Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ρόλο «επιδιαιτητή» αναγνωρίζει ανοιχτά στο ΝΑΤΟ η συγκυβέρνηση

Επιμένει η κυβέρνηση να «κουκουλώνει» τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο. Εμπλοκή που προσλαμβάνει ακόμα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, εφόσον όλα δείχνουν ότι η Αγκυρα αξιοποιεί το ΝΑΤΟικό καπέλο, για να θέσει ξανά στο τραπέζι όλο το πακέτο των διεκδικήσεών της στο αρχιπέλαγος. Η δε κυβέρνηση αναγνωρίζει στη λυκοσυμμαχία ρόλο θεματοφύλακα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων...

Συγκεκριμένα, μιλώντας ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, στην εφημερίδα «Επένδυση», για να δικαιολογήσει το αίτημα της κυβέρνησης για ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο στο όνομα της ανάσχεσης των προσφυγικών ροών, υποστήριξε: «H πολιτική που ασκεί μια κυβέρνηση, δεν ξεδιπλώνεται σε κενό χώρο και χρόνο (...) Είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψη τις συνθήκες και τους συσχετισμούς (...) το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Ενα περιβάλλον με πολεμικές συγκρούσεις οι επιπτώσεις των οποίων αποτυπώνονται και στις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη την Ελλάδα, υπό τη μορφή προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών». «Ξεχνάει», βέβαια, ο Δ. Βίτσας ότι η συγκυβέρνηση φέρνει στο Αιγαίο ακριβώς τους πρωταγωνιστές αυτών των «συγκρούσεων» και με αναβαθμισμένο ρόλο, εμπλέκοντας βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε αυτό το «περιβάλλον» των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Συνέχισε: «Η παρουσία του ΝΑΤΟ στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου δεν είναι κάτι καινούργιο. Ας επικεντρώσουμε όμως στη συγκεκριμένη αποστολή για την οποία γίνεται λόγος. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα συμμετέχει στη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται με ομοφωνία, ούτε καν κατά πλειοψηφία (...) Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται με τη δική μας συμμετοχή».

Παραπέρα, μπροστά και στις τουρκικές διεκδικήσεις, απέδωσε στη λυκοσυμμαχία χαρακτηριστικά... επιδιαιτητή και «προστάτη» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων: «Εμείς είμαστε αυτοί που πάντα θέλαμε το ΝΑΤΟ να βλέπει "ιδίοις όμμασι" τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας». «Μάλιστα», πρόσθεσε, «αν η Τουρκία επιχειρήσει να εγγράψει υποθήκες στο βιβλίο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη τη συγκεκριμένη ΝΑΤΟική επιχείρηση, νομίζω ότι θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο, σε μια περίοδο μάλιστα που ενέχεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό που αποκαλείται προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση μέσω Ελλάδας».

Η Αγκυρα βάζει στο ΝΑΤΟικό τραπέζι όλο το γκριζάρισμα του Αιγαίου

Την ίδια στιγμή, βέβαια, κι ενώ «τρέχουν» στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, οι διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της δύναμης που θα αναπτύξει η λυκοσυμμαχία στο Αιγαίο (σε πρώτη φάση τα 5 πλοία της ΝΑΤΟικής μόνιμης ναυτικής δύναμης SNMG2, 4 φρεγάτες και 1 δεξαμενόπλοιο), πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αγκυρα εγείρει εκεί, διά του μόνιμου αντιπροσώπου της, πολλαπλά ζητήματα.

Ειδικότερα, επιχειρεί να επιβάλει την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από την ανάπτυξη εκεί στρατιωτικών μέσων, επαναπροβάλλοντας τον ισχυρισμό της ότι είναι αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Σημειωτέον, επ' αυτού ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, επικαλούμενος ως «διασφάλιση» το ΝΑΤΟικό καπέλο, διαβεβαίωνε τις προηγούμενες μέρες ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου αποφασίστηκε η ΝΑΤΟική εμπλοκή, καταλήχτηκε τα ΝΑΤΟικά πλοία να ελέγχουν και τα Δωδεκάνησα...

Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται την επιστροφή μεταναστών στο έδαφός της. Θυμίζουμε επ' αυτού τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι στο ΝΑΤΟ αποφασίστηκε πως όποιος πρόσφυγας ξεκινούσε από τα τουρκικά παράλια και διασωζόταν στη θάλασσα, στα ελληνικά, στα τουρκικά ή στα διεθνή ύδατα, σε επιχείρηση συντονιζόμενη υπό ΝΑΤΟικούς, θα επιστρεφόταν στην Τουρκία.

Τέλος, η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί δικαιώματα Ερευνας και Διάσωσης σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών και ξαναθέτει θέμα για την τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.

Ολα αυτά, φυσικά, προφανώς δεν εκδηλώνονται «σε κενό χώρο και χρόνο», που λέει και ο Δ. Βίτσας, καθώς η λυκοσυμμαχία, την ενεργό στρατιωτική εμπλοκή της οποίας στο Αιγαίο ζήτησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι γνωστό ότι δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών της και χαρακτηρίζει το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου «διμερή διαφορά»...

Νέα σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων

Στο μεταξύ, στον απόηχο των παζαριών για τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε και χτες σε σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, 8 τουρκικά αεροσκάφη, τα δύο οπλισμένα, προχώρησαν σε 5 παραβάσεις και 36 παραβιάσεις, ενώ καταγράφηκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχής «υπόμνηση» των απαιτήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο(2017-02-23 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς(2017-02-17 00:00:00.0)
Πλασάρει το μείγμα της ως καλύτερο για το κεφάλαιο(2016-06-04 00:00:00.0)
Νέες προκλήσεις της Αγκυρας με ΝΑΤΟικό καπέλο(2016-04-12 00:00:00.0)
Επιβεβαιώνεται η διασύνδεση με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια(2016-03-03 00:00:00.0)
Τόξο... μακελειού(2016-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ