Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Επιχείρηση αποψίλωσης του λυκείου

Ξεπερνούν και το 10% σε πολλές περιπτώσεις τα ποσοστά απόρριψης μαθητών της Β` Λυκείου, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συλλέξει η ΟΛΜΕ

Θα ξεπεράσει το 8% το ποσοστό απόρριψης μαθητών της Β` Λυκείου όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΟΛΜΕ και αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου των μαθητών. Η τάση αποψίλωσης του λυκείου, η ταξικότητα της σχολικής «αποτυχίας» και ο κίνδυνος την επόμενη χρονιά να υπάρχουν σχολεία που δε θα μπορούν να συγκροτήσουν Γ` τάξη λυκείου αναδεικνύονται από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από διάφορες περιοχές της χώρας, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας επιχειρούσε να υποβαθμίσει το θέμα της αποτυχίας στις εξετάσεις, κάνοντας λόγο για «συνήθη και αναμενόμενα επίπεδα».

Το μέγεθος της μαθητικής διαρροής εκφράζουν τα στοιχεία που προέρχονται από την ΕΛΜΕ Ηλείας και από τα οποία προκύπτει ότι ένα ποσοστό 35% των μαθητών (617 μαθητές) που τέλειωσαν το γυμνάσιο το 1998 και έπρεπε να πηγαίνουν φέτος Γ` Λυκείου δεν ολοκλήρωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Και η αποψίλωση συνεχίζεται καθώς το ποσοστό απόρριψης στη Β` Λυκείου έφτασε φέτος το 9,5%.

Δε λείπουν και οι περιπτώσεις σχολείων τα οποία, μετά τα ποσοστά απόρριψης στη Β` Λυκείου, αντιμετωπίζουν ορατό κίνδυνο να μην έχουν Γ` τάξη την ερχόμενη σχολική χρονιά που ξεκινά το Σεπτέμβρη. Στη Λευκάδα το ποσοστό απόρριψης κινήθηκε στο 10%, ενώ στο ΕΛ Νιδρίου από τους 39 μαθητές κόπηκαν 7 (17.9%), ενώ στο Μουσικό Λύκειο από τους 8 κόπηκαν οι 3.

Την τάση του ελιτίστικου ενιαίου λυκείου να διώχνει εκτός εκπαιδευτικού συστήματος μαθητές δεν ακυρώνει και η ρύθμιση για την προσαρμογή των 5 μονάδων, η οποία έγινε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και έχει μειώσει το ποσοστό της απόρριψης. Ετσι, στη Δράμα προσήλθαν για εξέταση 653 μαθητές της Β` Λυκείου από τους οποίους προάγονται με τη ρύθμιση για τις 3 μονάδες 539 μαθητές και άλλοι 54 με την προσαρμογή των 5 μονάδων με την απόρριψη να φτάνει συνολικά στο 9%.

Η ταξικότητα της απόρριψης είναι εμφανής όταν γίνεται λόγος για αγροτικές περιοχές και εργατοσυνοικίες των μεγάλων πόλεων. Ετσι, στο 2ο ΕΛ Δραπετσώνας από τους 66 μαθητές της Β` Λυκείου οι 13 κόβονται (19,7%), στο 3ο ΕΛ Δραπετσώνας από τους 56 οι 6 απορρίπτονται 10,7% και στο 2ο ΕΛ Κερατσινίου από τους 65 μαθητές της Β` Λυκείου απορρίπτονται οι 9 (13,8%), στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Αγ. Αναργύρων έδωσαν εξετάσεις 78 μαθητές της Β` Λυκείου και οι 12 απορρίπτονται (14%), στο 1ο ΕΛ Ιλίου από τους 83 απορρίπτονται 10 (12% περίπου), ενώ ξεπέρασε το 18% η απόρριψη στο λύκειο του απομακρυσμένου Σουφλίου.

Σύμφωνα με ενδεικτικά στοιχεία σε ευρύτερες περιοχές, στην περιοχή της Ε` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής από τους 1.325 μαθητές Β` λυκείου που πήραν μέρος στις εξετάσεις, προάγονται οι 1.196 και απορρίπτονται οι 129 (9,73%) με διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα σχολεία, ενώ το 9% των μαθητών της Β` Λυκείου της Β` Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης δεν προάγεται.

  • Υπενθυμίζεται ότι ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 27 Ιούλη η προθεσμία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων για τους αποφοίτους του ενιαίου λυκείου. Από 3 μέχρι 15 Σεπτέμβρη θα γίνουν οι εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών Ελλήνων του εξωτερικού και παιδιών Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ