Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια στη Γενεύη και στη Ρώμη σχέδια επεμβάσεων

Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη
Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ - ΡΩΜΗ.--

Ρευστή παρέμεινε και χτες η κατάσταση στο τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη, καθώς παρέμενε έντονη η δυσπιστία ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να τάσσεται για πρώτη φορά, από το Αμπού Ντάμπι, υπέρ της συμμετοχής ακόμη και ισλαμικών ακραίων ένοπλων οργανώσεων στις διαπραγματεύσεις, όπως ο «Στρατός του Ισλάμ» και η οργάνωση «Αχράρ αλ Σαμ», που έχουν χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις των Συρίας και Ρωσίας «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Λαβρόφ φέρεται να σημείωσε ότι η συμμετοχή αυτών των οργανώσεων στις συνομιλίες της Γενεύης αντανακλά πλέον «τις ρεαλιστικές τάσεις στο έδαφος της Συρίας», τονίζοντας εντούτοις ότι η συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης «δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αναγνώρισή τους σε νόμιμους εταίρους για την ειρήνη». Ο Λαβρόφ εξαίρεσε από το τραπέζι μόνον τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα».

Χτες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία και κεντρικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε πως συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε πως είχε προγραμματίσει νέα, τη δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης και ότι σήμερα σκοπεύει να συναντηθεί με αντιπροσωπεία συριακών γυναικείων οργανώσεων. Επίσης, σημείωσε ότι η κατάπαυση πυρός στη Συρία δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά όσων εμπλέκονται στις συγκρούσεις (εννοώντας και τις μεγάλες δυνάμεις).

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, χαρακτήρισε «πρόωρες» τις έμμεσες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως η διαδικασία βρίσκεται στο «προπαρασκευαστικό στάδιο πριν την επίσημη έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων».

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Αλούς, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα επανεξετάζει την παραμονή στη Γενεύη.

Η υπουργική σύνοδος συμμάχων των ΗΠΑ στη Ρώμη

Το ίδιο 24ωρο, στη Ρώμη οι 25 υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και των πιο στενών δυτικών και Αράβων συμμάχων τους «ζύγισαν» τα αποτελέσματα της έως τώρα επέμβασης σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο οικοδεσπότης Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές έχασαν το 40% του εδάφους που είχαν καταλάβει στο Ιράκ και το 20% του εδάφους που είχαν καταλάβει στη Συρία, επισημαίνοντας ότι παραμένουν απειλή στη Λιβύη και την υποσαχάρεια Αφρική. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από την πλευρά του, στήριξε τους όρους που θέτει η συριακή αντιπολίτευση, ζητώντας ανάσχεση των βομβαρδισμών κατά αμάχων, εκεχειρία και «πλήρη πρόσβαση» ανθρωπιστικών οργανώσεων σε περιοχές με οξυμένα προβλήματα.

Σε ανακοινωθέν, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών εκτιμούν ότι οι προσπάθειες της συμμαχίας τους «κερδίζουν έδαφος» στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, εκφράζουν την υποστήριξή τους στις έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία και «έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη επιρροή του ΙΚ στη Λιβύη». Ανεπίσημες πληροφορίες ανέφεραν πως από τη συνάντηση της Ρώμης δεν έλειψαν και σενάρια για το επόμενο στάδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, με πρόσχημα την «προστασία» των πετρελαίων της χώρας από τους τζιχαντιστές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ