Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αποδίδει στη Ρωσία «κακούς υπολογισμούς»

Ενώ το Κίεβο ζητά στρατιωτική συνεργασία με την Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Η Ρωσία δεν είναι ικανή να υπολογίσει τίποτα αυτή την περίοδο. Εμείς ενεργούμε προσεκτικά σε αυτά τα ζητήματα και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε προσεκτικά. Δε θα τσιμπήσουμε το δόλωμα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε αναφορικά με τη νέα φάση όξυνσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις καταγγελίες της Αγκυρας για ακόμα μια παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος.

Ωστόσο, αν και ο Ερντογάν προσπάθησε να εμφανίσει την τουρκική πλευρά ως πιο ...εγκρατή, δεν παρέλειψε να δώσει συνέχεια στις κατηγορίες που η Αγκυρα απευθύνει προς τη Ρωσία, για στήριξη των «τρομοκρατών». «Κοιτάξτε, όλα τα όπλα που κατασχέθηκαν κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις (του στρατού) στα νοτιοανατολικά είναι ρωσικής κατασκευής», εννοώντας ότι η Μόσχα στηρίζει σχεδιασμένα «τρομοκράτες», στους οποίους η Τουρκία περιλαμβάνει τόσο το ΡΚΚ όσο και το κόμμα PYD (το κόμμα των Κούρδων της Συρίας που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» και έχει τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας). Βεβαίως, το ζήτημα της στήριξης των Κούρδων αποτελεί πεδίο «τριβών» και μεταξύ της Αγκυρας και Δυτικών συμμάχων της, καθώς είναι φανερό ότι ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα επενδύουν στον αναβαθμισμένο «ρόλο» τμημάτων των Κούρδων για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Στην Τουρκία ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι οι δηλώσεις που έκανε, μιλώντας στην τουρκική «Σαμπάχ», ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν. Ο Κλίμκιν, σύμφωνα τουλάχιστον με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία (είδηση που δεν «κυκλοφόρησε» ευρέως) και ενώ είχε επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, δεν παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε πως «Τουρκία και Ουκρανία πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας», πως «η Τουρκία αποτελεί μοναδικό εταίρο για την Ουκρανία. Η εταιρική μας σχέση αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα», πως «πρέπει να παλέψουμε για το μέλλον της περιοχής και η Τουρκία έχει αποδείξει πολλές φορές πως είναι ικανή να παλέψει», πως «χρειαζόμαστε να μείνουμε μαζί για να επηρεάσουμε τη Ρωσία», πως «η συνεργασία μας, ως μεσαίες δυνάμεις της περιοχής με διεθνείς φιλοδοξίες, είναι πολύ σημαντική».

Επιπλέον, ο Κλίμκιν επισήμανε πως «αναμφισβήτητα» οι δυο χώρες πρέπει να εδραιώσουν τη συνεργασία τους και στο στρατιωτικό τομέα, εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αξιοποιηθεί «η Μαύρη Θάλασσα και πολλά θέματα». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», σε λίγες βδομάδες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με πηγές που έχει, η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στις 31/10/15, στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, με 224 νεκρούς, ήταν έργο των «Γκρίζων Λύκων» της Τουρκίας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ