Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ισχυρό μπλόκο - κέντρο του πανελλαδικού συντονισμού

Εκεί χτυπάει από χτες το απόγευμα η καρδιά του αγώνα που δίνει η μικρομεσαία αγροτιά

Μέσα από την ομίχλη στο χιονισμένο κάμπο, άρχισαν το μεσημέρι να προβάλλουν τα πρώτα τρακτέρ στην Καρδίτσα
Μέσα από την ομίχλη στο χιονισμένο κάμπο, άρχισαν το μεσημέρι να προβάλλουν τα πρώτα τρακτέρ στην Καρδίτσα
Ενα ισχυρό μπλόκο με χιλιάδες τρακτέρ έστησαν, χτες, στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, οι μικρομεσαίοι αγρότες των νομών της Θεσσαλίας. Το στήσιμο του μπλόκου οργανώθηκε από τις Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών και θ' αποτελέσει βασικό αγωνιστικό μετερίζι της μικρομεσαίας αγροτιάς, κέντρο του συντονισμένου αγώνα, που αποφάσισε μέσα από πλατιές συσκέψεις η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες δίνουν αγώνα επιβίωσης. Κι αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να στρέφεται ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην πολιτική της κυβέρνησης, που επιταχύνουν το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και την παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών του αγροτικού τομέα. Η πολύ μεγάλη συμμετοχή αγροτών και τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας δείχνει ότι ο αγώνας που ξεκίνησε εδώ και μήνες, κλιμακώνεται με τους καλύτερους οιωνούς.

Από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης

Οι κάτω από το μηδέν θερμοκρασίες που επικρατούσαν χτες το πρωί σ' ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο, το χιόνι που είχε σκεπάσει τα πάντα, δεν στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν χιλιάδες αγρότες που σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τις οικογένειές τους πήραν το μακρύ το δρόμο, αποφάσισαν να διασχίσουν 80 και 100 χιλιόμετρα από κάθε γωνιά της θεσσαλικής γης για να φτάσουν μετά το μεσημέρι στην Εθνική οδό, στο ύψος της Νίκαιας, όπου αποφασίστηκε να στηθεί το θεσσαλικό μπλόκο.

Εργαζόμενοι της Λάρισας, με οργανωτή το Εργατικό Κέντρο, βρέθηκαν με τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας
Εργαζόμενοι της Λάρισας, με οργανωτή το Εργατικό Κέντρο, βρέθηκαν με τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας
Στις 11 χτες το πρωί ήταν το πρώτο μεγάλο ραντεβού στον κόμβο της Ιτέας για τους Καρδιτσιώτες. Στη Φαρκαδόνα και το Μεγαλοχώρι για τους Τρικαλινούς. Στους Χαλκιάδες Φαρσάλων, στον Πλατύκαμπο κι άλλα σημεία του νομού για τους Λαρισαίους. Εδώ και μέρες τα τρακτέρ ήταν στις πλατείες των χωριών, αλλά δύσκολα μπορούσε κάποιος να έχει πραγματική πρόβλεψη για το τι ακριβώς θα συνέβαινε χτες.

Στον κόμβο της Ιτέας, μετά τις 11 το πρωί, μέσα από την ομίχλη άρχισε πρώτα να ακούγεται ο βόμβος των τρακτέρ και ύστερα από λίγο, το ένα μετά το άλλο, τα κομβόι άρχισαν να προβάλλουν από κάθε σημείο του παγωμένου ορίζοντα. Οι πρώτοι έφτασαν απ' το νότο, από τα χωριά των Σοφάδων, και ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι σε ηλικία αγρότες. Οι επόμενοι ήταν απ' τη Σέκλιζα κι αμέσως μετά από το Μακρυχώρι.

Υστερα χάθηκε ο λογαριασμός. Απ' τα χωριά του Παλαμά πάνω από 350 τρακτέρ περνούσαν και περνούσαν... Απ' τα μεγάφωνα του χωριού ακούγονταν τα «Αγροτικά» του Μπακαλάκου και στον κόμβο φτάνουν τρέχοντας σχεδόν οι μαθητές του Λυκείου μαζί με καθηγητές τους. Εχει φτάσει 12.30 το μεσημέρι και το κομβόι έχει ήδη ξεπεράσει τα 2,5 χιλιόμετρα μήκος. Στη 1 το μεσημέρι, ένας πρώτος υπολογισμός ανεβάζει τα τρακτέρ σε πάνω από χίλια κι ακόμα λείπουν πολλά χωριά.

Το αδιαχώρητο στην Εθνική Οδό

Ενα μόνο τμήμα του μπλόκου που στήθηκε από χτες στη Νίκαια
Ενα μόνο τμήμα του μπλόκου που στήθηκε από χτες στη Νίκαια
Αρχίζει σιγά σιγά να κυλά αυτό το μηχανοκίνητο ποτάμι με κατεύθυνση ανατολικά. Επόμενος σταθμός ο κόμβος της Νίκαιας στην Εθνική Οδό. Στον κόμβο έχουν ήδη πάρει θέση διαδηλωτές Λαρισαίοι μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου. Μαζί τους και ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ. Στο πανό τους γραμμένο: «Κοινός αγώνας εργατών - αγροτών για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στις 2.30 το μεσημέρι φτάνουν οι πρώτοι αγρότες απ' την περιοχή των Φαρσάλων. Ακολουθούν από τις άλλες περιοχές της Λάρισας. Παίρνουν τη θέση τους στην Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς τα Τέμπη. Φτάνουν και οι Τρικαλινοί με μέτωπο προς την Αθήνα. Οταν φτάνουν στον κόμβο τα πρώτα τρακτέρ από την Καρδίτσα, η ουρά είναι ακόμα έξω από τη Λάρισα.

Κατακλύζεται σε τέτοιο βαθμό η Εθνική Οδός που αναγκαστικά εκατοντάδες τρακτέρ δεν μπορούν να μπουν μέσα. Παίρνουν τη θέση τους στους κάθετους άξονες και σε κάθε παράδρομο που υπάρχει στην περιοχή. Περασμένες 5 το απόγευμα κι ακόμα γίνεται προσπάθεια χωριό το χωριό να βρουν τη θέση τους στο μπλόκο.

Αργά το βράδυ έχουν στηθεί και τα γνωστά «τσαρδάκια», γύρω από τα οποία το κάθε χωριό μαζεύεται. Κάνουν καθαρό πως ήρθαν για να μείνουν... Κάνουν καθαρό πως ήρθαν ξέροντας τι αντιπαλεύουν. Είναι οργανωμένοι στους συλλόγους τους. Είναι αποφασισμένοι με τα χέρια τους να οργώσουν αλλιώτικα τη γη...


Πλημμύρισε από τρακτέρ η Εθνική Οδός

Eurokinissi

Πλημμύρισε από τρακτέρ η Εθνική Οδός

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ