Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να ληφθούν μέτρα για τους πληγέντες του Εβρου

Να καταγραφούν άμεσα οι πληγέντες και οι ζημιές για να τούς καταβληθούν οι αποζημιώσεις, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και να ληφθούν μέτρα προστασίας όσων επλήγησαν από τις καταστροφές στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου, ζητά, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, από τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, έχει ως εξής:

«Αγανακτισμένοι είναι πλέον οι κάτοικοι της ΠΕ Εβρου που κάθε λίγο και λιγάκι έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφές από πλημμύρες που προκαλούνται εξαιτίας της παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικής θωράκισης και μάλιστα σε μια περιοχή, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα γίνονται εντονότερα με το πέρας των χρόνων, ενώ την τελευταία δεκαετία παρατηρείται συχνότερη εμφάνισή τους.

Τούτη τη φορά, μια βροχή λίγων ωρών, που σημειώθηκε στις 18.01.2016, ήταν αρκετή για να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Τα αποστραγγιστικά κανάλια που παραμένουν ακαθάριστα για πολλά χρόνια και εμποδίζουν την απορροή των τοπικών νερών και τα ρήγματα, που παρά τις διαβεβαιώσεις των παραγόντων της κυβέρνησης και της Περιφέρειας, παραμένουν ανοιχτά, πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε πολλά αγροκτήματα, όπως των Κορνοφωλιάς, Πυθίου, Καστανιών, Διδυμοτείχου, Ισαακίου, Κομάρων κ.ά.

Ευθύνες για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική προστασία και της ΠΕ Εβρου έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που με την αντιλαϊκή πολιτικής που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν, καταδικάζουν ολόκληρη την περιοχή να πνίγεται κάθε χρόνο στα λασπόνερα του Εβρου, του Αρδα, του Ερυθροπόταμου.

Οι ίδιοι οι κάτοικοι του Εβρου και αυτή τη φορά θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, της μη διάθεσης των απαραίτητων πόρων για το σχεδιασμό, μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία δεν είναι επιλέξιμα και από τα ΕΣΠΑ, αφού και οι ευρωκοινωνικοί πόροι είναι για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι των λαϊκών αναγκών.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.

Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

Εγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κ.λπ. στην ΠΕ Εβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Τουρκίας, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ