Κυριακή 21 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι αποφασίστηκε στη Σύνοδο για την αναχαίτιση προσφύγων και μεταναστών

Η ταχεία αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, η ανάληψη συντονισμένης δράσης κατά των μεταναστών στα Δυτικά Βαλκάνια και η έμφαση στην υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, αποφασίστηκαν, ανάμεσα σε άλλα, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Προσφυγικό. Το βασικό συμπέρασμα της Συνόδου είναι ότι «όλα τα στοιχεία που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα, μεταξύ άλλων οι αποφάσεις σχετικά με τη μετεγκατάσταση και μέτρα για τη διασφάλιση της επιστροφής και επανεισδοχής». Πρόκειται για μέτρα που θα περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, εφαρμόζοντας πολιτικές διωγμού των ξεριζωμένων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι Σύνοδοι Κορυφής, όπως και αυτή, που έχουν γίνει από πέρσι για το Προσφυγικό, αποτέλεσαν πεδίο ανταγωνισμών, όχι, όμως, μόνο για το ίδιο το Προσφυγικό και τη διαχείρισή του. Στην ουσία, η προσθήκη του Προσφυγικού περιπλέκει περισσότερο τους ανταγωνισμούς, με στόχο την προώθηση δρομολογημένων εδώ και καιρό ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Για παράδειγμα, για τα Δυτικά Βαλκάνια τα συμπεράσματα της Συνόδου αναφέρουν ότι «οι συνεχείς και επίμονες παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, απαιτώντας περαιτέρω συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις, καθώς και της εφαρμογής μέτρων χωρίς συντονισμό κατά μήκος της οδού. (...) Είναι, επίσης, σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά ενδεχόμενες εξελίξεις σχετικές με άλλες οδούς, ώστε να μπορούμε να αναλάβουμε ταχεία και συντονισμένη δράση». Η δράση αυτή σημαίνει την κινητοποίηση των ευρωκατασταλτικών μηχανισμών, όπως της Frontex. Η απόφαση για ανάπτυξη δύναμης της Frontex στα σύνορα των χωρών της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων έχει παρθεί ήδη και σχεδιάζεται η υλοποίησή της. Μεγαλύτερη, δηλαδή, παρέμβαση της ΕΕ μέσω των μηχανισμών της στην περιοχή.

Σημειώνεται, επίσης, πως «η πλήρης και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ - Τουρκίας εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι μεταναστευτικές ροές» και πως «οι ροές των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές. Επιβάλλεται σημαντική και διαρκής μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας, για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης». Ενός σχεδίου δράσης που ενισχύει την ικανότητα παρακολούθησης της τουρκικής Ακτοφυλακής, με την αναβάθμιση του εξοπλισμού της, που θα αυξήσει τις περιπολίες στην περιοχή του Αιγαίου. Η προτίμηση που επιδεικνύει αυτήν την περίοδο στην Τουρκία η ΕΕ, αποτελεί όχημα για μεγαλύτερη παρέμβαση της ΕΕ στις συνολικότερες «διευθετήσεις» ανοιχτών ζητημάτων σε βάρος των λαών, που βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Μ. Ανατολή. Με εργαλεία την ενισχυμένη Frontex, την Europol, το Δουβλίνο, τις μονάδες ταχείας επέμβασης (RΑΒΙΤ), τις ναυτικές επιχειρήσεις τύπου «Ποσειδών», η ΕΕ επιμένει να μιλά για «προστασία εξωτερικών συνόρων», μεθοδεύοντας και με αυτόν τον τρόπο την κοινή φύλαξη συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας, υπό την ομπρέλα της Frontex.

Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

«Οσον αφορά την πρόταση για "Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή", θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εργασίες προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία κατά την ολλανδική προεδρία και να καταστεί το νέο σύστημα λειτουργικό το συντομότερο δυνατόν». Η υπηρεσία αυτή θα διαθέτει δικαίωμα παρέμβασης. Συγκεκριμένα, τα κράτη - μέλη μπορούν να ζητήσουν την εκτέλεση κοινών επιχειρήσεων και ταχείες συνοριακές επεμβάσεις, καθώς και την αποστολή ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων προς υποστήριξή τους. Σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, η Επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει εκτελεστική απόφαση, που θα επιτρέπει στον οργανισμό να παρεμβαίνει και να αποστέλλει ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αναλαμβάνεται επιτόπια δράση, ακόμη και όταν ένα κράτος - μέλος δεν είναι σε θέση ή δεν επιθυμεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα.

Το Συμβούλιο ενέκρινε και τη «σύσταση» της 12ης Φλεβάρη σχετικά με τη συνθήκη Σένγκεν. «Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί με συντονισμένο τρόπο η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, με πλήρη στήριξη των κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες» τονίζεται στα συμπεράσματα. Η προτεινόμενη... σύσταση καλύπτει διάφορους τομείς, όπως είναι οι διαδικασίες καταγραφής, η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, οι διαδικασίες συνοριακών ελέγχων και περισσότερες επαναπροωθήσεις ανθρώπων που δεν δικαιούνται άσυλο. Με τη σύσταση, η Ελλάδα θα έχει διορία τρεις μήνες για να ανταποκριθεί. Μετά το τέλος αυτής της χρονικής περιόδου, «αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη σοβαρές και συνεχιζόμενες ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων», τότε θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 του Κώδικα Σένγκεν, το οποίο επιτρέπει την επαναφορά ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για διάστημα μέχρι και δύο χρόνια. Με αυτήν την κίνηση, η ΕΕ προωθεί τη «λύση» του εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων ξεριζωμένων που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ.

Για τα «hot spots» (σ.σ. κέντρα καταγραφής ανθρώπων) και τα κέντρα μετεγκατάστασης, αναφέρεται στα συμπεράσματα πως «με τη βοήθεια της ΕΕ, η σύσταση και η λειτουργία κέντρων πρώτης υποδοχής βελτιώνονται σταδιακά όσον αφορά την ταυτοποίηση, την καταγραφή, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και τους ελέγχους ασφαλείας (...) ιδίως να καταστούν πλήρως λειτουργικά τα κέντρα πρώτης υποδοχής, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης ταυτοποίηση και καταγραφή όλων των εισόδων σε ποσοστό 100% (συμπεριλαμβανομένων συστηματικών ελέγχων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, ιδίως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, όπως απαιτείται από το ενωσιακό δίκαιο), να εφαρμοστεί πλήρως η διαδικασία μετεγκατάστασης, να αναχαιτιστούν οι δευτερεύουσες ροές παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο». Δηλαδή, να φακελώνονται καλύτερα και να αναχαιτίζονται οι ανεπιθύμητοι ξεριζωμένοι για τα μονοπώλια της ΕΕ. Αλλωστε, στόχος του ευρωενωσιακού κεφαλαίου είναι το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας της ροής προσφύγων και μεταναστών, των ξεριζωμένων δηλαδή των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ώστε να επιλέγονται μόνο όσοι αυτό χρειάζεται ως φτηνή εργατική δύναμη.

Τέλος, την αποστολή 5.000 - 8.000 συνοριοφυλάκων στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τη φύλαξη του Αιγαίου, πρότεινε προχτές ο Επίτροπος της ΕΕ για την ψηφιακή αγορά, Γκίντερ Ετινγκερ.


Γ.Α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέος μηχανισμός εργαλειοποίησης των ξεριζωμένων(2021-03-20 00:00:00.0)
Ερώτηση για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο(2020-11-12 00:00:00.0)
Παρέμβαση για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή(2016-09-23 00:00:00.0)
Εν αναμονή της εκκένωσης των τριών καταυλισμών(2016-06-01 00:00:00.0)
Αυξάνονται οι νεκροί, εντείνεται η καταστολή(2016-01-08 00:00:00.0)
Ενίσχυση καταστολής και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων(2015-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ