Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Νέα δυναμική» στη σχέση της με τη Γερμανία

Ενδεικτικές οι δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στην Αγκυρα, στον απόηχο του πρώτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Γερμανίας - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι πρώτες διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων ήταν αληθινά πολύ επιτυχημένες. Κατά τη γνώμη μου, το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι με αυτή τη συνάντηση δόθηκε νέα δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών» τόνιζε χτες σε συνέντευξή του στη «Χουριέτ» ο Γερμανός πρέσβης στην Αγκυρα, Μάρτιν Ερντμαν. Λίγες μόνο μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 (με βάση το χτεσινό νεότερο απολογισμό) Γερμανοί τουρίστες, το πρώτο Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Γερμανίας - Τουρκίας που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Βερολίνο, ήρθε να δώσει ώθηση στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», αλλά όχι μόνο.

«Ενα νέο κεφάλαιο άνοιξε, οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αμυνας και Οικονομίας συμμετείχαν στη συνάντηση» εξήγησε ο Ερντμαν, περιγράφοντας «τη μάχη κατά της τρομοκρατίας ως ένα από τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα». Ο ίδιος ανέφερε, μάλιστα, πως τα υπουργεία Εσωτερικών όρισαν ειδικούς εκπροσώπους για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε πεδία όπως η ανταλλαγή πληροφοριών των Μυστικών Υπηρεσιών κ.τ.λ., ενώ μεταξύ άλλων συμπλήρωσε ότι επίσης σημαντικό θέμα στη συνεργασία των δύο χωρών είναι και η διαχείριση της «παράνομης μετανάστευσης».

Χαρακτηριστικό είναι και το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στις 22 Γενάρη η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου η τουρκο-γερμανική εταιρική σχέση χαρακτηρίζεται «πιο ουσιαστική από ποτέ όσον αφορά τη διατήρηση και την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Μεταξύ άλλων, διακηρύσσεται η δέσμευση των δύο χωρών «να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και την εταιρική τους σχέση σε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και των πολυμερών φόρουμ». Ακόμα, καλωσορίζεται «η νέα ορμή στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου», αλλά και υπενθυμίζεται πως «όπως η Σύνοδος Κορυφής επισήμανε, η ενταξιακή διαδικασία πρέπει να ενεργοποιηθεί και πάλι».

Αναλυτική αναφορά γίνεται στην ανάγκη να δυναμώσουν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τονίζεται η «δέσμευση» της τουρκικής πλευράς «να αναλάβει όλες τις πιθανές προσπάθειες για να μειωθεί ουσιαστικά ο αριθμός των παράνομων μεταναστών» και μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «οι δυο πλευρές συμφώνησαν ακόμα ότι η ουσιαστικά ενισχυμένη συνεργασία ανάμεσα στη συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ, Frontex, και τις τουρκικές αρχές λειτουργούν προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καλίν, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να κανονιστεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και της βουλευτού του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), Λεΐλα Ζάνα. Η συνάντηση θα γίνει μετά από πρόταση της Ζάνα, η οποία ωστόσο φαίνεται να είναι δική της πρωτοβουλία και όχι κίνηση εκ μέρους του κόμματός της. Ο πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε πως επρόκειτο για προσωπικό αίτημα που είχε υποβληθεί πριν μήνες, συμπληρώνοντας ωστόσο - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι το κόμμα καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία που ανοίγει το έδαφος για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ο Ντεμιρτάς, στο μεταξύ, αυτές τις μέρες πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ