Κυριακή 21 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Σταθερό περιβάλλον» για τους «επενδυτές»...

...με άξονα την αντιλαϊκή πολιτική

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, βρέθηκε την περασμένη βδομάδα για διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι, όπου είχε συναντήσεις με επιχειρηματίες και στελέχη γαλλικών μονοπωλίων, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα ή και για άλλες κερδοφόρες επενδύσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη συνέχιση των συνεννοήσεων και την εφαρμογή του ειδικού «μνημονίου συνεργασίας» με το γαλλικό κράτος, που υπογράφτηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ.

Οπως έγινε γνωστό, ο Δ. Μάρδας συναντήθηκε με στελέχη γαλλικών μονοπωλίων όπως: ALSTOM (Μεταφορές, σιδηρόδρομοι), SUEZ ENVIRONNEMENT (διαχείριση υδάτων και αποβλήτων), THALES (ηλεκτρονικά με εξειδίκευση στην αεροδιαστημική και άμυνα), TOTAL (πετρέλαια), VINCI (Κατασκευές), UMIF (ξενοδοχειακός κλάδος), SYNTEC (Πληροφορική), καθώς επίσης και με παράγοντες της γαλλικής κυβέρνησης και τη διοίκηση των Γάλλων βιομηχάνων και εργοδοτών (MEDEF).

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της «βιομηχανικής υπεργολαβίας» και πώς αυτή θα μπορέσει να συμβάλει στην «ανάκαμψη και ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω της ανάθεσης από γαλλικές σε ελληνικές βιομηχανίες τμημάτων της παραγωγής τους».

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δ. Μάρδας τόνισε: «Οι επιχειρηματίες θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον. Αυτό το σταθερό περιβάλλον περιμένουν να δουν. Εμείς μπορούμε να το δώσουμε, από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό)». Επιβεβαιώνοντας, μάλιστα, την κοινή αντιλαϊκή στρατηγική που υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα, πρόσθεσε: «Το εάν ανεβαίνει η ΝΔ ή οποιοσδήποτε άλλος, λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες»...

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με σχετικά πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒ, βιομηχανικοί σύνδεσμοι των δύο κρατών προχωρούν στη συγκρότηση «κοινής ομάδας εργασίας», με στόχο την προώθηση επενδύσεων σε βιομηχανικά δίκτυα υψηλής προστιθέμενης αξίας και τη διαμόρφωση μιας «συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής με ανταγωνιστικό κόστος».

Οπως και να 'χει, η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και μάλιστα στην κλίμακα που επιθυμούν ο ΣΕΒ και όλες οι μερίδες του εγχώριου κεφαλαίου, προϋποθέτει το κλείσιμο της «αξιολόγησης», που, με τη σειρά της, προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής...

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», αποστέλλει μήνυμα σε γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους, τονίζοντας: «Επιθυμούμε να απευθυνθούμε, δυνατοί πλέον, και σε ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα», ενώ επισημαίνει ότι «σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μας».

Οπως είπε, εδώ και πολύ καιρό υπάρχει στενή συνεργασία της Πειραιώς με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι «Fraport», «Lidl», «Hochtief», «Tui» και «Beiersdorf».

Καταλήγοντας, αποστέλλει μήνυμα στους επενδυτές λέγοντας: «Στην Ελλάδα προσφέρονται καλές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ