Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσεία σε ακατάλληλους χώρους

Εκκληση 269 επιστημόνων για τη χωροθέτηση των Μουσείων Ακρόπολης και Σύγχρονης Τέχνης

Εκκληση για να μη χτιστεί το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στη θέση Μακρυγιάννη (φοτό) κάνουν 269 άνθρωποι της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών. Την έκκληση, που προσυπογράφει και το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, υπογράφουν καθηγητές του ΕΜΠ και των ΤΕΙ, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί, ιστορικοί, εικαστικοί δημιουργοί, αρχαιολόγοι, δικηγόροι... Ανάμεσά τους και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.

Η επιλογή του χώρου αυτού, που έγινε πριν από χρόνια, με τρόπο αυθαίρετο και χωρίς προηγούμενη διερεύνηση, έχει υποστεί μέχρι σήμερα ισχυρή κριτική τόσο από οργανωμένους φορείς, όπως ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, όσο και από διακεκριμένους αρχαιολόγους και άλλους ειδικούς. Η κριτική αυτή ενώ απέδειξε με επιχειρήματα την ακαταλληλότητα της θέσης Μακρυγιάννη, έμεινε όμως αναπάντητη από το υπουργείο Πολιτισμού και από τους αρχαιολογικούς φορείς που συνεργάζονται μαζί του.

Η θέση αυτή κρίνεται ακατάλληλη και από αρχαιολογικής πλευράς, αφού στο γήπεδο που προορίζεται για το Μουσείο έχουν βρεθεί σημαντικά και εκτεταμένα αρχαιολογικά λείψανα. Παρ' όλα αυτά το ΥΠΠΟ και ο Οργανισμός Ανέγερσης του Νέου Μουσείου Ακρόπολης επιμένουν και προχωρούν αυτές τις μέρες στη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού - ύστερα από τρεις άκαρπους - «διαπράττοντας» - όπως αναφέρεται στην έκκληση - «τον αδιανόητο βανδαλισμό να θεμελιώνουν πάνω σε σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, που ουσιαστικά καταστρέφονται, ένα Μουσείο που έχει προορισμό να διασώζει και να αναδεικνύει τις αρχαιότητες».

«Η εγκατάσταση σ' αυτόν το χώρο θα αποκλείσει μιαν ενδεχόμενη μελλοντική επέκταση και ενοποίηση του ανασκαφικού πεδίου στη νότια ζώνη του Βράχου. Μια τέτοια ανασκαφή θα προσέφερε σημαντικές μαρτυρίες για την πόλη και τη σχέση της Ακρόπολης με αυτή».

Η θέση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη και από αισθητική άποψη, αφού «τοποθετείται ένα ογκώδες οικοδόμημα μέσα στο ιερό τοπίο της Ακρόπολης και δηλώνεται, μάλιστα, ανενδοίαστα ότι το κτίσμα αυτό θα συμπληρώνει την Ακρόπολη!!!».

Να αναζητηθούν άλλοι χώροι

«Αστοχη» θεωρεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ και την κυβερνητική επιλογή του Αλσους Ριζάρη για τη δημιουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που ακολούθησε τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος (11/7), όπου εξετάστηκε το θέμα της χωροθέτησης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, προτείνεται να «αναζητηθούν άλλοι χώροι κατάλληλοι, όπου το Νέο Μουσείο αφ' ενός θα αναδειχτεί από μόνο του ως αυτοτελής χρήση και αφ' ετέρου θα ωθήσει στην αναβάθμισή τους».

Οπως επισημάνθηκε, το «Αλσος Ριζάρη είναι ένας σημαντικός χώρος, από τους τελευταίους που έχουν απομείνει στο κέντρο της πρωτεύουσας, με υψηλό πράσινο και ιστορία πολλών δεκαετιών. Αποτελεί μία πολύτιμη νησίδα ανάμεσα στα μεγάλα συγκροτήματα του Πολεμικού Μουσείου, του Βυζαντινού Μουσείου, της Εθνικής Πινακοθήκης και του ξενοδοχείου "Χίλτον". Ο κορεσμός της περιοχής από χρήσεις υπερτοπικής σημασίας - ακόμη και αν αυτές είναι η αναψυχή και ο πολιτισμός - με την παράλληλη εξαφάνιση των ελεύθερων χώρων είναι ένας ορατός κίνδυνος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς κατεδάφιση;(13/1/2013)
Καταστροφή χωρίς προσχήματα(6/7/2003)
ΟΧΙ στην καταστροφή του Μακρυγιάννη(19/3/2003)
Καταστροφική χωροθέτηση(30/4/2002)
Καίριες επισημάνσεις των αρχιτεκτόνων(3/6/2000)
Αδικαιολόγητη η απόφαση διακοπής(6/8/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org