε πολλά παράλληλα «τραπέζια διαλόγων» που στήνονται με τη συμμετοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Αλλωστε, τις εξελίξεις παρακολουθεί στενά και το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσε προχτές και ο Γενικός Γραμματέας του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, μιλώντας προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο, εξέφρασε την προσδοκία πως αυτήν τη φορά οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετική έκβαση.

Στο μεταξύ, το ότι η Γερμανία ενισχύει την προσοχή της στην «ταραγμένη» Ανατολική Μεσόγειο επιβεβαίωσαν οι επαφές που είχε χτες στο Βερολίνο η «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Εμινέ Τσολάκ, η οποία «πέταξε» στη γερμανική πρωτεύουσα, αφού την περασμένη Δευτέρα είχε μια συνάντηση «κεκλεισμένων των θυρών» με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο Βερολίνο, η Τσολάκ συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Ευρώπης, Μάικλ Ροθ, αλλά και βουλευτές, από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και την αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά καταβάλλει προσπάθειες για να ολοκληρωθεί η συζήτηση σε όλα τα κεφάλαια μετά τις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν το Μάη στην Κυπριακή Δημοκρατία και με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στο 2016.

Ενδεικτική για την «εμπλοκή» της γερμανικής πλευράς ήταν η συνέντευξη που η Τσολάκ έδωσε στην εφημερίδα «Ντερ Τάγκεσπιγκελ», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, ειδικά βασικών παραγόντων όπως είναι η Γερμανία. Η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό δεν είναι σημαντική απλά για τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους - αφορά επίσης το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης... Μια μακροπρόθεσμη λύση στην Κύπρο θα δώσει μια σημαντική οικονομική ώθηση στην περιοχή που είναι βυθισμένη στο χρέος και την καταστροφή. ... Μια διευθέτηση θα προσέφερε σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. .. Θα υπενθύμιζε στον κόσμο ότι καμιά σύγκρουση δε χρειάζεται να είναι μόνιμη».

Επιλέγοντας να επικεντρωθεί ακόμα πιο «ανοιχτά» στα οφέλη που η ίδια η Γερμανία θα είχε από τη συνδρομή της σε μια «λύση», αλλά και στις ευνοϊκές συνθήκες που (κατά ορισμένους) υπάρχουν σήμερα για ένα συμβιβασμό στο Κυπριακό, η Τσολάκ πρόσθεσε: «Υποστηρίζοντας μια συμφωνία ενοποίησης στην Κύπρο, η Γερμανία θα έδειχνε στον κόσμο ότι είναι ένας δραστήριος παίκτης και αλτρουιστής, στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις ταραγμένες εποχές, υπάρχουν πολλά που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Πράγματα που εμείς ως Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να διορθώσουμε ή να λύσουμε. Το Κυπριακό (όμως) δεν είναι ένα από αυτά: Είναι δυνατό να λυθεί. Να επιτευχθεί ειρήνη».

«Στρατηγική» η συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου

Στο μεταξύ, χτες έγινε στην Κύπρο η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, η οποία, όπως έσπευσε να επισημάνει και ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι από μόνη της είναι ενδεικτική «της μεγάλης απόστασης που έχουμε διανύσει το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά στη μεταξύ μας συνεργασία», η οποία «εδράζεται σε κοινές αξίες αλλά και κοινά συμφέροντα. Μια συνεργασία που ενώ υπηρετεί τις εθνικές μας στρατηγικές επιδιώξεις δεν στρέφεται ενάντια σε καμιά άλλη χώρα».

Ο Φωκαΐδης επιβεβαίωσε ότι η Λευκωσία ιεραρχεί τη συνεργασία της με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, με μοχλό τους επενδυτικούς σχεδιασμούς ισχυρών μονοπωλίων για τους υδρογονάνθρακες της περιοχής. Εξήγησε έτσι ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται «για την προαγωγή συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών που έχουν δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο» και αφού συμπλήρωσε ότι η προσέλκυση επενδύσεων «υπηρετείται μέσα από τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας» τόνισε πως η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας «αποκτά στρατηγική σημασία». Μεταξύ άλλων, διαμήνυσε και την προθυμία της κυπριακής αστικής τάξης να αναζητήσει «εταίρους» σε πολλές γωνιές, σημειώνοντας πως «όσο περισσότερο μη προβλέψιμες είναι σήμερα οι προκλήσεις ασφάλειας, τόσο περισσότερο ανάγκη υπάρχει για αξιόπιστους εταίρους και προβλέψιμες πολιτικές».

Από τη δική του μεριά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, ανέφερε ότι οι δυο χώρες «έχουν στενούς δεσμούς σε πολλά πεδία» και ότι «η δυναμική για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των δεσμών είναι τεράστια» όπως και ότι για το Ισραήλ «είναι σημαντικό να επενδύσει σε αυτήν τη σχέση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ