Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Ζητά εξεταστική από την είσοδο στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα

Επιστολή με την οποία ζητά να στηριχθεί η πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να «ερευνηθεί, περιγραφεί και αναλυθεί η πορεία της οικονομίας κατά την περίοδο από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ έως και σήμερα και τα αίτια και οι συνθήκες που οδήγησαν στην δημοσιονομική κρίση, κρίση ανταγωνιστικότητας και οικονομική κατάρρευση της χώρας», απέστειλε χτες η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στους πολιτικούς αρχηγούς. Την τέτοια πρόταση είχε καταθέσει στον πρόεδρο της Βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη στις 22 Δεκέμβρη.

Να σημειωθεί ότι, εν μέσω διεργασιών και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, η περίοδος «διερεύνησης» που προτείνει η Φ. Γεννηματά περιλαμβάνει και περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργούς τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου, ή διακυβέρνησης από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον Ευ. Βενιζέλο, αλλά και την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή.

Θυμίζουμε ότι η ίδια, στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Κυρ. Μητσοτάκη, είχε ζητήσει να «συνυπογράψει» η ΝΔ την πρότασή της. Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρκέστηκε τότε να απαντήσει γενικώς ότι «η ΝΔ θα τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό», υπενθυμίζοντας τη θέση του για διερεύνηση του πρώτου 6μήνου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η δε Ενωση Κεντρώων απέρριψε χτες με ανακοίνωσή της την πρόταση Γεννηματά, στο όνομα της αποφυγής του «αλληλοφαγώματος», σπεύδοντας παράλληλα να αποδώσει την πορεία της οικονομίας στο «διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα», «στους διορισμούς και τις λοιπές παρανομίες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» και το «άσωτο» και «πολυδάπανο» «βαθύ Δημόσιο».

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά του ΚΚΕ, σχετικά με την επιστολή της Φ. Γεννηματά, σημειώνεται ότι ως Κόμμα έχει τοποθετηθεί για τις πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις της αναφερόμενης περιόδου, έχει αντιταχθεί στην αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ και την ΟΝΕ, στην πολιτική των κυβερνήσεων και κομμάτων που κινούνται στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με οδυνηρές συνέπειες για το λαό μας, όπως δείχνει και η πείρα της εφαρμογής των τριών μνημονίων.

Τονίζεται, επίσης, ότι μέσα στη Βουλή, στην Ολομέλεια ή στις αρμόδιες επιτροπές δίνεται η δυνατότητα να εκθέσουν τα πολιτικά κόμματα τις θέσεις τους, για τωρινές εξελίξεις ή γεγονότα προηγούμενης περιόδου. Συνεπώς, η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί τη συγκρότηση «εξεταστικής επιτροπής», πολύ περισσότερο όταν έχει διαπιστωθεί ότι η διαδικασία της συγκρότησης και η λειτουργία εξεταστικών επιτροπών έχουν χρησιμοποιηθεί για τον αποπροσανατολισμό του λαού.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι ακόμα και στην περίπτωση που υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις για ποινικά αδικήματα, τα αποτελέσματα των «ερευνών» ήταν ανύπαρκτα ή πολύ φτωχά.

Στη βάση αυτή, το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στην προτεινόμενη από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη διαδικασία. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που προκύψουν ενδείξεις π.χ. για ποινικά αδικήματα και σχετικές ευθύνες, θα τοποθετηθεί συγκεκριμένα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ