Σάββατο 16 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τα Φόρουμ των «επαγγελματιών»

Ενδεικτική της «κινητοποίησης» διαφόρων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι η δημιουργία μιας σειράς Φόρουμ, μέσα από τα οποία στελέχη διακεκριμένων επιχειρήσεων και αστικών ερευνητικών και πανεπιστημιακών κέντρων παροτρύνουν την κυβέρνηση να προσαρμόσει το «διπλωματικό έργο» κατάλληλα.

Μια τέτοια «πλατφόρμα» είναι και το «Ελληνικό Ενεργειακό Φόρουμ» (Greek Energy Forum) που συστάθηκε το 2013 και στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων «επαγγελματίες» από εταιρείες όπως: η ναυτιλιακή «Thenamaris» (δεύτερη ισχυρότερη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία με βάση τη συνολική αξία του στόλου της, 3,6 δισ. δολάρια), η ναυτιλιακή «Navig8 group» που έχει γραφεία από το Χιούστον και το Οσλο μέχρι τη Σαγκάη και καλύπτει πάνω από 400 λιμάνια του κόσμου, οι γνωστές BP και «Shell», η «Tullow Oil» με έδρα την Ιρλανδία, που αναδεικνύεται σε μια από τις κυρίαρχες στην εξερεύνηση και εξαγωγή ενεργειακών πόρων στην Αφρική (Γκάνα, Ουγκάντα, Κένυα, Γαλλική Γουινέα), η «Cheniere Marketing Ltd.», που αυτοπροσδιορίζεται ως μια από τις «ηγετικές εταιρείες στη Βόρεια Αμερική που επιδιώκουν στρατηγικά την ανάπτυξη τερματικών σταθμών LNG».

Με αναλύσεις και εκδηλώσεις, τέτοια Φόρουμ απευθύνουν συστάσεις όπως:

-- «Αν η νέα κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τη στρατηγική τοποθέτηση της Ελλάδας ως κόμβου αερίου στη Μεσόγειο που βρίσκεται στα σκαριά, χρειάζονται γρήγορες και αποφασιστικές δράσεις».

- «Η Κύπρος προχωράει με το κοίτασμα "Αφροδίτη", η Ελλάδα απλός θεατής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο... Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες δεκαετίες θα παίξει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και αν θέλουμε να συμμετέχουμε, πρέπει να υπάρχει πολιτική συναίνεση στα ενεργειακά θέματα, πολιτική συνέπεια όλων των ερχόμενων μελλοντικών κυβερνήσεων και πάνω απ' όλα εθνικό σχέδιο για το ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσουμε στην περιοχή μας εμπορικά, ενεργειακά, διπλωματικά και γεωπολιτικά».

-- «Η ανάπτυξη των υποδομών LNG στην Ευρώπη πρέπει οπωσδήποτε να εξεταστεί στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάπτυξης του συστήματος αερίου, ειδικά μέσα από την οικοδόμηση δικτύων διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά επίσης και μέσα από το "ξεκλείδωμα" ευκαιριών για τη χρήση μικρής κλίμακας του LNG στη Μεσόγειο».


Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ