Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
3ος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μέχρι το τέλος Γενάρη οι ομάδες στέλνουν τις περιλήψεις των εργασιών τους

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο 3ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», με σύνθημα τα λόγια του μεγάλου παιδαγωγού Δημήτρη Γληνού «Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή».

Σε αυτήν τη φάση του διαγωνισμού, οι μαθητικές ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή φτιάχνουν και στέλνουν τις περιλήψεις των εργασιών τους. Θυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των περιλήψεων είναι η 31η Γενάρη, ενώ οι ομάδες στη συνέχεια θα έχουν χρόνο να ετοιμάσουν την εργασία τους στην τελική της μορφή και να την αποστείλουν μέχρι τις 17 Απρίλη.

Οι περιλήψεις που ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου diagonismos@kne.gr και θα πρέπει να αποσταλούν από όλες τις ομάδες μέχρι την Κυριακή, είναι κειμενάκια μέχρι 200 λέξεις. Οι ομάδες πρέπει να εξηγούν σε αυτές πιο συγκεκριμένα τι έχουν επιλέξει να αναδείξουν στο θέμα με το οποίο επέλεξαν να διαγωνιστούν και ποιες μορφές σκέφτονται να αξιοποιήσουν στην εργασία τους. Θυμίζουμε ότι η κάθε ομάδα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει παραπάνω από μία μορφές για την εργασία της, όπως τραγούδι, μουσική, graffiti, φωτογραφίες, θεατρικά, σκίτσα, comic, ταινίες μικρού μήκους, κείμενα, video, ζωγραφική, ποιήματα, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, ερωτηματολόγια και ό,τι άλλο μπορεί να αναδείξει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των μαθητών για το διαγωνισμό έχει ήδη φανεί, καθώς περίπου 180 μαθητικές ομάδες από όλη την Ελλάδα συγκροτήθηκαν και δήλωσαν συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό, αποδεικνύοντας ότι η πρωτοβουλία της ΚΝΕ, η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, συγκεντρώνει χρόνο με το χρόνο το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων μαθητών. Οι περισσότερες συμμετοχές αναλογικά προέρχονται και φέτος - όπως και πέρσι - από την Κεντρική Μακεδονία. Να σημειωθεί ωστόσο ότι σχεδόν από όλες τις περιοχές της χώρας οι συμμετοχές στον φετινό διαγωνισμό είναι περισσότερες από πέρσι. Παράλληλα, υπήρξαν ομάδες που μετά τη δήλωση συμμετοχής τους αυξήθηκαν σε αριθμό μελών και άλλοι που ενώ αρχικά δηλώθηκαν ως μια ομάδα στη συνέχεια αυξήθηκαν και χωρίστηκαν σε δυο ομάδες για να δουλέψουν σε δύο διαφορετικά θέματα του διαγωνισμού.

Από τα έξι θέματα που έχει φέτος ο διαγωνισμός, τις περισσότερες προτιμήσεις φαίνεται να συγκεντρώνει το τρίτο θέμα, «έργα τέχνης ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο», ενώ υψηλά στις προτιμήσεις των διαγωνιζόμενων μαθητικών ομάδων είναι και το πέμπτο θέμα, «Αθλητισμός: Πολυτέλεια για λίγους ή ανάγκη για όλους;». Ακολουθούν το έκτο θέμα για «γεγονότα που άλλαξαν την Ιστορία» και το τέταρτο θέμα για τους μετανάστες δοσμένο με τους στίχους του Μπ. Μπρεχτ: «Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει». Λιγότερο συναγωνισμό φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν οι μαθητικές ομάδες που επέλεξαν το πρώτο θέμα για την εξέλιξη του σύμπαντος και της ζωής και το δεύτερο θέμα για μυστικά και ιστορίες που κρύβονται πίσω από τραγούδια της χώρας μας ή του κόσμου.

Η παρουσίαση των τελικών εργασιών θα γίνει μέχρι τα μέσα Ιούλη, σε εκδηλώσεις που θα οργανώσει η ΚΝΕ, όπου οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν τις καλύτερες διαδικασίες για κάθε θέμα και θα τις στείλουν στην τελική φάση του διαγωνισμού. Από αυτές τις εργασίες που θα προκριθούν στον τελικό, η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα επιλέξει την καλύτερη εργασία για καθένα από τα έξι θέματα του διαγωνισμού και οι μαθητικές ομάδες που θα κάνουν αυτές τις έξι καλύτερες εργασίες θα βραβευθούν στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org