Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παλλαϊκό κίνημα ξεσηκωμού για να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης

Αποσπάσματα από τη δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ολομέλεια της Βουλής στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Eurokinissi

Στην ανάγκη σχεδιασμένης ανάπτυξης της πάλης των εργαζομένων και του λαού, κόντρα στις πιέσεις και τις νουθεσίες των αστικών κομμάτων και επιτελείων, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, αργά το βράδυ της Τρίτης 26/1, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα.

***

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να παραπλανήσει με κάθε τρόπο, να κρύψει την πιο αντιδραστική μορφή του νόμου Λοβέρδου και Κουτρουμάνη που φέρνει, μιας και έγινε κουβέντα στις πρωτολογίες πριν. Με πίνακες που σκορπά σε ΜΜΕ, κάνει αντιστοιχία των νόμων του 2010 με το σήμερα, για να δείξει πως η τωρινή κυβερνητική πρόταση είναι καλύτερη και πιο δίκαιη.

Τι δεν λέει, όμως; Πως σήμερα οι συντάξεις δεν υπολογίζονται με αυτόν το νόμο, αλλά με προγενέστερους. Πως η εφαρμογή του νόμου Λοβέρδου από 1-1-2015 πήρε παράταση για να έρθει τώρα, ένα χρόνο μετά, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Η κυβέρνηση λέει συνειδητά ψέματα. Δεν υπολογίζει πως αυτά τα πέντε έτη, δηλαδή το χρονικό διάστημα που συγκρίνει επιμέρους πλευρές των νόμων - αφού η βασική αρχιτεκτονική παραμένει αναλλοίωτη - κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε ετών, το λαϊκό εισόδημα που προέρχεται από τις συντάξεις κατατροπώθηκε, με τις συνολικές μειώσεις να αγγίζουν περίπου το 40%.

Και σε τελευταία ανάλυση, τι ακούμε σήμερα εδώ; Ακούσαμε και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να ζητάνε να εφαρμοστεί στην ουσία αυτός ο νόμος. Νόμοι, δηλαδή, οι οποίοι έντεκα φορές στο παρελθόν τα τελευταία χρόνια μείωσαν τις συντάξεις και ζητάνε στην ουσία με αυτόν τον τρόπο να κοπούν ξανά».

Σχεδιασμένη ανάπτυξη της πάλης κόντρα σε πιέσεις και νουθεσίες

Τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν παίρνει βελτίωση, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε:

«Η μόνη θέση που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, που θίγονται από το νόμο αυτό, που κυριολεκτικά ενταφιάζει τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι να αποσυρθεί, να μην έρθει καν για συζήτηση στη Βουλή. Αυτό λέμε από την πρώτη μέρα, αυτό ζητάει και το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αυτό ζητάνε οι αγρότες στα μπλόκα, αυτό ζητάνε όλοι οι εργαζόμενοι που αυτή τη στιγμή διαδηλώνουν και πριν από λίγο διαδήλωναν και έξω από τη Βουλή.

Ο στόχος αυτός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν διαμορφωθεί πραγματικά ένα παλλαϊκό κίνημα λαϊκού ξεσηκωμού. Η ανάπτυξη τέτοιου κινήματος απαιτεί αποφασιστικότητα, σχεδιασμένη πάλη. Η πανεργατική, πανυπαλληλική απεργία στις 4 του Φλεβάρη πρέπει και μπορεί να είναι μια τέτοια μάχη και αυτή η υπόθεση πρέπει να γίνει μέσα στους τόπους δουλειάς, να γίνει υπόθεση κάθε σωματείου, κάθε φορέα, κάθε εργαζόμενου, κάθε λαϊκής οικογένειας.

Στα μπλόκα της αγροτιάς σε όλη τη χώρα πρέπει να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη μας, η αλληλεγγύη όλων των κοινωνικών στρωμάτων, όλων των κλάδων, κόντρα στις θεωρίες περί κοινωνικού αυτοματισμού, κόντρα στις νουθεσίες και στις πιέσεις, τόσο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση και άλλα κόμματα, που θέλουν να ελέγξουν και να επιβάλουν ακόμα και τις μορφές πάλης τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, για να υπηρετήσουν το δίκιο τους.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις που δε θέλουν αυτή την πάλη, τη γενικευμένη πάλη για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Το καταδικάζουν στα λόγια, αλλά στην πράξη περιορίζονται σε μια ανώδυνη διαμαρτυρία, προτείνοντας πάνω - κάτω τα ίδια με την κυβέρνηση, ή θέλουν μόνο να ισχυροποιήσουν την αντιπολιτευτική τους θέση απέναντι στην κυβέρνηση.

Τα άλλα πολιτικά κόμματα πιστεύουμε ότι δε διαφωνούν στην ουσία του νομοσχεδίου. Αλλωστε και αυτό το νομοσχέδιο, επιμένουμε, είναι βασισμένο στα δικά τους έργα, στους δικούς τους νόμους, τους οποίους καλείται να ολοκληρώσει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εχουν την ίδια αφετηρία. Τα επιχειρήματα και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα έχουν την ίδια βάση».

`Η θα πληρώσει το κεφάλαιο ή θα οδηγούνται οι εργαζόμενοι συνεχώς στην εξαθλίωση

«Η πάλη για την απόσυρση του νομοσχεδίου αναμφίβολα συνδέεται με την προοπτική επίλυσης του προβλήματος. Γύρω από αυτό το ζήτημα υπάρχουν θέσεις και εχθρικές προς τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, θέσεις που μπερδεύουν τους εργαζόμενους, τους εγκλωβίζουν σε νέα αδιέξοδα, σπέρνουν σύγχυση.

Κατά τη γνώμη μας, αφετηρία των θέσεων που πραγματικά υπηρετούν το λαό, τα συμφέροντά του και είναι αντικείμενο διαπάλης, πρέπει να είναι τα εξής καθαρά ζητήματα:

Πρώτον, οι εργαζόμενοι δεν παραιτούνται από το να διεκδικούν ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και σύνταξης, που περιλαμβάνει δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για τα λαϊκά στρώματα, με τις απαραίτητες κρατικές υποδομές, με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, κατάλληλα μέσα, αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Δεν πρέπει κανένας και καμιά να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση, την απαίτηση να καλυφθούν σε μία πορεία όλες οι απώλειες του εισοδήματός τους, όσα έχασαν τα χρόνια της κρίσης, με βάση τις σημερινές, τις σύγχρονες ανάγκες τους. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε από την απαίτηση να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, οι περιορισμοί στην ιατρική, φαρμακευτική περίθαλψη.

Δεύτερον και ταυτόχρονα, να απαιτήσουμε αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατοχυρωμένα δικαιώματα μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να ακυρωθούν όλοι οι νόμοι που έχουν οδηγήσει τις εργασιακές σχέσεις στη σημερινή ζούγκλα, να μην περάσει το σχέδιο για ομαδικές απολύσεις που είναι στα σκαριά, να υπάρξει ουσιαστική προστασία των ανέργων για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία τους, να αναπτυχθεί η πάλη για κατοχύρωση μόνιμης, σταθερής δουλειάς για όλους και όλες, στην προοπτική ανατροπής αυτού του συστήματος.

Η μόνη απάντηση, κατά τη γνώμη μας, εδώ, που ανταποκρίνεται στα πραγματικά συμφέροντα του λαού, είναι μόνο μία. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, να πληρώσει το κράτος τους. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλη λύση σήμερα. `Η θα πληρώσει το κεφάλαιο ή οι εργαζόμενοι θα οδηγούνται συνεχώς στην εξαθλίωση και σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα. Ο ελληνικός λαός δουλεύει, παράγει αυτόν τον πλούτο. Ο λαός, λοιπόν, είναι που πρέπει να δικαιωθεί και σε αυτήν την πάλη το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ