Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Παγκοσμιοποίηση της... φτώχειας

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, στην ετήσια έκθεσή του για την ανθρώπινη ανάπτυξη, που είδαν πρόσφατα το φως δημοσιότητας, είναι ενδεικτικά και ταυτόχρονα, δεόντως, αποκαλυπτικά, για τα μεγάλα «επιτεύγματα» της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Θα αρκεστούμε σε 2 μόνο στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ, που σκιαγραφούν το αποκρουστικό πρόσωπο της παγκοσμιοποίησης και της «νέας τάξης πραγμάτων». Πρώτον, ο μισός πληθυσμός της Γης (περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωπο στον πλανήτη Γη τα «φέρνουν βόλτα» (δηλαδή προσπαθούν να ζήσουν) με 2 δολάρια την ημέρα (από αυτούς το 1 δισεκατομμύριο ζει με 1 δολάριο τη μέρα και άλλο 1,8 δισεκατομμύριο άνθρωποι με 2 δολάρια τη μέρα). Δεύτερον, μεταξύ αυτών των φτωχών και εξαθλιωμένων, χάνουν κάθε χρόνο τη ζωής τους- δηλαδή πεθαίνουν- 11 εκατομμύρια παιδιά πριν φτάσουν στην ηλικία των 5 ετών. Δηλαδή, κάθε μέρα, πεθαίνουν περίπου 30.000 παιδιά, από έλλειψη κατάλληλου νερού, των απαραίτητων φαρμάκων και εμβολίων, και γενικά αιτίες ή αρρώστιες που σε άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν.

Κανείς ή, για να ακριβολογούμε, σχεδόν κανείς, δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι τα στοιχεία του ΟΗΕ για την ανθρώπινη ανάπτυξη, επιβεβαιώνουν ότι η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση οδηγεί στην αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης. Εννοείται, δε, πως τα στοιχεία αυτά, αποτελούν τη μια όψη του νομίσματος. Την άλλη όψη, του νομίσματος της παγκοσμιοποιημένης, καπιταλιστικής οικονομίας, αποτελεί η ανυπολόγιστη συγκέντρωση πλούτου, δύναμης, τεχνολογίας και μέσων παραγωγής στα χέρια μιας ελάχιστης μειοψηφίας κεφαλαιοκρατών.

Κάτω από το ζοφερό σκηνικό, που δημιουργούν τα παραπάνω στοιχεία του ΟΗΕ για τους φτωχούς, τους πεινασμένους, τους εξαθλιωμένους της Γης και άλλα προβλήματα των εργαζομένων παγκοσμίως, θα συναντηθούν μεθαύριο στη Γένοβα της γειτονικής Ιταλίας, οι ηγέτες των 7 πλουσιότερων χωρών της Γης και της Ρωσίας. Οχι, δε θα ασχοληθούν με την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που θα οδηγούν στην εξάλειψη ή έστω τη μείωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης ή τη μείωση της ανεργίας και των θανάτων από την πείνα και την έλλειψη φαρμάκων. Οι ηγέτες των πλουσιότερων χωρών της Γης (η αποκαλούμενη ομάδα «G8») θα συνεδριάσουν, κάτω από δρακόντεια μέτρα προστασίας, για την παγκοσμιοποίηση μέτρων και πολιτικών, που θα οδηγούν στην παραπέρα αύξηση των κερδών των πολυεθνικών και των συνεταίρων τους με την ένταση και εντατικοποίηση των ρυθμών εκμετάλλευσης της μισθωτής εργασίας και των εργαζομένων σ' Ανατολή και Δύση, ώστε στη θέση του ιδιοκτήτη της Microsoft Μπιλ Γκέιτζ- που κατέχει εισόδημα όσο το εθνικό εισόδημα μιας ή και περισσότερων υπανάπτυκτων χωρών- να δημιουργηθούν περισσότεροι. Θα συζητήσουν, δηλαδή, για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών αύξησης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά που δε θα οδηγούν στην αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας- άρα και φτώχειας- αλλά στην αύξηση των καπιταλιστικών υπερκερδών, με την αύξηση της εκμετάλλευσης όχι απλά της μισθωτής εργασίας, αλλά και της παιδικής εργασίας (περίπτωση της «Μπένετον» και όχι μόνο) στις υπανάπτυκτες και όχι μόνο χώρες. Αποτελεί, δεν κοινό μυστικό, ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα σε μια πολυεθνική να εξασφαλίζει τόσα κέρδη, όσο είναι το εθνικό εισόδημα μιας ολόκληρης χώρας...

Κι όμως, υπάρχει ελπίδα, για ένα καλύτερο αύριο, που οι άνθρωποι θα ζουν πιο ανθρώπινα. Και η ελπίδα αυτή, βρίσκεται στους αγώνες των λαών της Γης, που διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες ζωής και εργασίας. Στους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που- εκτός από τους αγώνες στην πατρίδας τους- βρέθηκαν και στο Σιάτλ, στην Πράγα, στη Νίκαια (και θα βρεθούν αύριο στη Γένοβα της Ιταλίας), για να διαδηλώσουν για τον τερματισμό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ