Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ανεβάζουμε τον πήχη στην παρέμβαση της ΚΝΕ στην εργατική νεολαία

Στην Απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ για την πορεία ανασύνταξης του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος αναφέρεται: «Ανάπτυξη της πολιτικής ταξικής συνείδησης της εργατικής τάξης μόνο το Κόμμα μπορεί να πετύχει, με την αυτοτελή δουλειά του... Αυτοτελής όμως δουλειά δεν είναι μόνο η ξεχωριστή εμφάνιση του Κόμματος, της ΚΟΒ, αλλά και η δράση των μελών του Κόμματος μέσα στο μαζικό κίνημα με την προσωπική τους δουλειά και στάση. Είναι πρωτοπόροι στη δράση των σωματείων, αλλά είναι ταυτόχρονα και πόλος συσπείρωσης οπαδών και φίλων του ΚΚΕ, διευρύνουν τον κύκλο αυτό....».

Το ίδιο ισχύει στο ακέραιο για τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, έτσι πρέπει να δουλεύουμε στους φορείς και στο κίνημα της νεολαίας και ειδικά στα τμήματα που μας αφορούν. Μόνο έτσι μπορεί σήμερα να προχωρήσει το σχέδιο οικοδόμησης, δηλαδή όλο και περισσότεροι νέοι να επιλέγουν το δρόμο της οργανωμένης πάλης. Μόνο έτσι μπορούμε σήμερα να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματός μας. Δυναμώνοντας την ΚΝΕ στις σχολές Μαθητείας - Κατάρτισης, στους νέους εργάτες και ανέργους, στους μαθητές, στα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται στα ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Οι κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος φανερώνουν δυνατότητες για ένα νέο κύκλο αγώνων αμφισβήτησης της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, σε αυτήν τη φάση με αιχμή το Ασφαλιστικό. Παράλληλα, βαραίνει στη νεολαία η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια για το μέλλον, η ανεργία, η κακοπληρωμένη εργασία, η κατάσταση στο σπίτι, οι όροι σπουδών και μόρφωσης.

Τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ συνειδητοποιούμε ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την παραπέρα κλιμάκωση. Είναι άρα στιγμές μεγάλης ευθύνης για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, καθώς είναι περίοδος που μπορούν να κινηθούν σε ένα βαθμό μάζες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσανατολισμό.

Επομένως, ανεβαίνει η δική μας ευθύνη στην οργάνωση και κατεύθυνση της πάλης, στη διαφώτιση, στην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση με τις άλλες δυνάμεις. Πρέπει να μας απασχολήσει πιο έντονα ποιος θα είναι σήμερα ο προσανατολισμός του κινήματος, ποια συνθήματα και ποιες διεκδικήσεις θα κυριαρχήσουν.

Να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης σε γραμμή ρήξης

Η συζήτηση που υπάρχει σήμερα σε διάφορους χώρους νεολαίας, η μερική αμφισβήτηση στην κυβερνητική πολιτική, η θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΚΝΕ, μπορεί με την ουσιαστική παρέμβαση των δυνάμεών μας να γίνει οργάνωση, να γίνει διάθεση για αγώνα. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα στις σχολές της μαθητείας - κατάρτισης, όπου τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί μπαίνουν εμπόδιο στην απόκτηση τεχνικής εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση των σπουδαστών. Αυτό το αποδεικνύουν οι εκατοντάδες παρεμβάσεις και περιοδείες των δυνάμεων της ΚΝΕ σε αυτούς τους χώρους, η πρωτοπόρα στάση μελών μας που μπαίνοντας μπροστά στην οργάνωση της πάλης έχουμε αποτελέσματα και σήμερα μετράμε δεκάδες αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία από ειδικότητες αλλά και ολόκληρες σχολές.

Αυτή η προοπτική και δυνατότητα πρέπει να αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις της ΚΝΕ, ώστε ευρύτερες μάζες νέων να πείθονται και να μπολιάζεται ο αγώνας με τη γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με τα μονοπώλια, με την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, που υλοποιούν και σχεδιάζουν χειρότερο μέλλον για τη νεολαία. Να δυναμώνει κάθε μέρα το ρεύμα αμφισβήτησης, το σύνθημα «να πληρώσει το κεφάλαιο και το κράτος τους», άλλη λύση δεν υπάρχει.

Από αυτήν τη σκοπιά έχει μεγάλη σημασία πώς δουλεύουμε αυτήν την περίοδο, καθώς είναι παρακαταθήκη για το μέλλον, για την καλύτερη προετοιμασία της εργατικής τάξης και του κινήματός της για τη στιγμή της σύγκρουσης. Τέτοια δουλειά με επιμονή και υπομονή απαιτείται σήμερα και στη νεολαία, κύρια στα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Δουλειά υποδομής που θα διαμορφώνει γύρω μας ένα στέρεο περίγυρο με νέους εργάτες από τους κλάδους που μας απασχολούν (τηλεπικοινωνίες, εμπόριο, επισιτισμός - τουρισμός), με παιδιά που βρίσκονται στη μαθητεία - κατάρτιση, με ανέργους, με παιδιά φτωχών λαϊκών στρωμάτων που βρίσκονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Δουλειά που θα διαμορφώνει σε κάθε χώρο όπου ζει, εργάζεται και σπουδάζει η νεολαία πρωτοπόρους πυρήνες και ομάδες αγωνιστών, που, με την πρωτοπόρα δράση και καθοδήγηση των νέων κομμουνιστών, θα παίζουν ρόλο οργανωτή της πάλης και παράλληλα θα κάνουν διαφώτιση. Να συνειδητοποιούν ότι είναι οι πρωτοπόροι στο χώρο τους, ότι έχουν ευθύνη απέναντι στους συναδέλφους τους.

Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί για τη συνέχεια

Είναι πλούσια η πείρα που έρχεται από τις εκατοντάδες περιοδείες και παρεμβάσεις των δυνάμεων της ΚΝΕ στους διάφορους χώρους νεολαίας σε όλη την Ελλάδα. Φανερώνει τις διαθέσεις, αλλά παράλληλα και τις δυνατότητες. Αυτή η μαζική και πολιτική δουλειά που αναπτύξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα σε πολλούς χώρους πρέπει να συνεχιστεί και να αγκαλιάσει κι άλλους και μετά την απεργία της 4ης Φλεβάρη. Εδώ μπορούμε όμως να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί.

Δηλαδή, αυτή η δουλειά να σχεδιάζεται με τέτοιον τρόπο που να βοηθά και στην οργάνωση αγώνων από το ίδιο το κίνημα και τους φορείς του, να προσελκύει νέες δυνάμεις, να κρατά ζεστές τις μηχανές, γιατί η μάχη τώρα ξεκινά, οι σκληροί αγώνες, που έχουμε μπροστά μας βρίσκονται στην αρχή τους. Απαιτούν καθημερινή διαφώτιση για τις αιτίες και τη λύση, για το ποιο είναι το μέλλον της νεολαίας. Απαιτείται τέτοια δουλειά που θα μεταφράζεται και σε μαζική κινητοποίηση δυνάμεων, οργάνωση από τα κάτω μιας απεργίας, ενός αγώνα, μιας πολύμορφης πρωτοβουλίας, που θα καλλιεργεί την ετοιμότητα, θα έχει σχέδιο κλιμάκωσης της πάλης σε κάθε χώρο. Μόνο έτσι θα καλλιεργείς την αντοχή, απαντάς στην ηττοπάθεια και την απογοήτευση, βοηθάς να βγουν συμπεράσματα και να συσσωρευτεί πείρα που θα αξιοποιείται για τη συνέχιση των αγώνων. Τέτοια δραστηριότητα και με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα, κάνοντας ένα ουσιαστικό βήμα στο πώς οργανώνουμε έναν αγώνα που έχει μαζικότητα, παλμό, προοπτική κλιμάκωσης. Εδώ ακριβώς θα κριθούν τα μέλη και τα στελέχη της ΚΝΕ, στον πρωτοπόρο ρόλο που θα παίξουν. Εδώ κρινόμαστε όλοι καθημερινά.

Οι δυνάμεις μας πρέπει κάθε στιγμή να έχουν σταθερό προσανατολισμό και έγκαιρα, σχεδιασμένα να μπαίνουν μπροστά στην οργάνωση των αγώνων για κάθε πρόβλημα της νεολαίας, εξαντλώντας τις δυνατότητες για την κατάκτηση της πρωτοβουλίας κινήσεων με την ταξική γραμμή πάλης, ακόμα και εκεί που παρεμβαίνουμε από θέση μειοψηφίας. Εχουμε την υπεροχή των θέσεων και της πολιτικής μας, ξέρουμε ότι έχουμε δίκιο. Ας αξιοποιήσουμε αυτά τα όπλα.

Η πείρα από την προετοιμασία της απεργίας στις 4 Φλεβάρη στους χώρους νεολαίας πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις το επόμενο διάστημα. Να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα που άμεσα θα τα βάλουμε για συζήτηση στα όργανα του κινήματος, ετοιμάζοντας το επόμενο βήμα, σχεδιάζοντας την πολύμορφη δραστηριότητα κάθε χώρου. Δουλειά δηλαδή που θα προετοιμάζει τους νέους αγώνες, τις νέες απεργίες, άλλες μάχες. Ο λαός, η νεολαία δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει τη δύναμή τους.


Του
Σωτήρη ΠΑΡΙΣΗ*
* Ο Σωτήρης Παρίσης είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org