Σάββατο 30 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διαφωνίες για το ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς

ΜΙΝΣΚ.--

Με τη διαφωνία για την απόδοση ειδικού καθεστώτος στις περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ), που αντιτίθενται στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, να κυριαρχεί, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη άλλη μια συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, δηλαδή των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. Παρότι το ειδικό καθεστώς περιγράφεται στη λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη του 2015, που ενέκρινε και το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» (των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας, Ρωσίας), η ουκρανική πλευρά το απορρίπτει μετά βδελυγμίας και έτσι απομακρύνεται και η διενέργεια τοπικών εκλογών, όπως φαινόταν ότι μπορούσε να συμφωνηθεί.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Πάβλο Κλίμκιν, δήλωσε: «Είναι απολύτως μη αποδεκτό να ζητάνε την κατοχύρωση του ειδικού καθεστώτος ως στοιχείου του Συντάγματος, δηλαδή ως κάτι μόνιμου». Είναι έτσι φανερό ότι οι αντιθέσεις δεν είναι εύκολο να καμφθούν, ειδικά όσο συνεχίζει να κυλάει το αίμα από τη σύγκρουση που σχετίζεται με την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση για το φυσικό της πλούτο, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, την αξιοποίησή της από τα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου».

Και τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι επιθέσεις σε περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από την πλευρά του ουκρανικού στρατού και ταγμάτων που έχουν συγκροτήσει οι εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις του «Δεξιού Τομέα», αλλά και μισθοφόροι που μιλάνε αγγλικά, με όλμους και αυτόματα όπλα. Οι πολιτοφυλακές ανταπαντούν και χτες ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τον τραυματισμό δύο στρατιωτών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ