Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Συνοδεία επιχειρηματιών με στόχο το κλείσιμο επικερδών συμφωνιών

Νέοι κίνδυνοι για το λαό πίσω από την περιβόητη «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική»

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χ. Ρουχανί
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χ. Ρουχανί
Ολοκληρώθηκε χτες, Δευτέρα, η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο Ιράν. Από την κυβέρνηση συμμετείχαν ακόμα οι υπουργοί Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, και ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Γ. Τσίπρας.

Παράλληλα, τον Αλ. Τσίπρα συνόδευσαν δεκάδες εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας που προσβλέπουν στο κλείσιμο επικερδών συμφωνιών. Παρότι το Μαξίμου δεν έδωσε επισήμως τη σχετική λίστα στη δημοσιότητα, ανεπίσημα έγινε γνωστό πως στο Ιράν μαζί με τον Αλ. Τσίπρα ταξίδεψαν εκπρόσωποι των ακόλουθων εταιρειών: «Aegean Airlines», «Alpha Grissin», ΔΕΠΑ, «Ελλάκτωρ», «Encode», «Γαία Επιχειρείν», «George Moundreas & Company», «Aialma», ΕΛΠΕ, «Ασπροφος», «Intrakat», «Prisma Domi», «Intrasoft International», «Mediterra Mastiha Shop», «Metron Logistics», «Medtainer», «Ομιλος Μυτιληναίου», ΜΕΤΚΑ, Μ&Μ Gas, «Nanophos», «Norma Hellas», Τράπεζα Πειραιώς, «Profile Software», «Salfo & Associates», «Seasoft», «Singular Logic», PCS, ΤΕΡΝΑ, Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, «Uni Pharma», «Βιοχάλκο» και «Σωληνουργία Κορίνθου».

Η επιδίωξη ρόλου «γέφυρας» για τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου...

Με γνώμονα ακριβώς την προσπάθεια να «ανοίξουν» νέα πεδία κερδοφορίας για την ελληνική αστική τάξη, μετά την άρση των κυρώσεων προς το Ιράν, ο Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ιρανό αντιπρόεδρο, Ε. Τζαχανγκίρι, έκανε λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα» συνεργασία.

Ο Ε. Τζαχανγκίρι ανέφερε ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα αποτελεί «ορόσημο» για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και ζήτησε να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και με την ΕΕ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι η συνεργασία με το Ιράν έχει γεωπολιτική σημασία, καθώς και ότι το Ιράν μπορεί να παίξει ρόλο για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή και την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Πιστός στο στόχο του εγχώριου κεφαλαίου να καταστήσει τη χώρα ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει «γέφυρα» που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκε τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και Τζ. Ζαρίφ, που προβλέπουν «μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις», «συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια» και «οδικό χάρτη για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας».

Στο χτεσινό πρόγραμμα του Αλ. Τσίπρα στην Τεχεράνη, προβλέπονταν ακόμα συναντήσεις με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χ. Ρουχανί, τον θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Α. Σαμχανί.

...βαθαίνει την εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

Κύκλοι της κυβέρνησης δεν κρύβουν την προσδοκία τους ότι η άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή, όπου η ίδια πασχίζει για την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης.

Ιδιαίτερα για τον τομέα της Ενέργειας, η κυβέρνηση εκτιμά πως η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, θα οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, ευελπιστώντας αυτή η εξέλιξη να ευνοήσει τα ντόπια μονοπώλια και την προσπάθεια ανάκαμψης της κερδοφορίας τους.

Απ' την άλλη, κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι το Ιράν θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, στόχο που υπηρετούν η σύσφιξη των σχέσεων και η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ελλάδα.

Την ώρα που γίνεται σαφής η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σε σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς που μυρίζουν μπαρούτι, για λογαριασμό του κεφαλαίου και των συμφερόντων του, η ελληνική κυβέρνηση κομπάζει για... «ισορροπημένη διπλωματία» που «αποδίδει καρπούς», προβάλλοντας ως τέτοια τις αναβαθμισμένες επαφές με το Ισραήλ και το Ιράν.

Οι τομείς που ιεραρχούν ψηλά τα μονοπώλια

Κατά την επίσκεψή του, προχτές Κυριακή, στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, ο πρωθυπουργός είχε υποδείξει ως τομείς που ενδιαφέρουν τα ντόπια μονοπώλια την τεχνολογία και καινοτομία, την Ενέργεια, το εμπόριο, τον πολιτισμό και τη ναυτιλία. Ταυτόχρονα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβει ότι υπάρχει στο Ιράν επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς «υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους» και καλοβλέπουν τον κτηματομεσιτικό τομέα, τον τουρισμό, τις φαρμακοβιομηχανίες.

Αποφασίστηκε οι διμερείς επαφές να εντατικοποιηθούν για την επίτευξη συνεργασιών σε τομείς όπως:

Εμπόριο: Τα μονοπώλια της Ελλάδας ενδιαφέρονται κυρίως για τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικό εξοπλισμό, καλλυντικά, αγροτικό εξοπλισμό, δομικά υλικά και εξοπλισμό κατασκευών, χημικά προϊόντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσίδων, αλυσίδες εστίασης.

Υπηρεσίες: Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύλιση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυλιστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ροές από Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα), οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών από ιρανικό έδαφος).

Γεωργικός τομέας: Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοκαλλιέργειες.

Ενέργεια: Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα). Φυσικό αέριο (μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας). Ανανεώσιμες πηγές - φωτοβολταϊκά.

Υψηλή τεχνολογία: Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διήμερη επίσκεψη του Ιρανού Προέδρου στη Δαμασκό(2023-05-04 00:00:00.0)
Νέος Ιρανός πρέσβης για πρώτη φορά από το 2016(2023-04-06 00:00:00.0)
Σχέδια ενίσχυσης συνεργασίας και «ρόλου στην ευρύτερη περιοχή»(2021-09-14 00:00:00.0)
Νέα εμπλοκή οξύνει την ένταση(2007-03-30 00:00:00.0)
Ανεβαίνουν επικίνδυνα οι τόνοι(2007-03-29 00:00:00.0)
Οξύνει το κλίμα η Ουάσιγκτον(2007-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ