Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΒΟΥΛΗ
Το σχέδιο της κυβέρνησης δε διορθώνεται, πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Eurokinissi

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Δ. Κουτσούμπας σχολίασε την αναφορά που έκανε αμέσως πριν ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, για την εισαγωγή στην Ολομέλεια, την Παρασκευή, νομοσχεδίου για την κύρωση οδηγιών της ΕΕ:

«Για όσους δεν καταλάβανε, όλο αυτό το ψαλτήρι του προέδρου εδώ ήταν για την ιδιωτική Ασφάλιση. Εχει άμεση σχέση με αυτό που συζητάμε, θα περάσει την Παρασκευή και αυτό».

Και συνέχισε την ομιλία του:

«Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης, όπως προκύπτει ξεκάθαρα και από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, είναι ένας: Να κερδίσει χρόνο, να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί δήθεν το σχέδιό της να βελτιωθεί, να στήσει έναν ακόμη ψεύτικο καβγά εντυπώσεων με τα κόμματα, που μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και σήμερα τσακώνεται μαζί τους για την κυβερνητική καρέκλα.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δε διορθώνεται, δεν παίρνει από τροποποιήσεις, πρέπει να αποσυρθεί εδώ και τώρα, όπως ζητάνε και οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στα μπλόκα.

Θέλουμε να επισημάνουμε, επίσης, το εξής:

Τη στιγμή που η κυβέρνηση αξιοποιεί τις διαδικασίες του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως είναι και οι προ ημερήσιας διάταξης συζητήσεις εδώ στη Βουλή, για την επικοινωνιακή της τακτική περισσότερο, τις στερεί αυτές τις διαδικασίες από τ' άλλα κόμματα.

Και το λέμε αυτό, γιατί το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει Επίκαιρη Επερώτηση, που υπογράφει όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για τα προβλήματα των αγροτών και έχουμε πραγματικά μεγάλη περιέργεια να δούμε πότε θα έρθει για συζήτηση στη Βουλή. Σας την καταθέτω στα πρακτικά ξανά για να υπάρχει, μήπως κι έχει χαθεί κάπου στα υπουργικά συρτάρια.

Το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις.

Βρίσκεται στον πυρήνα της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, εξασφαλίζει την προστασία και την κάλυψη των αδυνάτων, περιέχει την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική προστασία, την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, το θεσμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την προστασία απ' τον επαγγελματικό κίνδυνο, τις άδειες ανάπαυσης και τοκετού.

Αυτές οι κατακτήσεις δε χαριστήκανε, επιτεύχθηκαν μέσα από σκληρούς, αιματηρούς πραγματικά αγώνες των εργαζομένων.

Θέτουμε το εξής απλό ερώτημα: Ποιοι ήταν αυτοί που από την πρώτη στιγμή χαιρέτισαν, υποστήριξαν το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό; Ηταν ο ΣΕΒ, ήταν οι άλλες οργανώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, οι εταίροι σας στην ΕΕ, άσχετα αν αυτοί ζητάνε ακόμη περισσότερα.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή είπαν ότι με τη βασική αρχιτεκτονική του σχεδίου, της πρότασης του Ασφαλιστικού, συμφωνούν. Ομως, το σύνολο της λαϊκής πλειοψηφίας είναι απέναντι, κινητοποιείται, παλεύει, απεργεί.

Το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι κομμένο και ραμμένο μόνο στα συμφέροντα των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλεμπόρων, της ΕΕ.

Καταρχήν: Υλοποιεί ένα πάγιο αίτημα όλων αυτών, εδώ και χρόνια, να τελειώνει ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης, να μετατραπεί η Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, όπως και η επίθεση στους μισθούς, στις Συλλογικές Συμβάσεις, η επίθεση στο χρόνο εργασίας, στη μόνιμη και σταθερή εργασία, είναι πλευρές που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία της χώρας, για να έρθουν νέες επενδύσεις κι αναπτυξιακοί νόμοι, βασική προϋπόθεση είναι να αποσπάσουν οι επιχειρηματίες νέα προνόμια, μείωση του ονομαζόμενου "μη μισθολογικού κόστους". Να εξοικονομηθεί κρατικό χρήμα για νέες επενδύσεις, για νέες φοροαπαλλαγές. Συνεπώς, για όλους αυτούς, το κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα αχρείαστο βαρίδι, έτσι το αντιλαμβάνονται.

Δεύτερον, τμήματα του κεφαλαίου - οι ασφαλιστικές εταιρείες, μεγαλέμποροι Υγείας - καραδοκούν στη γωνία για να αρπάξουν τη λεία από την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στόχος της πολιτικής που ακολουθείται κι από τη σημερινή κυβέρνηση κι από τις προηγούμενες, είναι να μειώνεται κλιμακωτά η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας στην Κοινωνική Ασφάλιση, μέχρι την οριστική απεμπλοκή τους.

Δίπλα στον ιδιωτικό τομέα της Ασφάλισης, θα μείνει ένα υποτυπώδες δημόσιο σύστημα Ασφάλισης που θα υποβαθμίζεται συνεχώς, θα φυτοζωεί, και αυτό το σύστημα θα το συντηρεί πάλι αποκλειστικά ο εργαζόμενος λαός, μέσω των αυξήσεων στις εισφορές του, των μειώσεων στις συντάξεις, μέσω των συνεχόμενων αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης.

Τρίτον: Με τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, εκτοπίζονται βίαια χιλιάδες φτωχοί αγρότες, χιλιάδες επαγγελματίες, που δε θα αντέξουν και που τη θέση τους θα καλύψουν όταν φύγουν από εκεί οι μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος

Να γιατί σας στηρίζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, να γιατί λέμε και ξαναλέμε ότι η κυβέρνηση αυτή ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν ή δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ποιος άλλος θα μπορούσε να προτείνει τέτοια βάρβαρα μέτρα και μάλιστα να τα παρουσιάζει ως φιλολαϊκά; Οι "σεσημασμένοι του μνημονίου", όπως τους λέτε, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δηλαδή, ή κάποιοι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εσείς που ήρθατε με το μανδύα του αριστερού και του προοδευτικού;

Ποιος θα μπορούσε να παίξει καλύτερα το παιχνίδι της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού;

Το δίπολο μνημονιακοί - αντιμνημονιακοί τελείωσε, από τη στιγμή που γίνατε όλοι μνημονιακοί...

Το δίπολο ΝΑΙ - ΟΧΙ τελείωσε κι αυτό από το καλοκαίρι, αφού αμέσως την άλλη μέρα από το δημοψήφισμα πήγατε όλοι με το ΝΑΙ...

Τώρα έχετε ανάγκη από ένα ψεύτικο, κάλπικο δίπολο και αυτό στήνεται με το σχήμα δεξιά - αριστερά, νεοφιλελεύθεροι - λαϊκιστές.

Από τη μια για να κουκουλώνεται η ταύτισή σας με τη στρατηγική αντίληψη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη για να ξεπλένονται αυτά τα κόμματα από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν, με το επιχείρημα ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ, η "αριστερά" δηλαδή, τα ίδια κάνει.

Και πάνω από όλα για να εγκλωβίζεται ο λαός σε μία από τα ίδια, να απογοητεύεται, να οδηγείται στην αδράνεια, να μη βλέπει την πραγματική προοπτική.

Αυτή είναι η προσφορά σας στο σύστημα. Είστε λοιπόν το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου αυτού συστήματος.

Προκλητική η προπαγανδιστική φασαρία της κυβέρνησης

Ολη η προπαγανδιστική φασαρία της κυβέρνησης είναι προκλητική, εξοργιστική.

-- Αναφέρει, ψευδώς, πως δε θα υπάρχουν νέες μειώσεις στους νυν συνταξιούχους, όταν η ίδια το καλοκαίρι έφερε νέο πλήγμα σε αυτούς.

-- Οι συντάξεις μειώνονται, μέσω του νέου υπολογισμού τους. Και οι μειώσεις αφορούν νέους και παλιούς συνταξιούχους, αφού η "προσωπική διαφορά" που θα καταβάλλεται στους παλιούς συνταξιούχους θα μπορεί να μειωθεί ανά πάσα στιγμή και θα δίνεται το πολύ μέχρι το 2018.

-- Διαλύετε τις επικουρικές, μειώνοντας το συνολικό ποσό που παίρνει ένας συνταξιούχος, τον οποίο δεν τον ενδιαφέρει αν η μείωση είναι στην κύρια ή την επικουρική, αλλά το τι θα μπαίνει στην τσέπη του και βέβαια θα μπαίνουν λιγότερα.

-- Μειώνετε δραστικά τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ με νέα εισοδηματικά κριτήρια και καταργείτε το επίδομα, το 2019!

-- Τσακίζετε τις αναπηρικές συντάξεις, τα κοινωνικά επιδόματα, αφήνετε στο έλεος της τύχης τους χιλιάδες ανθρώπους που είναι, για οποιονδήποτε λόγο, ανίκανοι για εργασία.

Τα νέα μέτρα έρχονται να πατήσουν πάνω στις πολλαπλές μειώσεις στις συντάξεις, σε δικαιώματα, στο χτύπημα της 13ης και της 14ης σύνταξης, στο συνεχές μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και τις αναπηρικές, που είχαμε τα προηγούμενα 5 έτη!

Η κυβέρνηση, που κορόιδεψε συνειδητά χιλιάδες συνταξιούχους πέρσι, θάβει μια και καλή το δικαίωμα στη 13η και 14η σύνταξη, καθώς αναφέρει ρητά πως το ποσό της σύνταξης καταβάλλεται ανά μήνα, δώδεκα φορές το χρόνο.

Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα: Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία

Κύριοι της κυβέρνησης,

Στο βρώμικο πόλεμο της προπαγάνδας που έχετε εξαπολύσει, ακούμε μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το κοστοβόρο ασφαλιστικό σύστημα, για τις αρνητικές αναλογίες συνταξιούχων - εργαζομένων, για τις υπέρογκες συντάξεις, τα ελλείμματα των Ταμείων και την κακοδιαχείριση, για ισονομία και ισότητα, ακριβώς δηλαδή την ίδια γλώσσα που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να σφάζουν ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το Ασφαλιστικό όμως είναι πολλά περισσότερα για τους εργαζόμενους από μια απλή αντιπαραβολή εσόδων - εξόδων, από τη δυνατότητα νέας κερδοφορίας των ομίλων, σ' αυτά δηλαδή που υπολογίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Μιλάτε συνέχεια για προτάσεις. Θέλετε προτάσεις; Ορίστε, καταθέτουμε στα πρακτικά την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, εδώ και ένα - ενάμιση χρόνο για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό. Δεν την διαβάζω ολόκληρη, δεν έχω χρόνο, τη δίνω κι αυτή στα πρακτικά.

Οσο δε για το ερώτημα πού θα βρεθούν τα χρήματα, η απάντηση είναι μόνο μία: Να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται για τα ελλείμματα στα Ταμεία: Το κράτος σας και η μεγαλοεργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι που καλούνται, για άλλη μια φορά, να πληρώσουν το μάρμαρο, έχουν πληρώσει διπλά και τρίδιπλα για το Ασφαλιστικό, με τη δουλειά τους, με τις εισφορές τους, με τη φορολογία.

Την ίδια στιγμή, πάνω από 100 δισ. είναι οι οφειλές κράτους και εργοδοσίας προς τα Ταμεία, οι ζημιές απ' το "τζογάρισμα" των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, το "κούρεμα" του PSI, με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ομως και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα Ταμεία έχασαν πάνω από 1 δισ.

Η κυβέρνηση πριν από δύο μήνες έλεγε πως χρειάστηκαν μόλις 5,7 δισ. ευρώ για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Αυτά τα χρήματα, αν η κυβέρνηση ήταν ταξικά μεροληπτική, όπως λένε διάφορα στελέχη σας, θα πήγαιναν στις άμεσες ανάγκες των συνταξιούχων, των εργαζομένων, στην ανακούφιση λαϊκών στρωμάτων.

Ομως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αξιοποιήσει, ούτε αυτά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για τη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού.

Δεν μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει συζήτηση για το Ασφαλιστικό, που δε θα ξεκινά από την επιστροφή των αποθεματικών που καταληστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν μπορεί να υπάρχει συζήτηση, που δε θα θέτει θέμα κατάργησης της μαύρης, της ανασφάλιστης εργασίας, όλων των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που δεν άγγιξε στο ελάχιστο η συγκυβέρνησή σας.

Αρα, λοιπόν, όταν ζητάτε προτάσεις για το Ασφαλιστικό και την ίδια στιγμή θεωρείτε δεδομένη την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων, θεωρείτε δεδομένες τις δεσμεύσεις του μνημονίου για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, θεωρείτε δεδομένη την εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, είναι σαν να ζητάτε προτάσεις μόνο για τον τρόπο σφαγής των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων της πατρίδας μας.

Τέτοιες προτάσεις μην περιμένετε από το ΚΚΕ.

Τέτοιες προτάσεις μπορούν πιθανόν να σας καταθέσουν τα άλλα κόμματα και τις καταθέτουν.

Αλλωστε, μαζί τους ψηφίσατε το μνημόνιο, μαζί τους συμφωνείτε στους βασικούς άξονες και του Ασφαλιστικού, στα δικά τους χνάρια βαδίζετε, άσχετα αν σήμερα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, σηκώνετε όλοι μεταξύ σας τους τόνους, για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Αέρας κοπανιστός τα περί «υπεράσπισης των αδυνάτων» που αναφέρει προκλητικά η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση σε αυτήν την προσπάθεια εξαπάτησης του λαού, προσπαθεί να ξεγελάσει με κατασκευασμένα στοιχεία.

Συνεχίζει να αναφέρει προκλητικά πως με το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό υπερασπίζει τους αδύνατους, λέει ότι προστατεύει τους νέους.

Ολα αυτά λέμε εμείς είναι αέρας κοπανιστός!

Κανένας νέος, που σήμερα εργάζεται με τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, δεν προστατεύεται.

Κανένας νέος, που σήμερα κυνηγά το μεροκάματο, δεν υποστηρίζεται, όταν μάλιστα η ανεργία αγγίζει σταθερά πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, όταν η ανεργία των νέων ακουμπά το 48%, όταν η μαύρη ανασφάλιστη εργασία κινείται γύρω στο 25%.

Με τις προτάσεις της κυβέρνησης, ο νέος άνθρωπος καταδικάζεται εφ' όρου ζωής στην ανέχεια, στη ζωή με τα ελάχιστα, με μισθούς των 300, των 400 ευρώ, να εργάζεται σε κακοπληρωμένα 5μηνα προγράμματα, να ψάχνει το ένσημο σε συνθήκες έντονης κινητικότητας, με συμβάσεις μήνα, ακόμα και μέρας!

Οι σημερινοί νέοι, οι 20άρηδες, οι 30άρηδες που αγκομαχούν πάνω στα ερείπια των εργασιακών σχέσεων, πέρα από τις υποτυπώδεις παροχές Υγείας, θα έχουν στο μέλλον απλά μια συμβολική σύνταξη, που θα αθροίζεται στην εθνική σύνταξη πείνας των 384 ευρώ.

Ζείτε εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, με 400 άντε και με 450 ευρώ;

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης χτυπά συνολικά τα λαϊκά στρώματα

Το νομοσχέδιο χτυπά συνολικά τα λαϊκά στρώματα, βιοτέχνες, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, τους εργαζόμενους με μπλοκάκια, επιστήμονες, μηχανικούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, γιατρούς.

Τριπλασιάζει τις εισφορές στους αγρότες, αυξάνει τις εισφορές στους ελεύθερους επαγγελματίες επιστήμονες.

Για τους αυτοαπασχολούμενους, η σύνδεση της παρεχόμενης σύνταξης με τις εισφορές, άρα και το εισόδημα, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα οδηγήσει χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες, σε σημαντικές και μεγάλες μειώσεις των συντάξεών τους, στη δουλειά με τη μαγκούρα στο χέρι τελικά.

Θα εξαναγκάσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους να καταβάλλουν περίπου το 65% του εισοδήματός τους, με λογικό αποτέλεσμα το κλείσιμο βιβλίων, το λουκέτο, την ανεργία.

Οι μειώσεις που "διαφημίζει" η κυβέρνηση αφορούν όσους βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση από φόρους και χαράτσια, που δε θα μπορούν να πληρώσουν ούτε τις μειωμένες εισφορές. Επίσης, δεν αναφέρει πως οι λιγότερες εισφορές θα δώσουν ακόμα χαμηλότερες συντάξεις και κοινωνικές παροχές, μεγαλύτερη ανέχεια στο άμεσο μέλλον!

Για τους αγρότες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεγάλη αύξηση εισφορών, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών να μην μπορέσει να ανταποκριθεί.

Αυτή η αγριότητα των μέτρων έκανε "το ποτήρι να ξεχειλίσει", βγάζει μαζικά γεωργούς, κτηνοτρόφους, ψαράδες, μελισσοκόμους στους δρόμους, σ' όλη την Ελλάδα, στα μπλόκα του αγώνα.

Η κυβέρνηση σε συγχορδία υπουργών κατηγορεί τους αγρότες ως φοροφυγάδες. Λέτε ψέματα. Καλλιεργείτε τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να περάσετε με κάθε τρόπο την καταστροφική πολιτική ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Τους συκοφαντείτε, τους βρίζετε επειδή μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά αγωνίζονται, διεκδικούν την επιβίωσή τους και έχουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της πλειοψηφίας του λαού μας.

Ο κάθε μικρομεσαίος αγρότης κάθε χρόνο δηλώνει λεπτομερώς πόσα στρέμματα και με τι θα καλλιεργήσει. Με βάση αυτά πληρώνει τσουχτερή εισφορά στον ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της παραγωγής του, ανεξάρτητα αν την πουλήσει, ανεξάρτητα αν αυτή σαπίσει στο χωράφι, ανεξάρτητα αν αγοράσει οποιοσδήποτε έμπορος "κοψοχρονιά", κάτω από το κόστος παραγωγής.

Είναι σταθερός ο στόχος της κυβέρνησης, η - μέσω τεκμηρίων - αναγκαστική αφαίμαξη των φτωχών αγροτών. Στην ίδια κατεύθυνση χρησιμοποιεί και την υπαρκτή διαστρωμάτωση της αγροτιάς, με το επιχείρημα του "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη", όχι, όπως ψεύτικα επικαλείστε, για να ελαφρύνετε, αλλά για να εξοντώσετε τους φτωχομεσαίους αγρότες, που αναγκάζονται οι περισσότεροι από αυτούς, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη για να ζήσουν, να επιβιώσουν, να αναζητούν και άλλη, συμπληρωματική εργασία.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι αν "πάρουμε πίσω αυτά τα μέτρα θα βρεθούμε εκτός ΕΕ", ας θυμηθεί ότι πριν από 7 μήνες, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος, τα ίδια ακριβώς μέτρα ο ίδιος τα χαρακτήριζε ως ταφόπλακα της αγροτιάς. Ταφόπλακα για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η πολιτική της ΕΕ την οποία υλοποιείτε ως συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους συνεταίρους σας στην ΕΕ και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Αφήστε, λοιπόν, την καραμέλα ότι προστατεύετε τους αδύνατους.

Μαζευτείτε και αφήστε τις προβοκάτσιες και συκοφαντίες ότι στο δρόμο είναι δήθεν οι πλούσιοι επαγγελματίες και οι μεγαλοαγρότες.

Στο δρόμο είναι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα μπλοκάκια, οι φτωχοί αγρότες, οι επαγγελματίες, οι νέοι, ακόμα και οι εργαζόμενοι και οι απόστρατοι από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Ολων αυτών τα αιτήματα πρέπει να επικρατήσουν, όλων αυτών τα συμφέροντα εμείς υπερασπιζόμαστε.

Μόνο μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους σχεδιασμούς της εξαθλίωσης

Κανένας δεν πρέπει να πιστέψει λέξη από όσα λέει η κυβέρνηση. Αυτό το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο χρόνια πριν. Τα ίδια μέτρα περίπου παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αποτελούν κατευθύνσεις από τις αρχές της δεκαετίας του '90.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της ρύθμισης δήθεν του χρέους και της ανάπτυξης που δήθεν θα αναπληρώσει τις σημερινές απώλειες.

Τα βάρβαρα μέτρα είναι το προαπαιτούμενο για την όποια ρύθμιση του χρέους, ήρθαν για να μείνουν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης, που κι αυτή είναι αβέβαιη, βέβαια μέσα σε αυτήν την πορεία της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας και μάλιστα αυτά τα μέτρα θα μείνουν και χωρίς καμία αναπλήρωση απωλειών, αν ο λαός δεν πάρει τις τύχες στα δικά του χέρια.

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκίνησε πριν από δυο δεκαετίες σε συνθήκες υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς της εξαθλίωσης, που μπορεί να βάλει φρένο στην ορμή των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεών τους, είναι μόνο μια μεγάλη λαϊκή κοινωνική συμμαχία.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σ' ένα μαζικό μέτωπο πάλης, για να διασωθεί και να δυναμώσει ο θεσμός της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Η Κοινωνική Ασφάλιση πρέπει να είναι υποχρεωτική, καθολική, να ανήκει στην ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Ετσι μόνο θα μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς συντάξεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, περίθαλψη, χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.

Μπορούμε, λέμε εμείς, να ζήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, με σύγχρονα δικαιώματα. Αυτές ήταν άλλωστε, όπως διδάσκει και η Ιστορία, κατακτήσεις άλλων λαών και μάλιστα τον προηγούμενο αιώνα, στις σοσιαλιστικές χώρες. Η ασφάλιση, η σύνταξη, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ήταν αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, χωρίς δαπάνη των εργαζομένων. Κι αυτά ιδιαίτερα, σ' αυτές τις δύσκολες, τις μαύρες εποχές, πρέπει να τα θυμούμαστε και κυρίως να τα μεταδίδουμε στους νέους, στις νέες της πατρίδας μας.

Κάτω από την πίεση του σοσιαλισμού τότε και των σκληρών ταξικών αγώνων σ' όλο τον κόσμο τον καπιταλιστικό, κάποια από αυτά μπόρεσαν τα προηγούμενα χρόνια να τα γευτούν και οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Μπορούμε λοιπόν να ζήσουμε, να ζήσει ο λαός μας όπως του αξίζει, αρκεί οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, με λαϊκή εξουσία.

Να αξιοποιηθούν με κεντρικό, με επιστημονικό σχεδιασμό, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων στην οργάνωση και διεύθυνση της κοινωνικής παραγωγής και των κοινωνικών υπηρεσιών, με αποδέσμευση από τις αλυσίδες της ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Μόνο έτσι μπορεί να μπει τέλος στα βάσανα που συσσωρεύουν στο λαό μας αυτό εδώ το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, οι κρίσεις του, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται αυτόν τον δρόμο».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org