Σάββατο 14 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Λένε «ουστ» στους ΝΑΤΟικούς φονιάδες

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά της μετατροπής της περιοχής σε πολεμικό ορμητήριο

Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εκλεγμένων Συνδικαλιστών, Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων κατά της μετατροπής του λιμανιού του Βόλου σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο εναντίον γειτονικών λαών, συγκροτήθηκε στη Μαγνησία. Η επιτροπή αποτελείται από 16 μέλη, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που είναι τα εξής: Μ. Βλαχάκης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βόλου, Γ. Γεροκώστας, πρόεδρος Εργοδηγών Δημοσίων Υπαλλήλων ΥΕΘΑ Θεσσαλίας, Β. Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Νέας Ιωνίας, Θ. Κατσίκας, πρόεδρος Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Μαγνησίας, Θ. Κοντονίκας, μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Νομού Μαγνησίας, Αγορή Κωτή, πρόεδρος Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, Γ. Μελιτζανάς, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πορταριάς, Μ. Μούστος, μέλος ΔΣ Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, Απ. Νάνος, νομαρχιακός σύμβουλος Μαγνησίας, Τρ. Ντελεδήμος, νομαρχιακός σύμβουλος Μαγνησίας, Απ. Παπαδόπουλος, γραμματέας της διοικούσας επιτροπής ΠΕΤ - ΟΤΕ, Αρετή Παπαδοπούλου, πρόεδρος Συλλόγου Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Μαγνησίας, Αντ. Παππάς, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Βόλου, Χ. Ρούσσης, πρόεδρος Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, Τ. Τριανταφυλλάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Γ. Χαρμάνης, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ιωλκού.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Εκλεγμένων Συνδικαλιστών, Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων Μαγνησίας σε υπόμνημά της, που απέστειλε στους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλο και Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρ. Παπουτσή, απαιτεί να μη μετατραπεί το λιμάνι του Βόλου σε πολεμικό ορμητήριο και επισημαίνει: «Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι του Βόλου ως εναλλακτικό σημείο αναφοράς, προκειμένου, όταν οι ανάγκες το απαιτήσουν, να είναι δυνατή η μεταφορά οχημάτων, πολεμικού υλικού, εφοδίων και στρατευμάτων εναντίον των λαών της Βαλκανικής. Καταγγέλλουμε τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, που, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης της χώρας, έχουν επιλέξει την περιοχή της Μαγνησίας να τη μετατρέψουν σε ορμητήριό τους. Οι σχεδιασμοί των ΝΑΤΟικών έχουν αρχίσει εδώ και πολύ καιρό για όλη την περιοχή (αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, ακτές κόλπου Ν. Αγχιάλου που χρησιμοποιούνται για ασκήσεις και τις αποβατικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, δεξαμενές καυσίμων). Δεν ξεχνάμε ότι στον Τύρναβο λειτουργεί το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

Πιστεύουμε ότι το λιμάνι πρέπει να παραμείνει λιμάνι φιλοξενίας, ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, τουριστικό - εμπορικό και να μη μετατραπεί σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επεμβάσεων σε βάρος γειτονικών λαών, στα πλαίσια του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ.

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου 2001 πολυμελής αντιπροσωπεία στρατιωτικών εκπροσώπων του ΝΑΤΟ ήρθε στο Βόλο και συνοδευόμενη από αξιωματικό της στρατιωτικής διοίκησης Λιμένος Βόλου επισκέφθηκε τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Παν. Παπαδέλη και του ζήτησαν όλα τα τεχνικά στοιχεία που αφορούν στο λιμάνι του Βόλου, ενώ επισκέφθηκαν και τους χώρους, εξετάζοντας κυρίως τη λειτουργικότητα του προβλήτα. Ζήτησαν λεπτομέρειες για τα βάθη του λιμένα, για τα μηχανήματα μεταφορών και για τον αριθμό των πλοίων που είναι δυνατόν να ελλιμενιστούν. Ολα τα παραπάνω, δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας, αλλά είναι πραγματικότητα, την οποία μας επιβεβαίωσε και ο κ. Παπαδέλης στη συνάντηση που είχαμε μαζί του, τη Δευτέρα 9 Ιούλη 2001.

Εμείς απαιτούμε να μη μετατραπούν τα λιμάνια του Βόλου και της Ν. Αγχιάλου σε ΝΑΤΟικά ορμητήρια για στρατιωτικές επεμβάσεις. Αντιστεκόμαστε στην κλιμάκωση της επιθετικότητας των πλανητικών επικυρίαρχων και της "νέας τάξης" τους.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή των κατοίκων όλης της Θεσσαλίας, με στόχο να σταματήσει τη λειτουργία του το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο, μέχρι την πλήρη κατάργησή του».

Χτες το απόγευμα εκπρόσωποι της Επιτροπής Πρωτοβουλίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία κάλεσαν το λαό της Μαγνησίας σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Καταδικάζουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ για μετατροπή του λιμανιού του Βόλου σε πολεμικό ορμητήριο καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Βόλου, η οποία την Πέμπτη 26 Ιούλη διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα». Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 9 μ.μ. στην παραλία του Βόλου, μπροστά στο Ηρώο, θα μιλήσει ο Αντ. Κακαράς, απόστρατος αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και εκπρόσωπος της «Κίνησης για την Εθνική Αμυνα».

Ανακοίνωση καταδίκης των ΝΑΤΟικών σχεδίων είχε εκδώσει και η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, η οποία, καταγγέλλοντας τη συνενοχή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, κάλεσε το λαό του Βόλου ν' αντισταθεί δυναμικά στην επιχείρηση μετατροπής του λιμανιού σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Και η ΝΕ Μαγνησίας του ΔΗΚΚΙ καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να μετατρέψει το λιμάνι του Βόλου και της περιοχής σε ΝΑΤΟικό τουριστικό θέρετρο, σε βάση άνομων, απάνθρωπων, απεμπλουτισμένων αποστολών και καλεί το λαό της Μαγνησίας, σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, ν' αντισταθεί απέναντι στο αμερικανοΝΑΤΟικό «διαδίκτυο».

Με ανακοίνωσή και η ΤΟ Μαγνησίας της Κομμουνιστικής Ανανέωσης καταγγέλλει τη χρησιμοποίηση του λιμανιού του Βόλου ως ορμητηρίου του ΝΑΤΟ και επισημαίνει ότι το φιλειρηνικό κίνημα του Βόλου σε συντονισμό με το πανθεσσαλικό φιλειρηνικό κίνημα θα ματαιώσει τα σχέδια των ΝΑΤΟικών στο λιμάνι του Βόλου και στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ