Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπαρατίθεται ως «ικανότερη» να «τρέξει» τα ζητούμενα των μονοπωλίων

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται στο εσωτερικό της ΝΔ από την πρώτη κοινοβουλευτική εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη ως πρόεδρου του κόμματος, στην κοκορομαχία του με τον Αλ. Τσίπρα και στην προσπάθειά του αφενός να κατηγορήσει την κυβέρνηση ως ανίκανη στην αστική διαχείριση, αφετέρου να παρουσιάσει την παράταξή του ως αποφασισμένη να σπρώξει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτή τη βάση, άλλωστε, στη δευτερολογία του αργά προχτές το βράδυ, ο ίδιος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας: «Επιμείνατε τόσο πολύ στις, κατά την άποψή σας, εξαιρετικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2015. Αυτό πρέπει να είναι το συντομότερο ανέκδοτο, το οποίο ακούσαμε στην αίθουσα σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα φορολογικά έσοδα του 2015 είναι 750 εκατομμύρια ευρώ κάτω από εκείνα του 2014. Και αυτό, έχοντας επιβάλει πρόσθετα φορολογικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ. Πού τη βλέπετε ακριβώς την επιτυχία; (...) `Η μήπως να μιλήσουμε λίγο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 65%;».

Φρόντισε, δε, να κάνει και την... αυτοκριτική του με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των μονοπωλίων για τη στελέχωση και λειτουργία του αστικού κράτους: «Εγώ δεν παραγνώρισα ποτέ, κύριε Τσίπρα, ότι και εμείς κάναμε διορισμούς, με κομματικά κριτήρια. Δεν το έκρυψα και τολμώ να πω ότι ήμουν από αυτούς που, δημόσια, σε ανύποπτο χρόνο και πριν γίνω υπουργός, είχα ασκήσει κριτική και στη λογική των ποσοστώσεων».

Επέμεινε, πάντως, ότι ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση, των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που είχε δρομολογήσει την επιλογή των γενικών διευθυντών των υπουργείων με «αξιοκρατικά κριτήρια». «Εσείς τη σταματήσατε» κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχοντας πάντα κατά νου τις ανάγκες του κεφαλαίου για ταχεία προώθηση αναδιαρθρώσεων, ευχήθηκε «μακάρι να μπορούμε να βρούμε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης στα ζητήματα αυτά».

Αλλωστε και χτες, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι χρέος μου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να επιδιώκω και να αναζητώ πάντα τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Γι' αυτό και πάντα θα ενθαρρύνω το διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων».

Σημειωτέον, πάνω σε αυτή τη γραμμή αντιπαράθεσης με την «ανίκανη» κυβέρνηση στοιχίζεται πλέον ολόκληρη η ΝΔ. Ενδεικτικά, 40 βουλευτές της κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με αφορμή τα πρόσφατα λεγόμενα του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, αναφέροντας στο κείμενό της: «Ωθησαν σε άμεσο και απτό κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ασύντακτης χρεοκοπίας και καθολικής οικονομικής καταστροφής (...) Πέρα όμως από τους τεράστιους κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη χώρα με τη χαρακτηριστική απειρία, άγνοια και τον τυχοδιωκτισμό (...) η δήθεν στρατηγική της διαπραγμάτευσης κόστισε πολλά δισεκατομμύρια στο Δημόσιο, αύξησε το δημόσιο χρέος, καταβαράθρωσε την εθνική οικονομία (...) τράβηξε τη χώρα χρόνια πίσω και την έσυρε με τους χειρότερους όρους σε ένα 3ο μνημόνιο. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο, από το οποίο προκύπτει ζήτημα τεράστιων νομικών, πολιτικών και ηθικών ευθυνών των συνεργών και του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διόρισε και διατήρησε υπουργό Οικονομικών και πληρεξούσιο της χώρας στην πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση τον κ. Γιάννη Βαρουφάκη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν περισσότερα και νωρίτερα για το κεφάλαιο(2020-04-25 00:00:00.0)
Πλασάρεται ως «υπεύθυνη» δύναμη, καλώντας στο «ρεαλισμό» του κεφαλαίου(2016-03-08 00:00:00.0)
«Εναλλακτικά» σχέδια για λογαριασμό του κεφαλαίου(2015-07-28 00:00:00.0)
Αντιδράσεις άλλων κομμάτων για τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη(2015-07-28 00:00:00.0)
Στοχευμένα αντιλαϊκά μέτρα για το κλείσιμο της συμφωνίας(2015-05-13 00:00:00.0)
Προσπαθεί να δικαιώσει την προηγούμενη κυβερνητική πολιτική(2015-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ