Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σταθερά ενάντια στο λαϊκό κίνημα

Την «υπευθυνότητά» της απέναντι στο «κύμα αγανάκτησης» διαφημίζει στο κεφάλαιο η ΝΔ

Στην «υπευθυνότητα» της ΝΔ απέναντι στο κεφάλαιο εντάσσεται και η νέα ουσιαστική καταδίκη των αγροτικών μπλόκων από τον εκπρόσωπο Τύπου της, Γ. Κουμουτσάκο

Dimitris Papamitsos_+306946384

Στην «υπευθυνότητα» της ΝΔ απέναντι στο κεφάλαιο εντάσσεται και η νέα ουσιαστική καταδίκη των αγροτικών μπλόκων από τον εκπρόσωπο Τύπου της, Γ. Κουμουτσάκο
Με σταθερή γραμμή «κατανόησης» στα λαϊκά προβλήματα αλλά εναντίωσης στις λαϊκές κινητοποιήσεις βγαίνει η ΝΔ - ειδικά όταν αυτές αμφισβητούν την «ομαλή οικονομική δραστηριότητα» του κεφαλαίου - διαγκωνιζόμενη και σε αυτό το ζήτημα με την κυβέρνηση και υποστηρίζοντας ότι μπορεί να «τρέξει» αποδοτικότερα και ταχύτερα τα ζητούμενα των μονοπωλίων, μακριά από «λαϊκισμούς» και «ανευθυνότητα».

Δίνοντας τον τόνο, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του αργά προχτές το βράδυ στον «ΣΚΑΪ» είπε σχετικά: «Εγώ, ρητά, ενθάρρυνα συναδέλφους βουλευτές να μην συμμετέχουν στις (σ.σ.: αγροτικές) κινητοποιήσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μιλάμε με τους αγρότες, αλλά να μη δοθεί η εντύπωση ότι πάμε εμείς ως ΝΔ να επαναλάβουμε τα σφάλματα του παρελθόντος».

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι έσπευσε να δώσει την τέτοια γραμμή στα στελέχη του και να τη διατυμπανίσει δημοσίως, παρότι - όπως είπε - δεν είχε τέτοιες «εισηγήσεις»: «Δεν είχα τέτοιες εισηγήσεις από κανέναν γιατί καταλαβαίνουν και οι συνάδελφοι ότι η εποχή του λαϊκισμού, η εποχή της λογικής ότι καβαλάμε ένα κύμα αγανάκτησης και στη συνέχεια πρέπει να το διαχειριστούμε όταν έρθουμε στην κυβέρνηση, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

Αντίστοιχα, χτες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, τόνισε ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις «δεν θα πρέπει να παραλύουν την οικονομία της χώρας».

Στην ίδια βάση «υπευθυνότητας», ερωτώμενος αν λέει - και αυτός - «ναι» σε μείωση επικουρικών συντάξεων, απάντησε: «Δεν το έκρυψα, δεν το έκρυψα. Γι' αυτό σας λέω ότι εγώ μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας, και θέλω αύριο να πράττω και το έργο της αλήθειας»...

«Δεν βιαζόμαστε...»

Εχει τη σημασία της και η απάντηση Μητσοτάκη στην ερώτηση αν ...βιάζεται να κυβερνήσει: «Εγώ δεν βιάζομαι να γίνω πρωθυπουργός, αλλά βιάζομαι πάρα πολύ να αλλάξω τη ΝΔ. Βιάζομαι για να μπορέσω να κάνω ένα συνέδριο το οποίο θα αλλάξει τις δομές της ΝΔ και θα την κάνει ένα σύγχρονο κόμμα. Και βιάζομαι η ΝΔ και πάλι να επικοινωνήσει με παραδοσιακά κοινά με τα οποία είχε ένα διάλογο και με τα οποία σήμερα δεν επικοινωνεί (...) Εγώ δεν ζητώ εκλογές».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την αγωνία που φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό της ΝΔ μήπως δεν μπορέσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να περάσει και να εφαρμόσει τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, μήπως χρειαστούν εκ νέου πλάτες από τη ΝΔ στις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως έγινε το καλοκαίρι στο 3ο μνημόνιο, ή μη χρειαστεί να αναλάβει η ίδια η ΝΔ ως κυβέρνηση ή συμμετέχοντας σε κυβέρνηση, να τα περάσει, εισπράττοντας και νέα φθορά.

Παραπέρα, δεν περνούν απαρατήρητες η αποστροφή Μητσοτάκη περί αλλαγών στις δομές της ΝΔ, καθώς και η επισήμανση ότι «ενδεχομένως να θυσιάσω ένα κομμάτι της παλιάς ΝΔ για να αναδείξω το νέο, δεν χωράνε πάντα όλοι», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εσωκομματικές ισορροπίες και τις συνολικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

«Κοινωνική αναταραχή» και «ανικανότητα»

Την ίδια ώρα, η κριτική της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση κινείται και με άξονες την «κοινωνική αναταραχή» που προκαλεί και την «ανικανότητά» της να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά για τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου με τους διεθνείς «εταίρους» του.

Ενδεικτικά, ερμηνεύοντας χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, γιατί «αντιδρά ο κόσμος», το απέδωσε στην «εξαπάτηση των Ελλήνων. Δεν μπορεί να δείξει ψυχραιμία ο κόσμος, όταν συνειδητά τον εξαπατούν», με βάση όσα προεκλογικά έταζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά, η ΝΔ αμφισβητεί ένα από τα βασικά «ατού» που πρόβαλλε η κυβέρνηση απέναντι στο κεφάλαιο, τη δυνατότητά της να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική χωρίς έντονες αντιδράσεις από το λαό.

Εξάλλου, χαρακτήρισε «μύθο» τα περί «δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης» της κυβέρνησης μιλώντας για «επικοινωνιακό παραμύθι που στηρίζεται στην κωλυσιεργία με τα γνωστά αποτελέσματα πέρσι». «Ποιο θέμα διαπραγματεύτηκαν και έφεραν καλύτερο αποτέλεσμα απ' αυτό που είπαν αρχικά;», πρόσθεσε.

Με την ίδια γραμμή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μεταθέτει συνεχώς την παρουσίαση των νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, οδηγώντας τελικά το κλείσιμο της περιλάλητης πρώτης «αξιολόγησης» - κομβικό ζήτημα για τα ντόπια μονοπώλια - στο «απροσδιόριστο μέλλον». «Η ίδια η ζωή λέει ότι πρέπει να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, η ίδια η κυβέρνηση το λέει και όχι η ΝΔ, αλλά την ίδια ώρα την παρατείνει», συνέχισε.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να βάλει και πλάτη στην κυβέρνηση σε μια σειρά από ζητήματα άμεσα συνδεδεμένα με τη στρατηγική του κεφαλαίου: Ετσι, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ επιτέθηκε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, που επανέφερε το θέμα του «Grexit», ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι η ΝΔ θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ