Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΤΑΜΙ
Θέλει «μεταρρυθμιστικό κύμα» για τις... «δύσκολες λύσεις»

«Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου προτάσσουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία για τις διαδικασίες και τα αξιώματα. Συζητάμε με συμμαχικές δυνάμεις και προσωπικότητες για τη δημιουργία ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού κύματος». Αυτό ήταν το στίγμα της ομιλίας του Στ. Θεοδωράκη την Τετάρτη σε στελέχη του Ποταμιού, προσθέτοντας ότι «η χώρα (...) πρέπει να ισορροπήσει και να στηριχθεί στο προοδευτικό ριζοσπαστικό κέντρο», οριοθετώντας σε αυτόν το χώρο του αστικού πολιτικού συστήματος το ρόλο που θέλει να παίξει ο ίδιος και το κόμμα του στην επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Παραπέρα, ο επικεφαλής του Ποταμιού απαρίθμησε μερικούς από τους στόχους του κόμματός του, αναφέροντας ζητούμενα του κεφαλαίου για αλλαγές στο αστικό κράτος και αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Αξιολόγηση θέσεων και προσώπων στο δημόσιο. Απομάκρυνση όσων αξιολογούνται αρνητικά δύο φορές και που δεν κατορθώνουν να βελτιωθούν ακόμη κι αν αλλάξουν θέση». «Απομάκρυνση των κομματικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων». «Αλλαγή του εκλογικού συστήματος και νέο Σύνταγμα». «Η φορολογία των επιχειρήσεων να πέσει στο 20% και η φορολόγηση των αγροτών να γίνεται με κίνητρα για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και τις ομάδες παραγωγών, όπως επίσης πρέπει να υπάρξει οργανική σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με την τουριστική αγορά».

Χαρακτήρισε μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από τη ζώνη Σέγκεν ως κίνδυνο αντίστοιχο με αυτόν της εκδίωξης από το ευρώ, ενώ επιπλέον, έκανε κι αυτός τη δική του πρόταση για διαχείριση της ακραίας φτώχειας, προτείνοντας - αντί του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» - το «βασικό εισόδημα για όλους τους πολίτες, με στόχο την στήριξη κυρίως των νέων και όσων ζουν στα όρια της φτώχειας», το οποίο θα εισηγηθεί «να δοκιμασθεί σε μια φτωχή περιοχή της χώρας».

Τέλος, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι ζητά από τον πρωθυπουργό «να πει την αλήθεια στους εξαπατημένους (σ.σ: από τις προεκλογικές υποσχέσεις) και να ζητήσει ειλικρινή διάλογο με όλες τις επαγγελματικές τάξεις που θίγονται από τις παράλογες αποφάσεις της κυβέρνησής του. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν», προσθέτει το Ποτάμι, προϊδεάζοντας για την πλάτη που προτίθεται να βάλει στους «διαλόγους» για την προώθηση των «δύσκολων» αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ