Σάββατο 6 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Τηλεοπτικοί διαξιφισμοί Κλίντον και Σάντερς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε τηλεοπτική αναμέτρηση με κεντρικά ζητήματα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Υγείας και Εκπαίδευσης, προχώρησαν χτες οι δύο υποψήφιοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως «σοσιαλιστής» γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς.

Στην πρώτη τηλεμαχία που πραγματοποίησαν οι δυο τους χωρίς την παρουσία του τρίτου υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μάρτιν Ο' Μάλεϊ που αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την «κούρσα» την περασμένη Τρίτη έπειτα από το μόλις 0,5% που πήρε στις προκριματικές εκλογές της Αϊόβα, η Κλίντον εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του συνυποψηφίου της, αμφισβητώντας πόσο εφικτές και πρακτικές είναι οι προτάσεις του για Εκπαίδευση και Υγεία, χαρακτηρίζοντας «άδικη κριτική» την αμφισβήτηση των φιλελεύθερων πεποιθήσεών της. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο σχέδιο Σάντερς για «δωρεάν κολεγιακή εκπαίδευση», ισχυριζόμενη ότι «είναι πολύ ακριβό οικονομικά, για να είναι ρεαλιστικό».

Ο Σάντερς, από την πλευρά του, κατηγόρησε την Κλίντον ότι «εκπροσωπεί το πολιτικό κατεστημένο» - λες και ο ίδιος δεν αποτελεί μέρος του - και ότι δύσκολα θα μπορούσε να προχωρήσει σε φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, που δήθεν αυτός θα φέρει. Υπενθύμισε την υποστήριξη της πρώην υπουργού στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003, ότι παίρνει χιλιάδες δολάρια από τους χρηματιστές της «Γουόλ Στριτ» και την «Γκόλντμαν Σακς» και τάχθηκε κατά των μεγάλων τραπεζών. Υποστήριξε ότι δε θα διαλύσει το ιατροφαρμακευτικό σύστημα που λάνσαρε η κυβέρνηση Ομπάμα (γνωστό σαν Obamacare), το πτωχοκομείο δηλαδή που ενισχύει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τομέα αυτό, αλλά θα το επεκτείνει για υποτίθεται «ένα καθολικό σύστημα υγείας».

Οι δύο συνυποψήφιοι που υπερασπίζονται βεβαίως με διαφορετικό τρόπο το καπιταλιστικό σύστημα αντιπαρατέθηκαν για το ποιος είναι πιο ικανός και πιο «προοδευτικός». Ο Σάντερς πλασαρίστηκε σαν αυτός που θα φέρει μια «πολιτική επανάσταση» (εννοώντας προφανώς το ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού) και η Κλίντον τού ανταπέδωσε με την «ανικανότητά του, να περάσει τις προτάσεις, από ένα ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους Κογκρέσο».

Τέσσερις μέρες πριν από τις προκριματικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης στο Νιου Χαμσάιρ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Σάντερς να προηγείται με διψήφιο ποσοστό (στις 5 Φλεβάρη 56% έναντι 38%) έναντι της Κλίντον μετά το προβάδισμα του μόλις 0,2% που πέτυχε η πρώην υπουργός την περασμένη βδομάδα στις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ