Τρίτη 19 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Παράνομη λειτουργία καταυλισμών από ΜΚΟ

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με όλα όσα αποκαλύπτονται και αφορούν τη δράση των ΜΚΟ και μελών τους

Χωρίς τις απαιτούμενες άδειες αλλά και με αρκετές παραβάσεις λειτουργούν οι καταυλισμοί για πρόσφυγες που έχουν στηθεί από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στη βόρεια Λέσβο αλλά και αλλού, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου. Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, μετά από αυτοψίες που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των κατασκευών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου και χρησιμοποιούνται για την υποδοχή προσφύγων, είναι αυθαίρετες. Δεν αποτελούν, μάλιστα, εξαίρεση καταυλισμοί που έχουν συγκροτηθεί από μεγάλες ΜΚΟ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις επόμενες μέρες αναμένεται να βεβαιωθούν πρόστιμα στους παραβάτες, ενώ έχουν ενημερωθεί και άλλες υπηρεσίες, όπως η Κτηματική Υπηρεσία, για να εξετάσουν παραβάσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους. Κατά το ρεπορτάζ, τις προηγούμενες μέρες διαβιβάστηκε αίτημα από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Λέσβου, προκειμένου να ελεγχθούν οι κατασκευές για την υποδοχή των προσφύγων στην περιοχή Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου.

Σε περισσότερες από δέκα περιπτώσεις, οι έλεγχοι της Πολεοδομίας έδειξαν πως δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες άδειες για τις εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί, ενώ δεν υπάρχει έστω ένα αίτημα από ΜΚΟ για αδειοδότηση όλων αυτών των εγκαταστάσεων. Ας σημειωθεί ότι πολλές από αυτές τις παρεμβάσεις δεν περιορίζονται σε πρόχειρες κατασκευές. Η Πολεοδομία, πάντως, δεν είναι η μόνη υπηρεσία που εμπλέκεται στην υπόθεση. Ηδη, έχουν ενημερωθεί η Δασική Υπηρεσία αλλά και η Κτηματική Υπηρεσία. Από την τελευταία αναμένεται να εξεταστούν περιπτώσεις καταπάτησης αιγιαλού, ιδιαίτερα στην περιοχή του Μολύβου.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση της 12ωρης απολογίας τους στον ανακριτή, οι πέντε εργαζόμενοι σε δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, οι δύο από αυτούς, αραβικής καταγωγής υπήκοοι Δανίας, είναι από τη ΜΚΟ «Team Humanity» και οι τρεις Ισπανοί από τη ΜΚΟ «Proemaid». Είχαν συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη και κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης για απόπειρα παροχής βοήθειας σε είσοδο παράνομων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Τρεις από τους πέντε κατηγορούνται και για παράνομη οπλοκατοχή. Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι τέσσερις από τους κατηγορουμένους αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της χρηματικής εγγύησης των 5.000 ευρώ ο καθένας. Στον πέμπτο από τους κατηγορουμένους, τον έναν από τους δυο Δανούς, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης του σκάφους με το οποίο επιχειρούσαν, απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, υποχρεώνεται δε να εμφανίζεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Μυτιλήνης κάθε βδομάδα, ενώ του επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις σοβαρότατες καταγγελίες σχετικά με τη δράση των ΜΚΟ και μελών τους με αφορμή το προσφυγικό κύμα. Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ εδώ και μία βδομάδα έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή για τη δράση των ΜΚΟ και όλες τις καταγγελίες που έχουν δημοσιοποιηθεί.

Στο μεταξύ, παρά τις πολύ κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες πέρασαν το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο από τις απέναντι τουρκικές ακτές. Εξάλλου, τις σορούς έξι προσφύγων περισυνέλεξε το πρωί του Σαββάτου από τη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Πράσο της Σάμου το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Οι σοροί προέρχονταν από παλαιότερο ναυάγιο σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες. Στο πλαίσιο καταγραφής αλλοδαπών προσφύγων στο λιμένα Βαθέος Σάμου, εντοπίστηκε αλλοδαπός πρόσφυγας ο οποίος δήλωσε ότι επέβαινε σε ταχύπλοη πολυεστερική λέμβο με άλλα 16 άτομα, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει την περασμένη Παρασκευή από τα τουρκικά παράλια. Η λέμβος ανατράπηκε και βυθίστηκε, χωρίς να προσδιορίζεται το ακριβές στίγμα βύθισης.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο κέντρο καταγραφής και πιστοποίησης στη Μόρια και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, ανεβάζοντας σε 3.000 τον αριθμό όσων περιμένουν στο νησί για να αναχωρήσουν για τα λιμάνια του Πειραιά και της Καβάλας.

Τέλος, η κατάρτιση του μητρώου των εθελοντών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο συνάντησης, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ