Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Χτες αναμενόταν να γίνει συνάντηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, ηγέτη του φιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος, με τον Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος έχει αναλάβει την εντολή σχηματισμού αστικής κυβέρνησης ως δεύτερο κόμμα στη Βουλή (22% και 90 έδρες στις 350, το Λαϊκό Κόμμα έχει 28,7% και 123 έδρες). Σύμφωνα με τα επιτελεία των δύο κομμάτων, δεν αναμενόταν να υπάρξει κάποια συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό και το παζάρι θα συνεχιστεί για περίπου δύο μήνες, αλλιώς θα υπάρξουν νέες κάλπες.

ΚΑΪΡΟ.-- Χιλιάδες Αιγύπτιοι γιατροί στο Κάιρο διαδήλωσαν κατά της αστυνομικής βίας, με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό δύο συναδέλφων τους από αστυνομικούς σε νοσοκομείο του Καΐρου. Προειδοποίησαν, μάλιστα, με απεργιακές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που οι δράστες του ξυλοδαρμού δεν παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.

TZOYMΠΑ.-- Ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος, Σάλβα Κιίρ, διόρισε χτες τον αντίπαλό του και ηγέτη των αντικυβερνητικών δυνάμεων, Ρίεκ Μάτσαρ, που έχει καταφύγει στην Αιθιοπία, στη θέση του αντιπροέδρου της πρώτης κυβέρνησης «ενότητας», που συγκροτείται μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και συμφωνία για ειρηνευτική συμφωνία η οποία θα τερματίσει τις εμφύλιες συγκρούσεις, που έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και εκατομμύρια πρόσφυγες.

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΓΕΝΕΥΗ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε χτες το θάνατο τριών ατόμων από επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό «Ζίκα», που μεταδίδεται από τα κουνούπια, ενώ τα πιθανά περιστατικά της μόλυνσης από τον ιό φαίνεται να έχουν αυξηθεί στα 5.221. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη ανακοίνωσε χτες ότι οι κλινικές έρευνες μεγάλης κλίμακας για τη δοκιμή των πρώτων εμβολίων κατά του ιού «Ζίκα» θα χρειαστούν το λιγότερο ενάμιση χρόνο.

ΣΑΛΕΜ.-- Παραδόθηκαν χτες το πρωί στο FBI, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι τελευταίοι τέσσερις λευκοί Αμερικανοί - ιδιοκτήτες ράντσων που είχαν καταλάβει επί 41 μέρες το κέντρο άγριας ζωής «Μαλέρ» του Ορεγκον.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Χιλιάδες νεαροί Ιρακινοί πρόσφυγες και μετανάστες, από τους 32.500 που έφτασαν πέρσι στη Φιλανδία, αποφάσισαν να ακυρώσουν τις αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου και να επαναπατριστούν εκουσίως, επικαλούμενοι «οικογενειακά ζητήματα» αλλά και απογοήτευση από τη ζωή στην παγωμένη σκανδιναβική χώρα.

ΜΟΝΤΕΡΕΪ.-- Σοβαρά επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και πολιτών συγγενών κρατουμένων στις φυλακές του Μοντερέι σημειώθηκαν χτες στο Μεξικό. Από συγκρούσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη μέρα, σκοτώθηκαν 52 κρατούμενοι και τραυματίστηκαν άλλοι 12, με την αστυνομία να αποδίδει το γεγονός σε συμπλοκή ανάμεσα σε συμμορίες ναρκωτικών. Πάντως, πολίτες και συγγενείς κρατουμένων συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές, ζητώντας να μάθουν τα ονόματα των νεκρών και να ενημερωθούν για τους συγγενείς τους. Ο κυβερνήτης της πόλης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανακοίνωσε τα ονόματα 40 ατόμων από τα θύματα, καθώς κάποιες από τις σορούς ήταν απανθρακωμένες και έπρεπε να γίνουν ιατροδικαστικές εξετάσεις.

ΤΑΪΠΕΪ.-- Τους 94 είχε φτάσει χτες ο αριθμός των νεκρών από τον πρόσφατο σεισμό στην Ταϊβάν. Πάνω από 30 άτομα συνέχιζαν ακόμα να αγνοούνται στην πόλη Ταϊνάν, όπου κατέρρευσε ένα 17οροφο κτίριο, το οποίο όπως δείχνουν πολλά στοιχεία, είχε κατασκευαστεί με ακατάλληλα υλικά.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Οι πακιστανικές αρχές δήλωσαν ότι συνέλαβαν 97 μέλη της «Αλ Κάιντα» και της οργάνωσης «Λάσκαρ-ι-Τζανγκβί», συμπεριλαμβανομένων και τριών διοικητών. Οι συλλήψεις έγιναν στη στρατηγική (νότια) πόλη του Καράτσι, ενώ οι αρχές ισχυρίζονται ότι έτσι αποτράπηκε σχεδιασμένη επίθεση με σκοπό την απελευθέρωση του δολοφόνου του δημοσιογράφου Ντάνιελ Περλ (δημοσιογράφος της «Γουόλ Στριτ Τζούρναλ»).

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Ενα ακόμα πλήγμα στην κυβέρνηση των συντηρητικών θεωρείται η παραίτηση του Αυστραλού υπουργού Ανθρωπιστικών Υπηρεσιών, Στιούαρτ Ρόμπερτ. Ο Ρόμπερτ παραιτήθηκε όταν αποκαλύφτηκε η «ειδική» μεσολάβησή του για τις επενδύσεις της κινεζικής εταιρείας «Minmetals Corp».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ