Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Να καταργηθεί η νομοθεσία ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων

Σχετική τροπολογία κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου, με το οποίο ποινικοποιούνται οι μαθητικοί αγώνες, κατέθεσε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνεται το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνεται ότι βρίσκεται ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη από τις 4 Γενάρη του 1999 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (κυρώθηκε με το ν. 2811/2000), η οποία ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες. Οπως τονίζεται, με «όργανο» αυτό το νομοθετικό πλαίσιο «επιχειρείται η καταστολή των αγώνων των μαθητών, αλλά και η αποτροπή της οργάνωσης των αγώνων τους. Εκατοντάδες μαθητές έχουν συρθεί στα δικαστήρια και πολλοί εξ αυτών έχουν καταδικαστεί».

Στην τροπολογία, προβλέπεται η κατάργηση του νόμου με τον οποίο κυρώθηκε η ΠΝΠ, να παύσει η ποινική δίωξη των «αξιόποινων πράξεων που φέρεται να τελέστηκαν κατ' εφαρμογή» του συγκεκριμένου νόμου και οι δικογραφίες που εκκρεμούν να τεθούν στο αρχείο.

Προβλέπεται, ακόμα, να παραγραφούν «ποινές στερητικές της ελευθερίας» που έχουν επιβληθεί με δικαστικές αποφάσεις που στηρίχθηκαν σε αυτόν το νόμο και «δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες» και οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκτιθεί. Σε περίπτωση που έχει αρχίσει η έκτισή τους, να διακοπεί με απόφαση του δικαστηρίου που τις εξέδωσε. Το ίδιο να ισχύσει και για τις αποφάσεις που «έχουν καταστεί αμετάκλητες». Βέβαια, όλες αυτές οι αποφάσεις να διαγραφούν από το ποινικό μητρώο αυτού που έχει καταδικαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ