Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Παζάρια στο φόντο της αναδιανομής της πίτας των τηλεοπτικών αδειών

Πίσω από τα παζάρια για τη σύνθεση του ΕΣΡ βρίσκονται οι κόντρες για την αναδιανομή της πίτας των τηλεοπτικών αδειών

Eurokinissi

Πίσω από τα παζάρια για τη σύνθεση του ΕΣΡ βρίσκονται οι κόντρες για την αναδιανομή της πίτας των τηλεοπτικών αδειών
Τα παζάρια για την αναδιανομή της πίτας των τηλεοπτικών αδειών ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι αυτό που «κρύβεται» πίσω από την κόντρα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με κορύφωση τις δύο τελευταίες μέρες, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης σχετικά με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Πιο συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα, με ονομαστική ψηφοφορία, η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής ενέκρινε τροπολογία που είχε καταθέσει προχτές, σε άσχετο νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, για την αύξηση των μελών του ΕΣΡ από 7 μέλη σε 9.

Υπερψήφισαν 165 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ). Κατά ψήφισαν 86 βουλευτές (ΝΔ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων). Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών».

Η στάση του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η εν λόγω τροπολογία. Οπως είχε επισημάνει προχτές ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης, από το βήμα της Βουλής, «τουλάχιστον αυτό που καταλάβαμε, με την προτεινόμενη διάταξη, είναι ότι γίνεται ένας συνωστισμός ενδιαφερομένων για τις θέσεις του ΕΣΡ. Προφανώς, ο συγκεκριμένος αριθμός που προβλέπεται δεν επαρκεί για όλους αυτούς τους μνηστήρες και έρχεστε να αυξήσετε τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ». Γι' αυτό, όπως σημείωσε, «καυτηριάζουμε τη στάση αυτή και ψηφίζουμε "παρών"».

Να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ προχτές με την κατάθεση της τροπολογίας είχε ταχθεί κατά, χτες την υπερψήφισε. Επίσης, η Ενωση Κεντρώων ενώ είχε δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσει, τελικά την καταψήφισε...

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε χτες αργά το απόγευμα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια.

Η διάσκεψη δεν έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, για την επιλογή των μελών του ΕΣΡ, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 4/5 των μελών της, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση υπερψηφίστηκε από 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. Το Ποτάμι ψήφισε «παρών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της διάσκεψης, Θανάσης Παφίλης, επισήμανε ότι είναι γνωστή η θέση του ΚΚΕ: «Εμείς ψηφίζουμε "παρών" και αυτό δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά έχει να κάνει συνολικότερα με το πολιτικό πλαίσιο και του ΕΣΡ, αλλά και των ονομαζόμενων "ανεξάρτητων αρχών"», οι οποίες ούτε ανεξάρτητες είναι, ενώ χρησιμοποιούνται ως εργαλεία της κυρίαρχης πολιτικής. «Πρόκειται για μία θέση», πρόσθεσε, «που διαμορφώθηκε πέρα από τη γενική μας τοποθέτηση γι' αυτές τις αρχές και από την εμπειρία που αποκτήσαμε για κάποιο διάστημα, συμμετοχής σε τέτοιες ανεξάρτητες αρχές ανθρώπων που ή ήταν φιλικά προσκείμενοι στο ΚΚΕ ή ήταν με το δικό μας το Κόμμα».

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ανέφερε: «Είναι ζήτημα πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να εισηγηθεί πώς αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί και να φέρει τη σχετική ρύθμιση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα επεισόδια στο «σίριαλ» της ενδοαστικής κόντρας(2016-10-18 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων με την κυβέρνηση σε ρόλο διαιτητή(2016-02-10 00:00:00.0)
Εντείνονται οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί(2016-01-26 00:00:00.0)
Παραιτήσεις...(2004-03-12 00:00:00.0)
Ομόφωνα ορίστηκε το νέο ΕΣΡ(2002-05-31 00:00:00.0)
Δεν καλύπτεται η κυβερνητική κηδεμονία(2000-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ