Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Κόντρες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Οι... ανησυχίες του κεφαλαίου για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δεδομένης της δυσκολίας της καπιταλιστικής οικονομίας να περάσει σε φάση ανάκαμψης, καθώς και οι διαγκωνισμοί για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων των καπιταλιστών, ήταν τα στοιχεία που ξεχώρισαν στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με θέμα «αναγκαιότητα και διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας, αφού παρέθεσε διάφορα στοιχεία, για να αποδείξει ότι με τη διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ «η κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε σταδιακά και μέχρι το 2014», στη συνέχεια, μιλώντας για λογαριασμό τμημάτων της εγχώριας αστικής τάξης, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση ότι η «αριστερή ανακεφαλαιοποίηση» «άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών, καθώς οι νέοι ιδιοκτήτες των τραπεζών, κυρίως ξένοι επενδυτές, απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος». Ο βουλευτής, δε, Μ. Βορίδης έκανε λόγο και για «ποινικές ευθύνες» της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, απαντώντας, αναρωτήθηκε «γιατί ένα κόμμα της λαϊκής δεξιάς φαίνεται να μην θέλει να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, να σιχαίνεται τα ξένα funds, θέλει να υπάρχει περισσότερη κρατική παρέμβαση των τραπεζών και οι τράπεζες να είναι υπό κρατικό περιορισμό»! Πρόσθεσε ότι «χρειαζόταν η νέα ανακεφαλαιοποίηση, γιατί οι προηγούμενες απέτυχαν» και έθεσε το ερώτημα τι έγιναν τα 25 δισ. ευρώ που έδωσε η ΝΔ στις τράπεζες με τις δικές της ανακεφαλαιοποιήσεις.

Από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου ήταν κριτική που άσκησαν στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης, π.χ. ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως όταν «μιλάει ο υπουργός Οικονομικών σας ακούν όλοι οι επιχειρηματίες. Και όσο εκφράζεται η κυβέρνηση τόσο μεγαλώνει ο δισταγμός τους και η ανασφάλεια».

Ο δε βουλευτής της Χρυσής Αυγής Β. Καρακώστας, αναρωτήθηκε γιατί τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης «δεν δόθηκαν στις παραγωγικές δυνάμεις, στις ελληνικές επιχειρήσεις»...

Η σωτηρία των τραπεζών γίνεται σε βάρος της σωτηρίας του λαού

Στην αντίπερα όχθη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, επισήμανε ότι: «Δεν χρειάζεται κόπος να διαπιστώσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είναι πρόδηλη η αμηχανία της ΝΔ με την Ερώτηση που κατέθεσε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και ο υπουργός βρήκε εύφορο έδαφος να ασκήσει κριτική στη ΝΔ από τη σκοπιά του φιλελευθερισμού ότι δεν είναι φιλελεύθερη όσο πρέπει».

Τόνισε ότι «η κριτική μας έρχεται από διαφορετική σκοπιά. Δεν έχουμε καμία αγωνία, και το λέμε ειλικρινά, αν θα σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα και συνολικά το καπιταλιστικό σύστημα. Αντίθετα, θέλουμε να αρχίσει να ξηλώνεται μέσα από την οργανωμένη πάλη των λαών αυτό το σύστημα που είναι άδικο, εκμεταλλευτικό, για να μπορέσει να υπάρξει μία συνολικότερη ρήξη και ανατροπή.

Η κριτική μας είναι ότι αυτή η ...σωτηρία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έγινε σε βάρος της σωτηρίας του ελληνικού λαού, της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Οχι μόνο γιατί προϋπόθετε την υλοποίηση μιας σειράς σκληρών, άδικων βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση οδήγησε στην αύξηση του κρατικού χρέους, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα».

Σημείωσε, δε, πως με βάση «τις εκτιμήσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ότι υπάρχει επιβράδυνση της καπιταλιστικής οικονομίας (...) υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το επόμενο διάστημα».

Οπως σημείωσε, «επί δικής σας κυβέρνησης - όχι βέβαια ότι οι προηγούμενες είχαν προστατεύσει - ξεκίνησε το ξήλωμα του πουλόβερ της προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και τώρα οι εταίροι σας και ιδιαίτερα η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ζητούν τη συνολική απελευθέρωση της διαχείρισης "κόκκινων" δανείων για να περάσουν σχεδόν όλα στο σύνολό τους στα χέρια των hedge funds».

Δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα, σημείωσε, για την κατάσταση εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τώρα απειλούνται με κύμα απολύσεων.

«Αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν πρόκειται να οδηγήσει το λαό στο ξέφωτο», κατέληξε, «αλλά προϋποθέτει να συνεχίζει ο λαός και η εργατική τάξη να θυσιάζονται στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της καπιταλιστικής κερδοφορίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ