Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αξιοποιεί τη δικομματική κοκορομαχία για την εύνοια του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα που, όπως και η κυβέρνηση, μιλάει για «εθνική συμφορά αν δεν κλείσει η αξιολόγηση» του αντιλαϊκού μνημονίου

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γ. Καμίνη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Γ. Καμίνη
Κλιμακώνεται και από πλευράς ΝΔ ο δικομματικός καβγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αντιπαράθεση που στην πραγματικότητα απευθύνεται στο κεφάλαιο, με κεντρικό άξονα το ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντά του.

Σε αυτό το μοτίβο, η ΝΔ εξέδωσε χτες ανακοίνωση σχετικά με την ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό «εγκλωβισμένο στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε». Οτι «είπε μία αλήθεια και πολλά ψέματα. Αλήθεια είναι ότι έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες. Και αυτό εξαιτίας, κυρίως, της ανεύθυνης και, τελικά, επικίνδυνης πολιτικής του».

Μεταξύ των «ψεμάτων» που εντοπίζει, χαρακτηριστική είναι η κριτική της ΝΔ για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, ουσιαστικά για απώλεια εδάφους στους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή: «Ψέμα είναι όσα είπε για την εξωτερική πολιτική. Δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ τον αγνοούν. Μένει "έξω από το δωμάτιο", ενώ την ίδια ώρα, "μέσα", άλλοι συζητούν θέματα υψίστης σημασίας για τη χώρα μας».

Επίσης, με αφορμή την προωθούμενη αναδιανομή της τηλεοπτικής πίτας μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων, η ΝΔ υποστηρίζει πως «ο κ. Τσίπρας χτίζει σύστημα διαπλοκής κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του».

Προηγούμενα, οξύνοντας την τέτοια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας στο «Action 24», σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πάει να κλείσει την «αξιολόγηση» ή πάει σε ρήξη, απάντησε: «Κατ' αρχάς ελπίζω να υπάρξει συμφωνία. Δυστυχώς εκτιμώ ότι δεν θα υπάρξει. Η αντίδραση της αγοράς, δηλαδή η κατάρρευση του τραπεζικού κλάδου στο χρηματιστήριο, δείχνει ότι δεν θα υπάρξει. Αν η συμφωνία έρθει τον Ιούνιο, θα είναι δώρον άδωρο, θα χρειάζονται πάλι νέα μέτρα. Η συμφωνία πρέπει να κλείσει σήμερα».

Διευκρίνισε: «Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, προφανώς μιλάμε για εθνική συμφορά. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να κυβερνά όπως σήμερα, τον Ιούλιο η Ελλάδα χρεοκοπεί εκ νέου και τίθεται πάλι θέμα ευρώ, γιατί δεν θα έχουμε να πληρώσουμε τα 9 δισ. του Ιουλίου».

Προσπαθώντας να εξηγήσει την αντίφαση της ΝΔ, από τη μια να ζητά να κλείσει η κυβέρνηση την «αξιολόγηση», ζητώντας όμως απόσυρση του Ασφαλιστικού, που ωστόσο οι «εταίροι» τους θεωρούν αναγκαίο ακριβώς για να κλείσει η «αξιολόγηση», ο Α. Γεωργιάδης μάλλον την μπέρδεψε περισσότερο, ισχυριζόμενος: «Τσίπρας και Καμμένος έχουν διαπραγματευτεί τα μέτρα του μνημονίου τους. Ενα Ασφαλιστικό σαν του Κατρούγκαλου μόνο ζημιά θα κάνει, θα φέρει ύφεση. Είναι χειρότερο από έγκλημα. Προσωπικά δεν θέλω να περάσει. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σωστά»...

Στην ίδια αντιφατική γραμμή, απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν ζητά η ΝΔ εκλογές, εφόσον η κυβέρνηση είναι τόσο καταστροφική, είπε «ο λαός έκανε μία επιλογή τον Σεπτέμβρη. Να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και η ΝΔ αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές».

Και πρόσθεσε «Με ανησυχεί πάρα πολύ το μεταναστευτικό. Εξελίσσεται πάρα πολύ άσχημα για την Ελλάδα, ίσως να 'ναι πολύ πιο επικίνδυνο από το οικονομικό. Πιστεύω ότι αν συνεχιστεί η απώλεια του ελέγχου, μπορεί να φέρει ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα».

Σταθερά στη γραμμή της «υπευθυνότητας»

Την ίδια ώρα, υποστηρίζοντας τη «διαλογή» προσφύγων και «παράτυπων μεταναστών», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μετά τη χτεσινή συνάντησή του με το δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, δήλωσε: «Επιμένω (...) στην ανάγκη να υπάρχει ένας σαφής και ξεκάθαρος διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των παράτυπων μεταναστών και μια διαφορετική μεταχείριση μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών. Συνεχάρην τον κ. Καμίνη για την υπεύθυνη και σοβαρή του στάση στο πρόβλημα του προσφυγικού - μεταναστευτικού».

Συνεχίζοντας, μάλιστα, τη γραμμή της «υπευθυνότητας», πρόσθεσε: «Εχουμε την απαίτηση απ' όλους όσοι εμπλέκονται να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα με την απαραίτητη υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Και να μπορούν να δουν - πέρα από το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπούν - και το μεγάλο εθνικό συμφέρον».

Να καταγραφούν, τέλος, και όσα είπε ο συντονιστής της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, Κ. Τασούλας, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», π.χ. για το ασφαλιστικό: «Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε η κυβέρνηση να επανατοποθετήσει το θέμα από μηδενική βάση, αντιλαμβανόμενη την πραγματικότητα και το ότι στόχος είναι οι μειώσεις των δαπανών και όχι οι φορολογήσεις ή οι αυξήσεις των εισφορών. (...) Να βρεθούν τρόποι, όπως μεταξύ άλλων, αυτοί που προτείνουμε. Η τήρηση του μηδενικού ελλείμματος, η περικοπή και η απάλειψη των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους (...) Στην πρότασή μας ενσωματώνουμε τον κίνδυνο της επικείμενης κοινωνικής αναταραχής από την αδιαλλαξία της κυβέρνησης να παραδεχτεί τα λάθη της και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ