Σάββατο 13 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αντιδράσεις για τα σενάρια περιπολιών ΗΠΑ - Ινδίας

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Καμία συνεργασία μεταξύ χωρών δεν πρέπει να κατευθύνεται εναντίον μιας τρίτης χώρας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι στο αμερικανικό πρακτορείο «Ρόιτερς», χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, για να σχολιάσει - μετά από αίτημα του πρακτορείου - τα πρόσφατα «σενάρια» για κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Ινδίας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

«Οι χώρες εκτός περιοχής πρέπει να σταματήσουν να ωθούν προς τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (Ν. Κ. Θ.), να σταματήσουν στο όνομα της "ελευθερίας της ναυσιπλοΐας" να θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια των χωρών που βρέχονται από τη Ν. Κ. Θ., (να σταματήσουν)| να βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής» τόνισε ακόμα ο Χονγκ και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι πλευρές (που εμπλέκονται) μιλούν και δρουν με προσοχή, ότι δε θα αναμειγνύονται στη Ν. Κ. Θ. και ότι ειδικά θα αποφύγουν να χειραγωγηθούν από ορισμένες χώρες, βλάπτοντας τελικά τα δικά τους συμφέροντα».

Μια κοινή στρατιωτική «εμφάνιση» ΗΠΑ - Ινδίας στη συγκεκριμένη περιοχή θα αναδείκνυε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο την όξυνση των ανταγωνισμών, που ωστόσο ούτως ή άλλως επιβεβαιώνεται καθημερινά. Ανεξάρτητα από το τι τελικά θα συμβεί (επίσημα μέχρι σήμερα το Νέο Δελχί δεν έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του «Ρόιτερς»), είναι σίγουρο ότι το κεφάλαιο της Ινδίας μελετά προσεκτικά ποιες συμμαχίες θα ωφελήσουν καλύτερα τα σχέδιά του. Βέβαια, αν και έχει στραφεί διακριτά προς τη Δύση με πολλές ανταλλαγές επισκέψεων με ηγέτες δυνάμεων όπως ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία κ.τ.λ., εξακολουθεί να διατηρεί διαύλους στενής συνεργασίας με την Κίνα, όχι μόνο μέσω BRICS, αλλά και με τις διμερείς τους σχέσεις. Ωστόσο, είναι καθαρό πως η διεθνής όξυνση του ανταγωνισμού και οι ανακατατάξεις που τροφοδότησε και η καπιταλιστική κρίση ανοίγουν ακόμα περισσότερο την «όρεξη» στην αστική τάξη δυνάμεων όπως η Ινδία, μια χώρα και μια αγορά τεράστια, με μεγάλο φυσικό και άλλο πλούτο και ένα στρατό που εκσυγχρονίζεται σχεδιασμένα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ