Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανέδειξαν το φτηνό κυβερνητικό αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα

Σημεία από τις ομιλίες του Γ. Δελή, ειδικού αγορητή του Κόμματος, και της Διαμάντως Μανωλάκου

Από τη χτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
«Φτηνό αντιπερισπασμό, ένα ξεκάρφωμα για να κρύψετε την αγριότητα της αντιλαϊκής στρατηγικής και πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ που και εσείς υπηρετείτε» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, από το βήμα της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Οπως σημείωσε, «παράλληλα προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε τον λαό στη φτώχεια πετώντας του λίγα ψίχουλα, όσα πέφτουν από τραπέζι της πλουτοκρατίας, το οποίο συνέχεια σερβίρετε με νέα προνόμια, με νέες επιδοτήσεις, νέες φοροαπαλλαγές, νέα κίνητρα».

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο «Περί διασφάλισης της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού και περί αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας», τόνισε: «Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για αναβάθμιση του συστήματος Υγείας όταν λείπουν χιλιάδες υγειονομικού προσωπικού, χωρίς να προβλέπονται οι απαραίτητες προσλήψεις, κι όταν το κράτος μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων;».

Κάνοντας λόγο για το άρθρο που αφορά την «υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων», ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν θα είναι δωρεάν, αφού αναφέρεται ρητά ότι σε μελλοντική υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη». Επίσης, στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται ότι οι δαπάνες για την κάλυψη των ανασφάλιστων θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και επομένως, «το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί ούτε την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, αλλά αυτή θα προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων».

Ειδική αναφορά έκανε για το άρθρο που ορίζει την μετατροπή του νοσοκομείου Θήρας σε Ανώνυμη Εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και για την τροπολογία που προβλέπει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους ΟΤΑ. «Αποκαλύπτουν - υπογράμμισε - τα πραγματικά σχέδιά σας για την Υγεία, σχέδια απευθείας βγαλμένα από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας, με σταδιακή απαλλαγή του κράτους στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών, για να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση».

Περισσεύει η υποκρισία

«Με περισσή υποκρισία δείχνετε τάχα ενδιαφέρον για τους εξαθλιωμένους, όταν η πολιτική αυτή κάθε μέρα δημιουργεί νέες και ακόμη περισσότερες εξαθλιωμένες λαϊκές μάζες», επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για βαθιά ταξική πολιτική που «εξασφαλίζει κέρδη κι ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τα λεφτά του λαού για τους επιχειρηματικούς ομίλους και περισσότερη φτώχεια κι εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

«Στήνετε φιέστες με ντεκόρ περιοχές που μαστίζονται από φτώχεια και ανεργία που οξύνει η κυβερνητική πολιτική σας, όπως στο Πέραμα. Προσπαθείτε να δείχνετε φιλολαϊκό προφίλ υποσχόμενοι δρόμους και γεύματα στα σχολεία, όταν αυτά θα έπρεπε να ήταν δεδομένα», είπε και πρόσθεσε ότι «στο Πέραμα δεν έχουν δει ούτε τα υποσχόμενα "ψίχουλα"». Οπως σημείωσε, μάλιστα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται αυτά, απέρριψε για τρίτη φορά πριν λίγες μέρες την τροπολογία του ΚΚΕ ακριβώς για την εξασφάλιση ενός γεύματος στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πάει στο Πέραμα για να δώσει υποσχέσεις, «ενώ ετοιμάζεστε να υλοποιήσετε ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, όπως Ασφαλιστικό, Φορολογικό, μνημόνιο με Τουρκία για συνεκμετάλλευση λιμανιών του Αιγαίου στο οποίο προβλέπονται και μέτρα για την ολοκληρωτική καταστροφή της Ζώνης».

Ειδική ήταν η αναφορά της Δ. Μανωλάκου στις κινητοποιήσεις των 840 εργαζομένων στις «κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης τη φτώχειας», οι οποίοι όχι μόνο παίρνουν ψίχουλα, αλλά είναι και απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες.

Επισήμανε οτι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να λέει η κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα «διασφαλίσει την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, εισάγοντας για πρώτη φορά ρυθμίσεις για το σύνολο των ανασφάλιστων» και τόνισε ως αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους θα έκανε δεκτή τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org