Τετάρτη 27 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αξιόλογη δραστηριότητα με στόχο να μεταδώσει αξίες και πρότυπα

Με αφορμή την παράσταση «Τάνια», που παρουσίασε το 8ο Γυμνάσιο Αθηνών μαζί με τον Φοιτητικό Σύλλογο Τουρκικών Σπουδών, η φιλόλογος Χρυσούλα Κάρτσακα μιλάει στον «Ριζοσπάστη» για την αξιόλογη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο σχολείο

Στο πλευρό της Πολιτιστικής Ομάδας οι γονείς, που αγκαλιάζουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών
Στο πλευρό της Πολιτιστικής Ομάδας οι γονείς, που αγκαλιάζουν και στηρίζουν την πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών
Μια διαφορετική παράσταση ανέβηκε πριν από λίγες μέρες στο κινηματοθέατρο «ΙΡΙΔΑ». Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή της «Τάνια» - σε μετάφραση της Κυριακής Καμαρινού - που γράφτηκε από τον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, πεζογράφο, θεατρικό συγγραφέα και υπερασπιστή όλων των καταπιεσμένων λαών Ναζίμ Χικμέτ στη φυλακή. Το έργο είναι αφιερωμένο στη θρυλική κομσομόλα Ζόγια Κοσμοντεμιάνσκαγια, η οποία, κρατώντας ηρωική στάση απέναντι στα βασανιστήρια των Γερμανών ναζί, έδωσε τη ζωή της στο μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα. Πηγή έμπνευσης της παράστασης, εκτός από τον Χικμέτ, υπήρξαν τα μελοποιημένα ποιήματα από τον Μάνο Λοΐζο και τον Θάνο Μικρούτσικο, ερμηνευμένα από την Μαρία Δημητριάδη.

Πρωταγωνιστές αυτής της παράστασης ήταν περίπου 40 παιδιά από την Πολιτιστική Ομάδα του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, που ανέβασαν το έργο σε μόλις δύο μήνες, με εντατικές και καθημερινές πρόβες και σε συνεργασία με τον Φοιτητικό Σύλλογο Τουρκικών Σπουδών, που φιλοξένησε την παράσταση στο πρώτο φεστιβάλ του.

Ο «Ριζοσπάστης», με αφορμή την «Τάνια», μίλησε με τη φιλόλογο Χρυσούλα Κάρτσακα για την αξιοποίηση του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων και τις «ρωγμές» ή ευκαιρίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε αυτό το σαθρό εκπαιδευτικό σύστημα για να τιμήσεις το ρόλο σου ως εκπαιδευτικός, για να μάθεις στα παιδιά «ποτέ πια φασισμός», να αγαπήσουν τη γνώση, την ποίηση, τον άνθρωπο.

***

«Με τη θηλιά στο λαιμό της, η Τάνια φώναξε στους χωρικούς: «Αδέρφια, μη λυπάστε! Αυτή η μέρα είναι ηρωική. Μην αφήσετε τους φασίστες να πάρουν ανάσα (...) Εμείς είμαστε διακόσια εκατομμύρια. Κρεμιούνται διακόσια εκατομμύρια; Εγώ μπορεί να φύγω, αλλά οι δικοί μου έρχονται...» (απόσπασμα από τη θεατρική διασκευή της «Τάνια»)
«Με τη θηλιά στο λαιμό της, η Τάνια φώναξε στους χωρικούς: «Αδέρφια, μη λυπάστε! Αυτή η μέρα είναι ηρωική. Μην αφήσετε τους φασίστες να πάρουν ανάσα (...) Εμείς είμαστε διακόσια εκατομμύρια. Κρεμιούνται διακόσια εκατομμύρια; Εγώ μπορεί να φύγω, αλλά οι δικοί μου έρχονται...» (απόσπασμα από τη θεατρική διασκευή της «Τάνια»)
-- Γιατί επιλέξατε την «Τάνια»;

-- Το 90% της Πολιτιστικής Ομάδας αλλά και του σχολείου είναι παιδιά μεταναστών και βιώνουν καθημερινά το ρατσισμό. Τους διδάσκουμε ότι ο ρατσισμός είναι κομμάτι του φασισμού. Αυτό που θέλουμε και το πετυχαίνουμε είναι να γαλουχηθούν τα παιδιά με αυτόν το στόχο στη συνείδησή τους: Ποτέ πια φασισμός. Να τα θωρακίσουμε.

-- Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια. Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες δυσκολίες;

-- Τα παιδιά αυτά ζουν σε μια περιοχή ιδιαίτερα δύσκολη. Είναι μια περιοχή όπου κυκλοφορούν πολλά ναρκωτικά, με την ανεργία στα ύψη και δε θέλω τα παιδιά να βρουν άλλες «διεξόδους». Αφιερώνουν ώρες στην Πολιτιστική Ομάδα και μένουν στο σχολείο μαζί μας, δε βρίσκονται στο δρόμο. Εχουμε δίπλα μας και τους γονείς σε αυτό. Οι γονείς αγκαλιάζουν αυτή την πρωτοβουλία. Μας στηρίζουν πάντα, όποτε και να παρουσιάσουμε κάτι είναι δίπλα μας και στο τέλος γεμίζει το αμφιθέατρο του σχολείου και πάντα δίνουμε - επειδή μας το ζητάνε - και δεύτερη παράσταση. Πολλά παιδιά αντιστέκονται σε ό,τι υπάρχει γύρω τους. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι μεγάλες. Τα περισσότερα δεν πάνε φροντιστήριο, δεν κάνουν ξένες γλώσσες, μόνο ό,τι κάνουν στο σχολείο. Κι εμείς προσπαθούμε ως σχολείο για το καλύτερο. Είμαστε όλοι μαζί ο Σύλλογος Διδασκόντων, σαν γροθιά. Θέλουμε ο στόχος τους να είναι η μόρφωση.

Πάνω από 40 μαθητές, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, συμμετείχαν στο ανέβασμα της θεατρικής παράστασης
Πάνω από 40 μαθητές, στην πλειοψηφία τους μετανάστες, συμμετείχαν στο ανέβασμα της θεατρικής παράστασης
-- Εσείς η ίδια προσεγγίσατε το Φοιτητικό Σύλλογο Τουρκικών Σπουδών για μια κοινή παράσταση. Για ποιο λόγο;

-- Ηξερα ότι υπάρχει αυτός ο Φοιτητικός Σύλλογος «Ναζίμ Χικμέτ» και αυτή η άψογη συνεργασία έδωσε πολλά πράγματα στα παιδιά μας. Ηθελα τα παιδιά να γνωριστούν εκτός από τον μεγάλο ποιητή αλλά και με ένα άλλο κομμάτι της νεολαίας. Να γνωριστούν με μεγαλύτερα παιδιά της ηλικίας τους, με φοιτητές και ήδη καμαρώνουν γι' αυτό. Θέλω τα παιδιά να βάλουν αυτό το στόχο. Να θέλουν να μορφωθούν, να καταλάβουν ότι η γνώση είναι δύναμη. Οι φοιτητές μπορούν να τους δώσουν άλλη προοπτική, να τους δίνουν οράματα, να λειτουργήσουν με αξίες στη ζωή τους. Εμείς μπορεί να είμαστε τα πρότυπα ως εκπαιδευτικοί, αλλά είμαστε πολύ μεγάλοι ηλικιακά και πρέπει να δοθεί και ένα πρότυπο για τον νέο άνθρωπο, διαφορετικό από αυτό που κυριαρχεί και παρουσιάζεται ως κυνήγι του χρήματος, της εύκολης λύσης.

-- Μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες ο ρόλος του εκπαιδευτικού πώς μπορεί να είναι;

-- Ο εκπαιδευτικός, ειδικά σήμερα, δεν μπορεί να είναι μόνο στην τάξη. Ο ρόλος του είναι πολύπλευρος. Πρέπει να αγκαλιάζεις τους μαθητές σου και να τους κερδίζεις με πολλούς τρόπους. Βλέπουμε τα παιδιά με τα οποία ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια και σήμερα κάποιοι απ' αυτούς ήταν εδώ για να βοηθήσουν. Φαίνεται ότι ο καθένας κάνει αυτό που θέλει μέσα του, βρίσκει το δρόμο του κι είναι καλός δρόμος. Μπορεί να μη φανεί άμεσα, αλλά μελλοντικά αυτά τα παιδιά θα τα βρούμε μπροστά μας και θα τα καμαρώνουμε. Εγώ το πιστεύω!


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org