Τετάρτη 20 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μια «σύγχρονη» ειδικότητα: Η καταστολή!

Δύο από τα πολλά, αλλά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι σημαίνει «επαγγελματική εκπαίδευση» στον καπιταλισμό το βρίσκουμε στο ενημερωτικό σημείωμα Δεκέμβρη 2015 του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξης της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP, έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη).

Αντιγράφουμε: «Ο Frontex ξεκίνησε ένα ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης συνοριοφυλάκων, το οποίο έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με το εθνικό σύστημα κατάρτισης και οδηγεί στην απόκτηση εναρμονισμένων προσόντων. (...) Καλύπτει όλα τα επίπεδα προσόντων που αποκτώνται στο πλαίσιο της επαγγελματικής και της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, καθώς και την κατάρτιση στον τομέα της φύλαξης των συνόρων. (...) Ενας άλλος ευρωπαϊκός οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), θεωρεί ότι η κατάρτιση αποτελεί πρακτικό εργαλείο για την εκπλήρωση ενός από τους βασικούς του σκοπούς, της αποτελεσματικής εφαρμογής του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου (CEAS). Η EASO αναπτύσσει και παρέχει ενιαία κατάρτιση σε θέματα ασύλου με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση της εναρμόνισης στο συγκεκριμένο τομέα».

Σε απλά ελληνικά: Η ΕΕ και τα σώματα καταστολής τύπου Frontex δίνουν ειδίκευση... στη βαρβαρότητα κατά των μεταναστών και στην εφαρμογή του αντιδραστικού πλαισίου της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όπως είναι αυτό για την παροχή ασύλου! Να άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει γλαφυρά ότι το ζήτημα δεν είναι η σύνδεση οικονομίας - παιδείας, αλλά το με ποια οικονομία και κοινωνία είναι συνδεδεμένη η Παιδεία και η επαγγελματική εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ