Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Διαμορφώνουν κλίμα συναίνεσης στα βασικά της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας το περασμένο Σάββατο

Eurokinissi

Από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας το περασμένο Σάββατο
Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει στο ακέραιο τις επικίνδυνες αποφάσεις της ΕΕ για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής το Σάββατο.

«Η Ελλάδα πρωτοστατεί και θα συνεχίσει να πρωτοστατεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε ότι στις αποφάσεις της Συνόδου υπάρχει αναφορά στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, αποσιωπώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της, για να εφαρμοστεί η απόφαση για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Θέλοντας να εξωραΐσει τους κινδύνους που δημιουργεί αυτή η εξέλιξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα, υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ θα επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των κυκλωμάτων, όταν είναι γνωστό ότι η λυκοσυμμαχία δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο.

Τέλος, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τη συμφωνία του τρίτου μνημονίου, παρουσίασε κι αυτός το «παράλληλο πρόγραμμα» σαν μια προσπάθεια να προστατεύσει «τους αδύναμους».

Της συναίνεσης ...το ανάγνωσμα

Συναινετικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στο Προσφυγικό όσο και στην προώθηση αντιλαϊκών μέτρων για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Χαρακτήρισε «απαραίτητη» την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και αναγνώρισε ότι έγινε «αξιοσημείωτη πρόοδος» στη λειτουργία των «hot spots», εμφανίζοντας ως αναγκαία την τήρηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την ΕΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, «δώσαμε μια μάχη», για να αποτρέψουμε το κλείσιμο συνόρων και πως «κερδίσαμε μόλις λίγες μέρες».

Για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζήτησε από την κυβέρνηση «ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση», ώστε να μη νιώθουν «οι πολίτες ότι κάνουν θυσίες χωρίς αποτέλεσμα». Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν φέρνει επενδύσεις και πως πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης τις εμφανίζει σαν δικές της, αναφερόμενος στα ψίχουλα που έδωσε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με μέτρα αντίστοιχα με αυτά του «παράλληλου προγράμματος».

Οικουμενική για να 'ρθουν επενδύσεις...

Κοινή εθνική στρατηγική για τη διαχείριση του Προσφυγικού ζήτησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, ενώ δήλωσε διαθέσιμη συνολικά για «εθνική συνεννόηση» με την προϋπόθεση ότι «δεν θα λειτουργείτε μονομερώς και όταν τα κάνατε μαντάρα να ζητάτε να βάλουμε πλάτη», γιατί όπως είπε «αυτό δεν λέγεται συνεννόηση, αλλά εκβιασμός».

Για το «παράλληλο πρόγραμμα» είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, του οποίου «διατάξεις επαναλαμβάνουν παλιότερες δικές μας ρυθμίσεις», δηλαδή της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, χαρακτήρισε το «κοινωνικό σύστημα» της προηγούμενης κυβέρνησης ως «κατάκτηση» που «καλώς τη συνεχίζει» η σημερινή κυβέρνηση, ενώ κατέθεσε την πρόταση πτωχοκομείου για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», το οποίο ούτως ή άλλως σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Τις «ανησυχίες» του κόμματός του, που είναι και ανησυχίες τμημάτων του κεφαλαίου, μετέφερε και αυτή τη φορά στη Βουλή ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζητώντας παράλληλα οικουμενική κυβέρνηση, επειδή οι «επενδυτές ζητούν πολιτική σταθερότητα». «Δεν θα έρθει καμία επένδυση εδώ χωρίς μια τέτοια κυβέρνηση», είπε.

Κορόνες για την παρουσία του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, δεν τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια, ενώ σε ρατσιστικές και εθνικιστικές κορόνες αναλώθηκε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, ζητώντας από την κυβέρνηση «να υπάρξει σθεναρή ελληνική απάντηση» στην «απαίτηση των Τούρκων να μην επιχειρήσουν ΝΑΤΟικά πλοία ούτε στα Δωδεκάνησα ούτε στην Κύπρο»! Για την ΕΕ είπε ότι είναι «γίγας με πήλινα πόδια (...) γιατί δεν κάνει τίποτα πέρα από τις εντολές που θα πάρει από τις ΗΠΑ. Αυτό αποδεικνύεται από το εμπάργκο κατά της Ρωσίας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ