Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Οι φοιτητές μαζί με το λαό, κόντρα σε κεφάλαιο, ΕΕ και κυβέρνηση

Μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανέβει η μαζική πολιτική δράση και η αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, ΕΕ, συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τις συνέπειές της στις σπουδές και το μέλλον των φοιτητών, για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας των φοιτητών μαζί με τους εργάτες, τους φτωχούς αγρότες και τις λαϊκές οικογένειες.

Οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα, η επιτυχία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη και οι τεράστιες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων, τα μπλόκα των αγροτών, αφήνουν τον απόηχο και το αποτύπωμά τους και μέσα στους χώρους της νεολαίας, στους φοιτητές και σπουδαστές, που αγανακτούν με την κατάσταση στις σπουδές τους, που δε δέχονται ένα μέλλον στην ανασφάλεια, τα 5μηνα και τις ουρές της ανεργίας, που δοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ και απογοητεύτηκαν, που σκέφτονται ότι «κάτι πρέπει να γίνει».

Δίνουν κουράγιο και ελπίδα σε όσους φοιτητές το προηγούμενο διάστημα συμμετείχαν στην οργάνωση της πάλης, για να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά.

Δίνουν τη δυνατότητα στις δυνάμεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να συζητήσουμε με πολύ περισσότερους για την ανάγκη να πάρουν μέρος στο συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Για την ανάγκη να συναντηθούν με τους κομμουνιστές στο δρόμο της διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Για να ακούσουν τις θέσεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Οι νέοι αυτοί μπορούν πλέον πιο καθαρά να δουν ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο όταν προειδοποιούσε ότι καμία κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Οτι διέξοδος υπάρχει για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών μόνο με σύγκρουση και ρήξη με το σύστημα της εκμετάλλευσης, τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οτι είναι παραλογισμός το 2016, με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της παραγωγικότητας της εργασίας, να δουλεύουμε μέχρι τα 67 χρόνια για να πάρουμε μια σύνταξη - φιλοδώρημα των 384 ευρώ ή να θεωρούμε δεδομένο ότι δε θα πάρουμε ποτέ σύνταξη, 1 στους 2 νέους να είναι άνεργος και ανασφάλιστος, να σπουδάζουμε με χίλιους κόπους για μια θέση στα 5μηνα. Να μένουν εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς φάρμακα και περίθαλψη, για να κερδίζουν τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Και ο παραλογισμός αυτός βαφτίζεται «ρεαλισμός» και «μονόδρομος», γιατί μόνο έτσι μπορεί να αυξηθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, να έρθει «ανάπτυξη» στα κέρδη τους. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Αυτή η συζήτηση πρέπει να ανοίξει πιο πλατιά μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να γκρεμίσει συθέμελα την Κοινωνική Ασφάλιση, από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων κατά τον 20ό αιώνα και ταυτόχρονα προετοιμάζει νέα σαρωτική επίθεση στα Εργασιακά, την Εκπαίδευση (μέσα από τον «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία»), την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων κ.ο.κ.

Αυτή την ώρα που πρέπει οι φοιτητές μαζί με τους εργαζόμενους να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πολεμήσουν για το μέλλον τους και χρειάζεται να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στη μαζικότητα, στη συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα και τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, εμπόδιο δεν αποτελεί μόνο η κυβερνητική προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια να καλλιεργηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός» στις διάφορες εκδοχές του.

Τέτοιο ρόλο παίζουν και δυνάμεις που μέσα στο φοιτητικό κίνημα κατ' επανάληψη βάζουν εμπόδια στην οργάνωση των φοιτητών και σπουδαστών, στη συμπόρευσή του με το εργατικό κίνημα.

Η στάση των δυνάμεων ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ στο φοιτητικό κίνημα

Είναι χαρακτηριστική η στάση των δυνάμεων ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ* σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, που σε μια σειρά Διοικητικών Συμβουλίων και σχολών, τη στιγμή που έπρεπε να οργανωθεί ο αγώνας των φοιτητών μπροστά σε σημαντικές μάχες, όπως π.χ. η πρόσφατη πανεργατική απεργία, και να συντονιστεί ο αγώνας ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα, με την πρακτική και τις αντιφατικές τοποθετήσεις τους - απόρροια των αδιεξόδων που έχουν στη γραμμή τους - έβαζαν με διάφορους τρόπους εμπόδια.

Σταχυολογούμε εδώ ορισμένα, αν και όχι τα μόνα, παραδείγματα από φοιτητικούς συλλόγους στην Αττική:

Σε πάρα πολλούς συλλόγους καταψήφισαν την πρόταση για συμμετοχή στην κοινή σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων που καλούσαν την περασμένη βδομάδα 8 Ομοσπονδίες για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα. Πέρα από αστείες δικαιολογίες, όπως στους Ηλεκτρολόγους του ΕΜΠ που δήλωσαν ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει ο σύλλογος επειδή «η δράση του συλλόγου το τελευταίο διάστημα είναι αναντίστοιχη της συγκυρίας και της ανάλογης δράσης των σωματείων που καλούν τη σύσκεψη», στις περισσότερες σχολές καταψήφισαν, με το αποκαλυπτικό επιχείρημα ότι «δεν έχουμε κοινό προσανατολισμό με αυτά τα σωματεία».

Απέναντι στην πρόταση του ΜΑΣ για αγωνιστική υποδοχή των αγωνιζόμενων αγροτών στην Αθήνα με κινητοποιήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, όχι μόνο καταψήφιζαν παντού (συνήθως με τη δικαιολογία ότι «θα καλέσουμε άλλη ώρα και σε άλλο μέρος που ακόμα δεν έχει αποφασιστεί (!)»), αλλά έφτασαν στο σημείο στο Χημικό της Αθήνας να δηλώνουν ότι «σιγά μην πάμε με τους αγρότες που στήριζαν το μπλοκ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα» και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ότι «τα αιτήματα των αγροτών δε στρέφονται ενάντια στην κυβέρνηση και την ΕΕ» και ότι «το μπλόκο της Νίκαιας υιοθέτησε τα αιτήματα της ΝΔ». Την ίδια, μάλιστα, στιγμή που η κυβέρνηση έλεγε ότι οι αγώνες είναι υποκινούμενοι και λασπολογούσε για «βολεμένους αγρότες», η στάση τους έδινε «χέρι βοηθείας» στην κυβερνητική προπαγάνδα: σε κάποιες σχολές έφτασαν ακόμα και να αντιγράφουν τα σκονάκια των αστικών ΜΜΕ, καταγγέλλοντας «κομματικές κινητοποιήσεις» (όπως και η κυβέρνηση εξάλλου), σε άλλες μιλούσαν για «τα μη επαναστατικά στρώματα των αγροτών που δε στρέφονται ενάντια στην ΕΕ»!

Αλλού απέρριπταν τις προτάσεις του ΜΑΣ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, κατηγορώντας τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο εργατικό κίνημα ότι τάχα «ακολουθούν και συναινούν στο απεργιακό πρόγραμμα του αστικοποιημένου συνδικαλισμού». Ξέχασαν γρήγορα ότι οι ίδιοι «επαναστάτες», στην αρχή της χρονιάς, όταν εκατοντάδες σωματεία, δεκάδες Ομοσπονδίες εργαζομένων έπαιρναν αποφάσεις για απεργία με ανοιχτή ημερομηνία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, στους φοιτητές οι δυνάμεις των ΑΝΤΑΡΣΥΑ - ΛΑΕ καταψήφιζαν, με την αιτιολογία ότι «μέχρι να αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ δεν υπάρχει απεργία»! Ξέχασαν και την παρουσία της ΛΑΕ κι ενός τμήματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάτω από την εξέδρα της ΓΣΕΕ στην πρόσφατη απεργία και ότι σε κάποιους φοιτητικούς συλλόγους άφησαν στην άκρη την «ανεξάρτητη ταξική γραμμή» και έτρεξαν να στηρίξουν ακόμα και τις ηγεσίες του Ιατρικού και Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας στις κινητοποιήσεις, χωρίς καμία απολύτως κριτική στις συντεχνιακές λογικές τους, δηλαδή «αγκαλιά» με αυτούς που λιβανίζουν την ΕΕ, στήριξαν όλες τις προηγούμενες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, το τζογάρισμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και σήμερα ζητάνε «να σωθεί το σπίτι τους και ας καεί του γείτονα», κόντρα στα συμφέροντα και στον αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων αυτών των κλάδων.

Η «τύφλωση» ορισμένων από αυτές τις ομάδες, πέρα από την καταψήφιση κάθε πρότασης του ΜΑΣ μόνο και μόνο γιατί «είναι του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ», έφτασε στο σημείο, την ίδια περίοδο, στην Ιατρική Αθήνας να μην καταδικάζουν την επίθεση των ΜΑΤ στους συνταξιούχους έξω από τη Βουλή, μιλώντας για «ακτιβισμό του ΠΑΜΕ έξω από το Μαξίμου»! Αυτά, δηλαδή, που έλεγε και η κυβέρνηση.

Ολα τα παραπάνω παραδείγματα, αν και όχι ολοκληρωμένα, δίνουν ωστόσο μια εικόνα για το πού οδηγούν οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα μιας γραμμής, που ούτε λίγο - ούτε πολύ βάζει στην προμετωπίδα της μια σύγκρουση εντός των τειχών του συστήματος. Οδηγούν έτσι τους αγώνες να εγκλωβίζονται στους κάθε φορά σχεδιασμούς για την κυβερνητική εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση και αυτές τις δυνάμεις που πριν κάποιους μήνες γίνονταν ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα να ξαναγίνονται ουρά του «ΣΥΡΙΖΑ Νο2», ξαναπροτείνοντας ούτε λίγο - ούτε πολύ το ίδιο που έφερε ως αποτέλεσμα την απογοήτευση χιλιάδων συναδέλφων μας, που σήμερα λένε «τίποτα δεν αλλάζει» και είναι με το κεφάλι κάτω.

Αλλά σήμερα η απάντηση δεν μπορεί να είναι απλά «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά βλέπουμε», όπως λένε, δηλαδή λύση εντός των τειχών, χωρίς σύγκρουση με αυτούς που κερδίζουν όποια και αν είναι η κυβέρνηση, δηλαδή με τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Ούτε βέβαια λύση μπορεί να είναι η ενότητα παρατάξεων, κομμάτων και κάθε λογής «παραγόντων».

Να γίνει ένα μεγάλο βήμα

Τώρα πρέπει να γίνει ένα βήμα στο ξεπέρασμα αυτής της γραμμής που οδηγεί από ήττα σε ήττα. Περισσότεροι φοιτητές μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα και να τους γυρίσουν την πλάτη. Να δοκιμάσουν την πραγματική τους δύναμη, τους αγώνες που θα συγκρούονται με κυβερνήσεις, την ΕΕ, τους καπιταλιστές και το κράτος τους, για να φέρουν πραγματικές ριζικές ανατροπές.

Αυτό που χρειάζεται είναι η ενότητα των φοιτητών και των σπουδαστών που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, η κοινή τους δράση με όλο τον εργαζόμενο λαό. Ενότητα και κοινή δράση για τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών: Για αποκλειστικά δωρεάν σπουδές, για πτυχία με επιστημονική γνώση και ειδίκευση, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω σε αυτό που σπουδάζουμε, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του!

Σε αυτή την κατεύθυνση, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μπορούν να συναντηθούν με τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών που δοκιμάζονται από την αντιλαϊκή πολιτική και αναζητούν διέξοδο.

* Στο φοιτητικό κίνημα οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ένα τμήμα της ΛΑΕ συστεγάζονται στην παράταξη των ΕΑΑΚ, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες και τα παζάρια για τη συγκόλληση και ενός τμήματος από την πρώην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΡΕΝ.


Του
Θοδωρή ΚΩΤΣΑΝΤΗ*
*Ο Θ. Κωτσαντής είναι μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org