Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Ετοιμάζονται για πιο «δυναμική» στάση κατά της ΛΔ Κορέας

Διαμαρτυρία της Κίνας για την ανάπτυξη του συστήματος THAAD

ΣΕΟΥΛ.--

Τηλεφωνικές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό της, Μπαράκ Ομπάμα, και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, είχε χτες η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν Χι, δυο μέρες μετά την ομόφωνη απόφαση καταδίκης που έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εκτόξευση δορυφόρου παρακολούθησης της Γης στην οποία προχώρησε η ΛΔ Κορέας. Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για «δυναμικές και περισσότερο αποτελεσματικές» κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας. Επίσης, σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική προεδρία, Ομπάμα και Παρκ υπερθεμάτισαν και για την ανάγκη υλοποίησης πολλαπλών κυρώσεων και εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Μεταξύ άλλων, η Παρκ φέρεται να τόνισε πως «η Πιονγιάνγκ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πετύχει η προσέγγιση της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων παράλληλα με την (αν)οικοδόμηση της οικονομίας (της)».

Η εκτόξευση (στις 7/2) του δορυφόρου από την Πιονγιάνγκ ερμηνεύτηκε από τη «διεθνή κοινότητα» ως παραβίαση διεθνών συμφωνιών και ως χρήση βαλλιστικής τεχνολογίας, κατά συνέπεια ως συγκάλυψη ή προετοιμασία για μια ακόμα πυρηνική δοκιμή. Αντιδρώντας σαν έτοιμες από καιρό, Ουάσιγκτον και Σεούλ ανακοίνωσαν προχτές πως θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στα νότια της κορεατικής χερσονήσου, κάτι το οποίο σχεδιαζόταν εδώ και καιρό και, πλέον, φαίνεται ότι βρέθηκε η κατάλληλη αφορμή. Μάλιστα, οι ΗΠΑ υψώνουν τους τόνους, κάνοντας λόγο για «άμεση απειλή» που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και οι σύμμαχοί τους, τους οποίους και δηλώνουν πανέτοιμες να υπερασπιστούν.

Πάντως, η διεύρυνση των στρατιωτικών συμμαχιών και της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της Κίνας. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κάλεσε τον πρέσβη της Νότιας Κορέας στο Πεκίνο και πρώην υπουργό Αμυνας, Κιμ γιανγκ-σου, στον οποίο και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχέδια ανάπτυξης του THAAD. Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ανάλογη παρέμβαση έγινε και προς την αμερικανική πλευρά μέσω των «διπλωματικών οδών».

Στο μεταξύ, χτες, αξιωματούχοι του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας υποστήριξαν ότι ο πύραυλος που εκτόξευσε την Κυριακή η ΛΔ Κορέας φαίνεται πως ήταν πιο ισχυρός από εκείνον του 2012, εκτιμούν ωστόσο ότι εξακολουθεί να της λείπει η εμπειρογνωμοσύνη, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή πυραύλου που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την αμερικανική επικράτεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ