Τρίτη 9 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΟΛΑΝΤ ΚΑΙ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Αξιοποιούν το Προσφυγικό για ευρύτερες επιδιώξεις

Κοινή πρόταση Γερμανίας - Τουρκίας για μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η υποκρισία των θυτών ως προς το δράμα των χιλιάδων ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους στη Μέση Ανατολή (Συρία και αλλού) και τη Βόρεια Αφρική, που κατακλύζουν την Ευρώπη, συνεχίζεται αμείωτη. Αυτό καταγράφεται και στις επαφές και συζητήσεις που είχε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, όπου το Προσφυγικό ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα (όχι το μοναδικό, καθώς υπάρχουν και θέματα που αφορούν την πορεία της ίδιας της ΕΕ).

Από τις συναντήσεις της Μέρκελ, χτες στην Αγκυρα, τόσο με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και με τον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (με τον οποίο συναντήθηκε αργότερα) ανακοινώθηκαν κοινές πρωτοβουλίες, που ουσιαστικά επιχειρούν να εμπλέξουν παραπέρα το ΝΑΤΟ στη λεγόμενη φρούρηση των συνόρων της ΕΕ, δηλαδή στο Αιγαίο, ζήτημα που αναμένεται να προταθεί και στη σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη, στις Βρυξέλλες. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου συμφώνησαν να υπάρξει «καλύτερη συνεργασία» υποτίθεται για την καταπολέμηση των διακινητών, τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex και τη βοήθειά της από το ΝΑΤΟ, που θα αναλάβει δράση στο Αιγαίο και στα τουρκο-συριακά σύνορα. Επίσης, δήλωσαν «σοκαρισμένοι» με τους «νέους πρόσφυγες που φεύγουν από το Χαλέπι λόγω των βομβαρδισμών του Ασαντ και της Ρωσίας». Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, εκπρόσωποι χωρών, όπως ο Τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που στήριξαν, χρηματοδότησαν και φούντωσαν τους εγκληματίες τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», τώρα εμφανίζονται όλοι μαζί «ευαίσθητοι» ρίχνοντας την ευθύνη για τη διόγκωση των προσφύγων στη συριακή κυβέρνηση και τη Ρωσία (που την συνδράμει για τα δικά της συμφέροντα).

Ακόμη, η Μέρκελ είπε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων, και κάλεσε να προχωρήσει το κοινό σχέδιο ΕΕ - Τουρκίας, που περιλαμβάνει και τα 3,5 δισ. ευρώ βοήθεια, υποτίθεται για να κρατηθούν οι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Συνάντηση με Ολάντ και Σουλτς

Την Κυριακή, η Μέρκελ συναντήθηκε στο Στρασβούργο με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, χωρίς να γίνουν δηλώσεις, όπου εκφράστηκε η κοινή θέση να προχωρήσει ο σχεδιασμός που έχει αποφασιστεί. Πρόκειται, δηλαδή, για τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων, κάτι που έτσι και αλλιώς είναι «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στα καραβάνια που καθημερινά φτάνουν στην ΕΕ και ήδη προσεγγίζουν το 1 εκατομμύριο. Ταυτόχρονα, αφορά στο «ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας» της προσφυγικής ροής (τώρα είμαστε στη φάση του κλεισίματος) ώστε να γίνεται η διαλογή των προσφύγων που χρειάζεται το κεφάλαιο για φτηνή εργατική δύναμη. Οι υπόλοιποι, που θα περισσεύουν, γιατί δεν θα παίρνουν το καθεστώς πρόσφυγα, είτε θα απελαύνονται είτε θα εγκλωβίζονται στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως αυτά που φτιάχνονται και στη χώρα μας.

Βεβαίως, η διαχείριση αυτού του κύματος των εκατομμυρίων ξεριζωμένων προβληματίζει τις αστικές τάξεις της ΕΕ και τους εκπροσώπους της, τόσο για το κόστος που συνεπάγεται, όσο και γιατί φουντώνουν οι ρατσιστικές - εθνικιστικές αντιδράσεις, που υποτίθεται οι αστοί πολιτικοί καταδικάζουν. Ετσι και στη Γερμανία η Μέρκελ δέχεται έντονη κριτική για τα δήθεν «ανοιχτά σύνορα», αυξάνεται η επιρροή του, ανταγωνιστικού προς αυτή, κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν στο 12%. Επίσης, αναπτύσσεται και το λεγόμενο κίνημα «Πατριώτες Ευρωπαίοι ενάντια στον εξισλαμισμό της Δύσης» (PEGIDA), όπου δρουν απροκάλυπτα αντιδραστικά φασιστικά στοιχεία και το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποίησε νέα συγκέντρωση στη Δρέσδη, αλλά και παραφυάδες της έκαναν συγκεντρώσεις σε πρωτεύουσες όπως η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα, η Πράγα, το Αμστερνταμ και πόλεις όπως το Καλέ και το Μονπελιέ στη Γαλλία, όπου επίσης συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες, το Γκρατς της Αυστρίας, το Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας. Ακόμη, έχουν πυκνώσει οι ρατσιστικές επιθέσεις σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε πλήρη εξέλιξη το ιμπεριαλιστικό παζάρι με την Τουρκία(2020-03-18 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ(2016-12-14 00:00:00.0)
Κυνισμός και παροτρύνσεις από τον Ομπάμα στην ΕΕ(2016-04-27 00:00:00.0)
Νέοι «διάδρομοι» και νέα προσχήματα για κατασταλτικά μέτρα(2016-03-29 00:00:00.0)
Πρωτοστατεί στα σχέδια συνδιαχείρισης στο Αιγαίο(2015-10-16 00:00:00.0)
Ανέξοδες διακηρύξεις(2013-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ