Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ετοιμάζει τα κέντρα διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης

Eurokinissi

Τη δέσμευση ότι σε ένα μήνα θα είναι «επιχειρησιακά έτοιμα» τα κέντρα διαλογής και καταναγκαστικής συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών (hot spots) σε Ελλάδα και Ιταλία, έδωσε σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα ο Δ. Αβραμόπουλος. Σε χτεσινές του δηλώσεις, δε, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της μόνο δύο μήνες προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει. Δήλωση που προκαθορίζει την ενίσχυση των μέτρων καταστολής στα σύνορα των χωρών της ΕΕ.

«Δεν έχουμε πάνω από τέσσερις βδομάδες για να πετύχουμε αποτελέσματα στα σύνορα» υποστηρίζει ο επίτροπος της ΕΕ, Δ. Αβραμόπουλος. Μιλώντας σε γερμανική εφημερίδα, ο επίτροπος ισχυρίστηκε πως η λειτουργία των hot spots, όπου θα καταγράφονται πρόσφυγες και μετανάστες που περνούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, είναι καίριο βήμα για την υλοποίηση των μέτρων της Κομισιόν για την ανακατανομή των προσφύγων. Ενα μέτρο - κοροϊδία, αφού μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί 272 πρόσφυγες, από τους 160.000 που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ο επίτροπος υπογράμμισε, επίσης, πως δε διαφαίνεται στον άμεσο ορίζοντα λήξη στο προσφυγικό ρεύμα, λέγοντας πως υπάρχει η ανησυχία πως «τους επόμενους μήνες οι αριθμοί μπορεί και να αυξηθούν». Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε χτες τη συνεργασία του Ευρωκοινοβουλίου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συγκρότηση του Σώματος Συνοριοφυλακής. Πρόκειται για ευρωκατασταλτικό μηχανισμό κατά των προσφύγων και των μεταναστών.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες ανήλικοι πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνται στη μεταναστευτική οδό που περνά από την Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας του παρατεταμένου κύματος ψύχους τις επόμενες δύο βδομάδες, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Εθνη και οργανώσεις αρωγής. «Οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αρωγής στο συνοριακό κέντρο υποδοχής στο Πρέσεβο αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί χιονόπτωση δεκαπέντε εκατοστών και τα παιδιά φτάνουν εκεί με τα χείλη μπλε, καταπονημένα, τρέμοντας από το κρύο». Κατά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), κατά μέσο όρο 1.708 άνθρωποι φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα μέχρι τώρα το Γενάρη, δηλαδή λίγο λιγότεροι από τους μισούς το Δεκέμβρη (κατά μέσο όρο 3.508).

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του, άφησε αιχμές για την τουρκική στάση, λέγοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να εφαρμόσει τα μέτρα της πρόσφατης συμφωνίας με την ΕΕ. «Κάναμε τις τελευταίες 15 ημέρες 130 επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Στο ίδιο διάστημα έχουν έρθει από την Τουρκία 30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες. Η αναλογία αυτή οδηγεί σε αδιέξοδο. Θα πρέπει η Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί ώστε οι επιστροφές να γίνονται γρήγορα και σε μεγάλους αριθμούς». Με άλλα λόγια, πρέπει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα διωγμού όσων εξαθλιωμένων κρίνονται ανεπιθύμητοι. Πρόσθεσε δε πως πρόσφατα ακόμη διατυπώθηκαν κατηγορίες ότι η Αθήνα δε θέλει τη συνεργασία με τη Frontex. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα όχι μόνο επιθυμεί τη συμβολή της Frontex, αλλά υποστηρίζει και τη σύσταση μιας ευρωακτοφυλακής, την ενίσχυση, δηλαδή των ευρωενωσιακών κατασταλτικών μηχανισμών.

Τέλος, νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αποκαλύπτει ότι γυναίκες και κορίτσια πρόσφυγες αντιμετωπίζουν βία, επίθεση, εκμετάλλευση και σεξουαλική παρενόχληση σε κάθε στάδιο του ταξιδιού τους, ακόμη και σε ευρωπαϊκό έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ