Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Διαπιστώσεις για τις κοινωνικές ανισότητες και ευχολόγια

Η λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών της CELAC
Η λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών της CELAC
ΚΙΤΟ.--

Στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της 4ης Συνάντησης της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), προβάλλοντας το γνώριμο θέμα της «καταπολέμησης της φτώχειας» και της «βιώσιμης ανάπτυξης». Συμμετείχαν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί από 33 χώρες που συγκροτούν αυτή την ένωση.

Η συγκεκριμένη Κοινότητα ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί μια διακρατική καπιταλιστική ένωση (παρά τη συμμετοχή της Κούβας), αφού κυρίαρχο στοιχείο παρά τις διαφοροποιήσεις και τις διακηρύξεις περί «εναλλακτικών στον καπιταλισμό», είναι η προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη Βραζιλία, Αργεντινή (δηλαδή οι αστικές τους τάξεις) δίνουν και τον τόνο, σε μια ένωση που παρά τα λεγόμενα περί «κοινότητας ίσων» κυριαρχείται από την ανισόμετρη ανάπτυξη. Οι τριβές και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα που υπάρχουν φαίνονται και από το γεγονός ότι από την ίδρυσή της το 2011, δεν έχουν υλοποιηθεί αποφάσεις για κοινή τράπεζα ή άλλα μέτρα. Χαρακτηριστική και η αποστροφή στην εναρκτήρια ομιλία του Πρόεδρου του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, ότι «λόγω της έλλειψης κοινού εδάφους και τις διαφορετικές απόψεις των μελών της CELAC, δεν έχουμε καταφέρει το πρόγραμμα που θέτουμε να μεταφράζεται σε μετρήσιμους στόχους και δράσεις».

Οπως ήταν φυσικό, στις συζητήσεις κυριάρχησε η ανησυχία για την οικονομική κρίση, την πτώση των τιμών των πρώτων υλών, πρωτίστως της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και του γεγονότος ότι οι προβλέψεις στην περιοχή δείχνουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι ηγέτες της Κοινότητας ενέκριναν το πρόγραμμα δράσης για το 2016, που επικεντρώνεται στην «Ατζέντα 2020», για να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι στην περιοχή, 165 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν τη μάστιγα της φτώχειας. Γίνεται, επίσης, λόγος για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των ανισοτήτων, για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της καινοτομίας, των αναγκαίων υποδομών. Βεβαίως, όλα αυτά είναι αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που για τα κέρδη των μονοπωλίων καταδικάζει στη φτώχεια και την ανέχεια εκατομμύρια ανθρώπους.

Στη διακήρυξη, πάντως, απαιτείται ο τερματισμός τού πάνω από 50 χρόνια πολύμορφου αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ, εκφράζεται η στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ενώ προγραμματίζεται μια συνάντηση συντονισμού για την αντιμετώπιση του νέου επικίνδυνου ιού «Ζίκα» (που προέρχεται από κουνούπι και πλήττει κυρίως εγκύους και έμβρυα τα οποία γεννιούνται με μικροκεφαλία και επεκτείνεται με ραγδαίο τρόπο σε όλη την περιοχή).

Την κυκλική προεδρία της Κοινότητας πήρε η Δομινικανή Δημοκρατία για το 2016.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσπάθειες προώθησης της καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης»(2021-09-22 00:00:00.0)
Νέες προσπάθειες καπιταλιστικών ολοκληρώσεων(2013-01-29 00:00:00.0)
Συνέντευξη του νέου πρέσβη της Βενεζουέλας(2012-11-30 00:00:00.0)
Διακήρυξη περί συνεργασίας(2010-12-07 00:00:00.0)
Καταδίκη της Κολομβίας για την επέμβαση(2008-03-19 00:00:00.0)
"Λύση" της ανεργίας και της φτώχειας με "θα"...(1995-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ