Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατακρίνει την κυβέρνηση, λέει ότι δε θέλει εκλογές, φλερτάρει Ποτάμι
  • Η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
  • Να συνεργαστούν αντιλαϊκά οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις

Eurokinissi

Σε μια σειρά από ζητήματα, που η εγχώρια αστική τάξη θεωρεί σημαντικά για την αναθέρμανση της οικονομίας της, επικεντρώνει η ΝΔ την κριτική της προς την κυβέρνηση, ιεραρχώντας ψηλά Προσφυγικό, εκλογολογία και πολιτική αστάθεια, προσδίδοντας ανικανότητα στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προχωρήσουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, μετέβη χτες στη Μυτιλήνη, όπου επισκέφθηκε τα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων - μεταναστών σε Καρά Τεπέ και Μόρια, είχε σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους και συμμετείχε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σε δηλώσεις του τόνισε: «Η χώρα αντιμετωπίζει, σήμερα, ένα τεράστιο πρόβλημα (...) το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης». Αλλωστε, και κεντρικά από τη ΝΔ εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για «ερασιτεχνισμό» στην αντιμετώπιση ζητημάτων όπως το Προσφυγικό.

Ο Κυρ. Μητοστάκης πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου». Τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους τους στο εξωτερικό, στην ΕΕ, προκειμένου να μην κινδυνέψει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία με αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν.

Ταυτόχρονα, ζήτησε «οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς ΕΕ (...) τα κράτη - μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη. Και χρειάζεται, βέβαια, και η ίδια η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ».

Στο ίδιο φόντο, αργότερα, χτες, δήλωσε: «Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη στη φύλαξη των συνόρων της (...) Η παρουσία της Frontex είναι απαραίτητη. Πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Η δε μετεξέλιξη της Frontex σε μια ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή, θα είναι απολύτως απαραίτητη, προκειμένου, επιτέλους, η Ευρώπη - και όχι μόνο η Ελλάδα - να μπορέσει να φυλάξει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα», με μεγαλύτερη καταστολή φυσικά κατά προσφύγων και μεταναστών.

Ακόμα, κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει μία πολιτική, η οποία θα προχωρά σε έναν αυστηρό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών (...) Οι πρόσφυγες ή όσοι έχουν εν δυνάμει το status του πρόσφυγα, μπορούν να είναι καλοδεχούμενοι στην Ευρώπη (...) Αλλά οι παράτυποι μετανάστες δεν μπορούν, δυστυχώς, να φιλοξενηθούν, ούτε στη χώρα μας, ούτε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και θα πρέπει να επιστρέφονται, το συντομότερο δυνατόν, στις χώρες από τις οποίες προήλθαν».

Διευρύνονται οι διεργασίες

Την ίδια ώρα, στον απόηχο δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών για πρόωρες εκλογές, από τη ΝΔ εκφράζονται απόψεις όπως του κοινοβουλευτικού τους εκπροσώπου Ν. Δένδια, που μιλώντας στην εφημερίδα «Αγορά» είπε: «Είναι εξωφρενικό να οδηγηθεί η χώρα για τέταρτη φορά στις κάλπες σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός έτους. Η sui generis περίπτωση όμως την οποία αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ζωή της χώρας, αλλά και η "πρεμούρα" που διαπιστώνουμε, από τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι τις τακτοποιήσεις ημετέρων, προκαλεί όντως προβληματισμό για το "πού το πάει" η κυβέρνηση (...) Από την πλευρά μας, οφείλουμε να είμαστε και θα είμαστε έτοιμοι».

Σε αυτό το μοτίβο ...προετοιμασίας έκαναν ευθεία πρόσκληση προς το Ποτάμι για συνεργασία, μέσω συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδη, στην «Καθημερινή της Κυριακής»: «Στη μάχη κατά του λαϊκισμού της σημερινής κυβέρνησης, οι άνθρωποι του Ποταμιού έχουν σίγουρα θέση», είπε, εκφράζοντας την ευχή στο συνέδριο του Ποταμιού, τέλη Φλεβάρη, να γίνουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης οι απόψεις στελεχών του Ποταμιού «για το πώς οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας θα συνεργασθούμε για να κερδίσουμε το λαϊκισμό».

Τέλος, τις διερευνητικές συζητήσεις για δημιουργία κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στο «Σκάι», ο πρ. συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Τ. Μπαλτάκος. Είπε ότι υπάρχουν ανιχνεύσεις και ζυμώσεις, καθώς - κατά την εκτίμησή του - υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, η οποία - όπως είπε - κινείται καθαρά στο κέντρο. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και πως σε δύο - τρεις μήνες θα μπορούσε να ανακοινωθεί και να είναι έτοιμο για συμμετοχή σε εκλογές. Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι επικεφαλής, ενώ ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να είναι αρχηγός ο στρατηγός ε.α. Φρ. Φραγκούλης απάντησε ότι είναι ένα από τα πρόσωπα που θα μπορούσε να ηγηθεί. Πρόσθεσε ότι με αυτό το κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί ο Π. Καμμένος, εκτιμώντας πως τα ποσοστά συνολικά ενός τέτοιου κόμματος θα φθάσουν στο 10% - 12%. Ο Τ. Μπαλτάκος απέκλεισε, μεν, συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή, αλλά είπε ότι το υπό συζήτηση νέο δεξιό κόμμα θα μπορούσε να προσεγγίσει ψηφοφόρους της, οι οποίοι κατά την άποψή του δεν είναι ακροδεξιοί, αλλά δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της ΝΔ.

Από πλευράς ΝΔ τού δόθηκε, ατύπως, η εξής απάντηση: «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μπαλτάκος μπαίνει στον κόπο να ιδρύσει κόμμα και δεν εντάσσεται απευθείας στη Χρυσή Αυγή, της οποίας εξάλλου είναι προνομιακός συνομιλητής»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ