Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Καταγγέλλει τις αιφνιδιαστικές αλλαγές στην ύλη μαθημάτων των Λυκείων

Σε αιφνιδιασμούς του υπουργείου Παιδείας και στη «διαχείριση» της ύλης των μαθημάτων αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, τονίζοντας πως «μεταχειρίζεται τους μαθητές και τους υποψήφιους σαν πειραματόζωα και δυσκολεύει περαιτέρω τη ζωή τους». Η ΕΛΜΕ αναφέρεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία:

-- Στο μάθημα της «Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον» (ΑΕΠΠ), που εξετάζεται πανελλαδικά στη Γ' Τάξη των ΓΕΛ, δόθηκε πρόσφατα από το υπουργείο επιπλέον ύλη που δεν περιέχεται στο βιβλίο μαθητή. Τις σελίδες αυτές οι μαθητές μπορούν να προμηθευτούν μόνο ως φωτοτυπία.

-- Στα ΕΠΑΛ τα νέα βιβλία όλων των τάξεων, που έφτασαν λίγο πριν από τις γιορτές, προβλέπουν - στις περισσότερες περιπτώσεις - διαφορετικό περιεχόμενο απ' ό,τι διδάσκονταν οι μαθητές από τα βιβλία που χρησιμοποιούσαν μέχρι το Δεκέμβρη.

-- Ενώ προστέθηκε η Βιοχημεία, ως νέο μονόωρο μάθημα στη Γ' τάξη των ΕΠΑΛ με ύλη που ανακοινώθηκε τα Χριστούγεννα, βιβλίο δεν υπάρχει ακόμη.

-- Στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα των ΕΠΑΛ «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» και «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης», η ύλη τροποποιήθηκε στη μέση του σχολικού έτους.

-- Από πέρσι η Χημεία κατεύθυνσης της Β' Λυκείου έχει καταργηθεί και, με έναν άκρως αποσπασματικό τρόπο, διδάσκεται ως μονόωρο στη Γ' τάξη χωρίς να υπάρχει καμία βάση για την κατανόησή του.

-- Το βασικό κεφάλαιο της «επαγωγής» έχει αφαιρεθεί από τη Φυσική Β' Λυκείου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει ούτε πείραμα ούτε να μπορεί να κατανοηθεί το φαινόμενο. Σε συνέχεια αφαιρέθηκαν από τη Γ' τάξη οι ηλεκτρικές ταλαντώσεις, αφήνοντας έτσι τελείως εκτός διδασκαλίας τον ηλεκτρομαγνητισμό.

-- Ο Προγραμματισμός («Επιστήμη των Υπολογιστών») έχει κατέβει στη Β' Λυκείου με ένα μονόωρο μάθημα γενικής παιδείας, στο οποίο διδάσκεται συμπυκνωμένα όλη η ύλη της «Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον».

«Οι μαθητές απλά δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στη Β', ενώ, στο όνομα της συνέχειας και εμβάθυνσης στη Γ', καλούνται να κάνουν προγραμματιστικά "άλματα" πανεπιστημιακού επιπέδου», επισημαίνει η ΕΛΜΕ, μεταξύ άλλων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ