Κυριακή 31 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κλιμακώνουν πολύμορφα οι αγρότες στα μπλόκα

Μεγάλη συγκέντρωση εργατών - αγροτών την Παρασκευή το βράδυ στη Λάρισα

Στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο την Παρασκευή το βράδυ στη Λάρισα
Στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο την Παρασκευή το βράδυ στη Λάρισα
Σε παραπέρα κλιμάκωση της πάλης, με αποκλεισμούς δρόμων, τελωνείων, λιμανιών κ.λπ., με μαχητικά συλλαλητήρια κι άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πόλεις, προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αυξάνοντας την αγωνιστική πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τα αντιασφαλιστικά και φοροληστρικά της μέτρα, να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Επόμενος μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, στην οποία οι αγρότες θα συμμετάσχουν μαζικά με τους εργάτες, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, που δέχονται την ίδια σκληρή επίθεση από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ κι έχουν τα ίδια αιτήματα.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, στο πλαίσιο των αποφάσεων που πάρθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων την περασμένη Τρίτη στη Λάρισα, το Μπλόκο της Νίκαιας οργάνωσε μαζικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Δεκάδες τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει από το μπλόκο, μπήκαν στο κέντρο της πόλης. Με τα φώτα αναμμένα και τις κόρνες στη διαπασών, ανέβηκαν στην κεντρική πλατεία. Γύρω τους μαζεύτηκαν εκατοντάδες αγρότες, αλλά και εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι που έφτασαν εκεί, για να εκφράσουν την αγωνιστική συμπαράστασή τους στη μαχόμενη μικρομεσαία αγροτιά. Δεκάδες τα εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς που δήλωσαν συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Παρών και ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.


Τα πανό των αγροτών δίπλα σ' αυτά τα εργατών. «Ενωτικός αγώνας αγροτών - εργατών ενάντια στην πλουτοκρατία», γράφει το πανό του Μπλόκου της Νίκαιας, «Αγροτιά - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», αυτό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, «Κοινός αγώνας εργατών - αγροτών ενάντια στην πολιτική των ΕΕ, κυβερνήσεων, κεφαλαίου», στο πανό του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στη ...θεσσαλική διάλεκτο το πανό του Συνδικάτου ΟΤΑ Ν. Λάρισας, γράφει: «Σι παίρν' του ψουμί απ' του τραπεζ'. Μιν τ' σκιάζισι, πελέκατς!».

Ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ξεκινάει την ομιλία του, στέλνοντας αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγρότες όλων των μπλόκων, που έχουν στηθεί, απ' άκρου σ' άκρο της Ελλάδας και τονίζει: «Ο αγώνας μας αφορά στην επιβίωσή μας. Ολα τα μέτρα που πήρε, ή έχει στα σκαριά η κυβέρνηση στόχο έχουν να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια. Κι αυτό σημαίνει δικό μας ξεκλήρισμα. Είμαστε όλοι στο δρόμο για να εμποδίσουμε, να ανακόψουμε αυτά τα μέτρα!».

Πρόγραμμα δράσης

Στο μεταξύ, σε συνεδρίασή η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Νίκαιας αποφάσισε πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων για τις επόμενες μέρες, που περιλαμβάνει:

-- Συμμετοχή αντιπροσωπείας του Μπλόκου στο συλλαλητήριο εργατών, επαγγελματιών και αγροτών, που ήταν προγραμματισμένο για χτες στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

-- Κλείσιμο του Κόμβου Πλατυκάμπου, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 1/2, στις 5 μ.μ.

-- Συγκέντρωση την Τρίτη 2/2, στις 11 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας για τα «αγροτοδικεία», καθώς και στα γραφεία της Εφορίας για το Φορολογικό.

-- Συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚ Λάρισας, την Πέμπτη 4 Φλεβάρη κι άλλες δράσεις την ίδια μέρα.

-- Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου θα επισκεφτεί φορείς εργαζομένων, νεολαίας, γυναικών που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Το επόμενο διάστημα, το Μπλόκο της Νίκαιας, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα πάρει πρωτοβουλίες και για άλλες αγωνιστικές δράσεις, καθώς και για σύγκληση νέας πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων.

Σήμερα Κυριακή, 31 Γενάρη, το Μπλόκο θα επισκεφτεί αντιπροσωπεία της ΟΓΕ, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Φλεβάρη, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ