Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Δυνατό Μπλόκο στη Νίκαια για να έχει προοπτική ο αγώνας

Κοινή ανακοίνωση Ομοσποδιών και Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας

Αύριο το μεσημέρι ξεκινάει η πορεία των τρακτέρ προς το Μπλόκο της Νίκαιας
Αύριο το μεσημέρι ξεκινάει η πορεία των τρακτέρ προς το Μπλόκο της Νίκαιας
Στις προτάσεις για «κοινές κινητοποιήσεις» που ακούγονται από κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, τα οποία εκφράζουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, απαντούν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Αγροτικοί Σύλλογοι του Ν. Μαγνησίας, καλώντας όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν τα τρακτέρ και να βγουν αύριο στο Πανθεσσαλικό Μπλόκο, στον Κόμβο της Νίκαιας.

Στην κοινή ανακοίνωση, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα, τη Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων, θεωρεί ότι για να έχει δύναμη και προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να στηθεί ισχυρό λαϊκό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και του ΔΝΤ, την οποία εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τη συγκατάθεση και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Σ' αυτή τη γραμμή πάλης καλεί όλους τους αγρότες που θέλουν να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους, που πλήττονται άγρια από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και της νέας ΚΑΠ. Σε αγροτικές κινητοποιήσεις καλούν και κάποια πανελλαδικά αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που εμφανίστηκαν τον τελευταίο καιρό μετά από "αγρανάπαυση" πολλών χρόνων. Μάλιστα, ζητούν από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να πάμε σε κοινές κινητοποιήσεις.

Ομως, για να υπάρχει κοινός αγώνας, πρέπει, πρώτα και κύρια, να υπάρχει συμφωνία για το ποιος είναι ο αντίπαλος. Συμφωνούν τα σχήματα ότι χρειάζεται να στηθεί μέτωπο ενάντια σε όλους όσοι εφαρμόζουν και στηρίζουν την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική; Ενάντια στην ΕΕ, το ΔΝΤ, που ζητάνε να τους δώσουμε "την αγελάδα και όχι τη γάτα" - δηλαδή ζητούν τη λήψη ακόμα πιο σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων - στην κυβέρνηση και στα άλλα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, αλλά και στα μονοπώλια, το Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, που απαιτούν να ληφθούν φορολογικά και άλλα μέτρα κατά των μικρομεσαίων αγροτών;

Χρειάζεται, επίσης, συμφωνία στο πλαίσιο των αιτημάτων. Ομως τα σχήματα προβάλλουν άλλα αιτήματα, τα οποία εκφράζουν, κυρίως, τα συμφέροντα λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπενδυτών του αγροτικού τομέα και, επί της ουσίας, στρέφονται κατά των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Π.χ. αποδέχονται το χωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη, που αποτελεί εργαλείο για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ζητούν ν' αποκλειστούν από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις μικροί αγρότες και αγροτοεργάτες, ώστε να τις καρπωθούν στο σύνολό τους οι μεγάλοι.

Για το Φορολογικό δε συμφωνούν με το αίτημά μας για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000 ευρώ και προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες με συντελεστή 45%. Για το Ασφαλιστικό αρκούνται στο αίτημα να μη γίνουν αυξήσεις στις εισφορές στον ΟΓΑ και δεν ζητούν, όπως εμείς, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, δηλαδή να μην επιβαρυνόμαστε με επιπλέον 7% ασφάλιστρα. Αξιοπρεπείς αγροτικές συντάξεις, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τέλος, είναι ανάγκη να υπάρχει σύμπλευση και ως προς την προοπτική του αγώνα. Εμείς παλεύουμε για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας, έξω από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και των πολυεθνικών και προς όφελος του ελληνικού λαού. Τα σχήματα αποδέχονται, επί της ουσίας, την αγροτική ανάπτυξη σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς και υπέρ των κερδών των μονοπωλίων που προωθούν η ΕΕ και η κυβέρνηση.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, που συμφωνούν με τους στόχους της πάλης και το πλαίσιο των αιτημάτων που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να έρθουν στο Μπλόκο της Νίκαιας. Σήμερα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για "συμπαράσταση από το καφενείο", ούτε και της "διασποράς δυνάμεων''».

Προετοιμασίες στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα

Στο μεταξύ, στις πόλεις και τα χωριά της Θεσσαλίας κορυφώνονται οι προετοιμασίες ώστε αύριο Πέμπτη, μετά το μεσημέρι, να στηθεί ένα ισχυρό Μπλόκο στον Κόμβο της Νίκαιας, στη Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα. Η απόφαση πάρθηκε στη σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, που πραγματοποιήθηκε, προχτές βράδυ, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Στις 11 το πρωί αύριο, οι Καρδιτσιώτες αγρότες θα προσυγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους στον Κόμβο της Ιτέας κι από εκεί θα ξεκινήσει το μεγάλο κομβόι για το Μπλόκο της Νίκαιας. Στους Χαλκιάδες θα συγκεντρωθούν τα τρακτέρ των Φαρσαλινών αγροτών στις 12.30 μ.μ. και μαζί με τα τρακτέρ που θα βρίσκονται στον Κόμβο Πλατυκάμπου και άλλες επαρχίες του νομού Λάρισας, θα κατευθυνθούν προς το Μπλόκο. Η προσυγκέντρωση των Τρικαλινών αγροτών θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στο Μεγαλοχώρι.

Επίσης, αγρότες από τους Συλλόγους Γαργαλιάνων, Χανδρινού, Φιλιατρών και άλλων περιοχών του νομού Μεσσηνίας αποφάσισαν κλιμάκωση με το εξής πρόγραμμα: Παράταξη των αγροτικών μηχανημάτων και τρακτέρ στην πλατεία της Μεσσήνης, από την Παρασκευή 22 Γενάρη. Παμμεσσηνιακό Μπλόκο απ' όλους τους συλλόγους του νομού, σε κοινή δράση με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων.

Την ίδια ώρα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Αρκαδίας καλεί το Σάββατο 23 Γενάρη στο παναρκαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Πετρινού, στις 6.30 μ.μ. Σε συλλαλητήριο καλούν σήμερα Τετάρτη, μέρα που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέπτεται την Καβάλα, η Ενωση Αγροτών Γιαλοχωρίων και ο Αλιευτικός Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Παγγαίου.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί σε παν-χανιώτικο συλλαλητήριο την Τετάρτη 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων, οι οποίοι διοργανώνουν επίσης διαμαρτυρία στον ΟΓΑ, αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ.

Στην Ημαθία, οι αγρότες που συντονίζονται με το Πανελλαδικό Συντονιστικό των Μπλόκων, βρίσκονται με τα τρακτέρ στη διασταύρωση της Νάουσας και στην Πέλλα, το Μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Γυψοχωρίου αποφάσισε κάθοδο των τρακτέρ σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι. Τέλος, στον Εβρο, οι μικρομεσαίοι αγρότες προετοιμάζουν κάθοδο στους δρόμους και μπλόκα από αύριο Πέμπτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενισχύουν τον αγώνα με νέα μπλόκα στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα(25/1/2018)
Συνεχίζουν και ενισχύουν τη συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση(25/1/2017)
«Στο πόδι» η αγροτιά σε όλη τη χώρα(23/1/2016)
Και ο Εβρος στα μπλόκα(23/1/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org