Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - FARC
Ζητούν συγκρότηση επιτροπής παρατηρητών ΟΗΕ - CELAC

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τη συμμετοχή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σε έναν «τριμερή μηχανισμό παρακολούθησης και εξακρίβωσης» της συμφωνίας που θα αφορά την «κατάπαυση του πυρός» ζητούν οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC -ΕP) και η κολομβιανή κυβέρνηση, με κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από νέα συνάντηση που έγινε στην Αβάνα, όπου συνεχίζονται οι λεγόμενες ειρηνευτικές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 2012.

Σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των FARC, οι δυο πλευρές «επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την οικοδόμηση μιας σταθερής και διαρκούς ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών και τη μη χρήση των όπλων».

Σε αυτή τη βάση, σημειώνουν την απόφαση για τη συγκρότηση ενός «τριμερούς μηχανισμού παρακολούθησης και εξακρίβωσης» της συμφωνίας, «που θα παράγει εμπιστοσύνη και εγγυήσεις για την υλοποίησή της (της συμφωνίας)» και τον οποίο θα απαρτίζουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, αλλά και ενός «διεθνούς παράγοντα» που θα προεδρεύει και θα συντονίζει το μηχανισμό σε όλους τους φορείς, θα διευθετεί τις διαφορές, θα προχωρά σε συστάσεις, θα υποβάλλει εκθέσεις και θα ξεκινήσει το έργο της αμέσως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία. Στο κείμενο διευκρινίζεται ότι «συμφωνήσαμε αυτός ο διεθνής παράγοντας να είναι μια μη ένοπλη αποστολή του ΟΗΕ που θα συμπληρώσουν παρατηρητές από τα κράτη - μέλη της CELAC» (σ.σ. Κοινότητα Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής).

Να θυμίσουμε ότι έως τώρα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην κουβανική πρωτεύουσα, όπου η Κούβα μαζί με τη Νορβηγία είναι εγγυήτριες χώρες και η Χιλή και η Βενεζουέλα χώρες που συνοδεύουν τη διαδικασία, έχουν επιτευχθεί επιμέρους συμφωνίες στα εξής 4 θέματα: Την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική εκπροσώπηση, την αντιμετώπιση των παράνομων καλλιεργειών και του ναρκεμπορίου, τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικαιοσύνης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και την αποκατάσταση των θυμάτων της ένοπλης σύγκρουσης. Υπολείπεται η διαδικασία για την αναστολή της χρήσης όπλων για τον τερματισμό της ένοπλης αντιπαράθεσης και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας που θα επικυρώσει και όλες τις προηγούμενες. Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις και από τις δύο πλευρές, φαίνεται ότι επιδιώκεται η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της χώρας αρνείται έως τώρα να κάνει δεκτή την πρόταση των ανταρτών των FARC να απελευθερωθούν κρατούμενοι αντάρτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ετσι, δεκάδες πολιτικοί κρατούμενοι στη φυλακή της πρωτεύουσας Μπογκοτά «Πικότα» έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την ελλειπή περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ